Balázs János heti ajánlója

2017. május 18., 10:28

Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész zenészcsaládban született. Már gyermekkorában nagy hatással voltak rá a világhírű zongoraművész, Cziffra György felvételei, s e benyomások nyomán 2016-ban megalapította a Cziffra György Fesztivált. A nézők hétről hétre a Virtuózok zsűrijében találkozhatnak vele.

Kezdjük a hetet Wagner egyik legismertebb operájával, a Walkürrel. Nagyon érdekes, hogyan vélekednek a nagy német zeneszerző operáiról az emberek. A „wagneriánusok” természetesen feltétel nélkül lelkesednek, másoknál sokszor előtérbe kerül a sztereotípia, hogy művei igen hosszúak és nehezen feldolgozhatók. Az utóbbiaknak tanácsolhatom, mélyüljenek el a wagneri látásmódban, a végtelen zenében (hétfő, M5 22.10)!

A Muzsikáló délután fontos eleme a kulturális közszolgálatnak. A négyórás műsorfolyamban a műsorvezetők fantasztikus tudással és lendülettel ajánlanak ismert és különleges zeneszámokat. Az általános repertoár mellett híres szerzők kevésbé játszott darabjai is felkerülnek a „korongra”, és ez a zenészek számára is a reveláció erejével hat (Bartók Rádió, kedd 16.06).

Szerdán sugározza a Duna World a Szenes Iván írta című összeállítást. Nagyon kedvelem a neves szerző dalait, a 60-as, 70-es, 80-as évek slágereit. Édesapám bárzongorista, így gyermekkorom óta körülvesz a könnyűzene is, magam is szívesen játszom e népszerű dalokat. Mindegyikben van egy egyszerű, de nyilvánvaló igazság, amely nem kívánja túlbonyolítani az élet velejáróit. Így nem meglepő, hogy a hallgatóban érzelmeket vált ki (17.25).

Csütörtökön a Századfordító magyarok Cseres Tiborról szóló epizódját ajánlom a figyelmükbe. Számos adást láttam már a sorozatból, és élvezem, milyen megnyerően mutatják be az embereket, illetve emberi tetteket, amelyek valóban hatottak történelmünkre. Számomra emlékezetes volt, amikor Cziffra György került a műsor terítékére, a kiváló zenész életéből sok újdonságot is megtudhattam. Ne feledjük, a zongoristának „kijutott” a huszadik századból, végigjárta a háború poklát, Recsket, és szerepe az 1956-os forradalomban is példamutató volt (M3, 24.30).

Ha péntek, akkor természetesen Virtuózok, ráadásul ezúttal a sorozat döntőjének lehetünk részesei. Számomra nemcsak zsűritagként fontos ez az adás, hanem azért is, mert felemelő érzés tehetséges fiatalokat látni és hallani. Megerősít abban a hitemben, hogy a Kárpát-medencében évszázadok óta egy kiapadhatatlan kulturális tehetségforrás fakad, reméljük ez a pezsgés soha sem fog elapadni (Duna, 20.30).

A Szerelmes földrajz sorozatban fontos a hely. A tájak, települések befolyásolják az ott élő emberek életét. Például én Budapestért rajongok: itt születtem, itt nőttem fel, s jóllehet bejártam a világot, mégis a magyar főváros meghatározó helye az életemnek. Érzelmek, emlékek kötnek hozzá, és a jövőbe tekintve azt látom: azon a grundon, ahol egykor én fociztam, majd a fiam fogja kergetni a labdát (szombat, M5, 17.50).

Zenével kezdtük a hetet, fejezzük is be muzsikával! Vasárnap Fischer Annie Mozart C-dúr zongoraversenyét játssza. A szerző és a művész neve összeforrt az elmúlt évtizedekben. A zongorista egy letisztult, egyszerű, végtelenül kimunkált előadást tudott bemutatni, ugyanakkor erő is sugárzik belőle: interpretációja senkihez sem hasonlítható (M3, 2.05). 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat