HIRDETÉS

A tojás vagy a nyúl?

Nánó Csaba 2017. április 14., 22:35

 Az emberek ideológiák, erkölcsi értékrendek, esetleg szimpátiák mentén szövetkeznek. Nagyon jól talált egymással Hitler és Mussolini, de elképzelhetetlen lett volna – az utókor szerencséjére –, hogy Roosevelttel vagy Churchillel szövetkezzenek. Ebben a felállásban a kétkulacsos Sztálin nem jön számításba, hiszen ő a hatalma és hadseregének ereje miatt került a képbe. Egyébként mindenki utálta.

Nos, valahogy így vagyok a húsvéti nyuszival és a tojással is. Hogyan került a kettő egymás mellé? Evolúciós tény, hogy lehetetlen őket együtt emlegetni. Minden biológiai szabálynak és a józan észnek is ellentmond a nyuszi meg a tojás szövetsége. Mert mi a nyúl? Egy emlős, amelyik eleven utódokat hoz világra, és azokat tejjel táplálja. És mi a tojás? Egy nagy, sok tartalék tápanyagot tartalmazó petesejt vagy zigóta. A kis nyuszika meg nem tojásból kel ki. A nyúl nem madár. Ahogyan immár bizonyítottnak látszik az is, hogy a gyereket nem a gólya hozza.

Azért is furcsa és érthetetlen a helyzet, mert nekem gyerekkoromban, fényes nappal, az utcán a tojásaimat lopták el a cigány lurkók. Nem a nyulamat. Arról a tojásrablók nem is kérdeztek. Aztán locsoláskor sem nyulat adnak a szélesen vigyorgó és a sok kölnitől szagos nénik. Hanem tojást. Vagy pénzt. Hogy aztán anyuka azon is tojást vásároljon. A jókedvű locsolót pedig süteménnyel és – ha elég nagy már – pálinkával kínálják. Nem fülessel. Egy idő után már süti és ital egyre megy – de ezért sem a nyúl a hibás. Inkább a tojás… Locsoló kis kertész legény legyen a talpán, aki megérti az összefüggést nyuszi és tojás között. A kettő közötti hasonlóság legfeljebb annyi, hogy a tojást is, a nyulat is megesszük. Már aki…

Mégis, úgy érzem, kozmikus fontosságú kérdés tisztázni a nyuszi és a tojás viszonyát. Ennek leginkább az ad aktualitást, hogy a nyúl legalább annyira idegenül mozog a tojások világában, mint egy muzulmán a keresztény Európában. Addig nincs gond, míg a tojás (alkalomadtán a nyúl) nem robban. De mi lesz, ha mégis…? Ez itt a kérdés!

Nem hibbantam bele a húsvéti készülődésbe. Vagy – ahogyan ebből az okos írásból is kitűnik – nem mutatom. Mondhatják azt, hogy jobb dolgom is lehetett volna, mint a nyusziról és a tojásról írni, még ha ilyenkor húsvét tájékán ez létfontosságú kérdés is. Egyébként teljesen igazuk van. Néha én sem értem magam…

Mindazonáltal mégsem hagy nyugodni a kérdés: mi volt előbb, a tojás vagy a nyúl?

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS