Magyarul akar zenélni a Kalandor

2019. november 30., 18:31

Mély gondolatok és őszinte monológok szerepelnek a borszéki Kalandor zenekar első saját szerzeményében, a Ne tévedj című dalban. Mosneág Gellért, az együttes gitáros-dalszerzője beszélt a Kalandorról az Erdélyi Naplónak. 

A zenekar legnagyobb álmai közé tartozik fellépni a budapesti A38 hajón, a Double Rise-on és Tusványoson

– Tavalyi megalakulásotok óta sok koncertet adtatok, és szakmai elismerésben is részesült a zenekar. Hogyan jött létre az együttes?

– Egy előző zenekartól indultunk, amelynek Norbival és Annával voltunk a tagjai. Ebből a bandából utólag kiváltunk és úgy döntöttünk, létrehozunk egy újat azzal a céllal, hogy saját dalokat írjunk. Ekkor alakult a Kalandor. Norbival erős barátság alakult ki közöttünk. Talán, mert ugyanazt a célt tűztük ki magunk elé. Annával 2007 óta párkapcsolatban éltünk, 2017-ben pedig összeházasodtunk. Szilárdot kiskora óta ismertük, mivel tagja volt egy zenekarnak, amelyet én oktattam. Tudtuk, milyen jellem és mennyire akarja ő is a fejlődést, amiről folyton beszélünk. A zenekar megalakulását attól a ponttól számítjuk, amikor elhívtuk Szilárdot a Kalandorba. Ez épp a születésnapján történt.

– Milyen fontosabb események határozták meg előmenetelét?

– Az ÉTER fesztivál és az X-Faktor kovácsolt össze bennünket, és késztetett továbblépésre. Az idei X-Faktorban a mentorházig sikerült eljutnotok.

– Hogyan éltétek meg a magyarországi tehetségkutatóban való részvételt?

– Az X-Faktorban szerepelni kellemes meglepetés volt. Megéltük minden egyes pillanatát. Szerettük a rengeteg zenével és karrierépítéssel eltöltött időt, habár fárasztó volt. Csalódtunk, hogy nem jutottunk tovább, hiányérzetünk támadt már a kiesést követő napon. De jólesett látni és érezni, hogy dolgozik a zenekar és halad előre.

– Nemrég Ne tévedj címmel jelent meg első saját dalotok. Mit üzentek vele?

– A dal egy szerelmi csalódásról szóló szerzemény, amelyben jelen vannak a mély gondolatok és az őszinte monológok, amivel azt üzenjük a közönségnek, hogy bármit teszünk, abból ne legyen „késő bánat”. Mindenképp gondoljuk át, tényleg jó döntést hoztunk-e, illetve hogy döntéseinkkel milyen fájdalmat okozhatunk másoknak. Ne feledjük, honnan jöttünk és kit hagyunk cserben, mert később talán már nem lehet helyrehozni a dolgokat.

– Zenei világotokat leginkább az indie folk, pop-rock, funky és alternatív vonal jellemzi, a szerzeményeket magyar nyelven írjátok. Miért tartjátok fontosnak az anyanyelven való megszólalást?

– Mindenképpen Magyarország felé szeretnénk nyitni, másrészt egyelőre nem is tudnánk más nyelven írni szövegeket. Magyarul gondolkodunk, és magyarul írunk.

– Hogyan építitek fel a koncertrepertoárt: milyen arányban szerepelnek benne magyar, illetve idegen nyelvű zeneművek?

– Ha a mostani koncertrepertoárt nézzük, akkor az igencsak eltér a régi felosztástól, amelyet kilencven százalékban angol, tíz százalékban pedig magyar dalok alkottak. Mostanra ez megfordult 80–20-as arányra.

– Újabb dalokat vagy lemezt is terveztek?

– Nemsokára megjelenik a második dalunk is Maradj velem címmel, amit a közönség az X-Faktor válogatásán hallhatott. A többi zenemű is készen áll, már csak az anyagi részét kell összegyűjtenünk, hogy meg tudjuk jelentetni.

– Hol találkozhat veletek legközelebb az erdélyi közönség?

– December 7-én a gyergyószentmiklósi Oneses kávézóban lépünk fel, december 21-én pedig Csíkszeredában adunk karácsonyi jótékonysági koncertet.

– Hol látjátok magatokat a következő öt-tíz évben?

– Fontos számunkra, hogy minél több rádió játssza dalainkat. Reméljük, ez öt év múlva már természetes dologgá válik. Legnagyobb álmaink és céljaink közé tartozik fellépni a budapesti A38 hajón, az Akvárium Klubban, a torockói Double Rise Fesztiválon és Tusványoson. Az 5–10 éves tervbe még a Budapest Park is belefér, ami a szívünk csücske, és nyolc év múlva majd arról mesélhetnénk, hogy milyen volt ott játszani.

 

A székelyföldi tehetségkutató nyertese
A Kalandor zenekar nyerte a hétvégén Székelyudvarhelyen immár nyolcadik alkalommal megrendezett Székelyföldi Peron Music Tehetségkutatót. A rendezvény mezőnyét szakmai zsűri, valamint idén először diákokból álló ifjúsági zsűri figyelme is kísérte. Az előbbiben jelen volt Orbán-Ferenc Sarolta (Príma Rádió szerkesztője, zenész), Szabó Attila (Civil Más Rádió, kommunikációs szakember), Antalfi József (zenész), Szász Csaba (Star Rádió, műsorvezető), Vilcsek Dániel (hangmérnök, a Peron Tehetségközpont műszaki vezetője). A dobogós zenekarok számos fellépési lehetőséggel gazdagodtak. A Kalandor 2020 októberében Borszékről Budapestre utazhat az Öröm a zene döntőjére, ahol versenybe szállhat huszonöt döntős zenekarral a hárommillió forint értékű fődíjért.

Bede Laura