Somogyi Botond 2019. szeptember 09., 10:00

Kupasorsolás CFR-szemüvegen keresztül

Múlt héten nagy örömmel ültünk le a gyerekekkel a képernyő elé az Európa Liga sorsolását megtekinteni. Hét év után először. Utoljára ugyanis a CFR 2012-ben szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében. Akkor a Basel ellen jutott tovább a rájátszásból, s a BL-csoportban 10 pontot gyűjtve minden idők legjobb romániai eredményét érte el.
Utána sötét idők következtek, a csapat a tönk szélére került, csődhelyzet állt elő. A csapatot többször is büntetőpontokkal sújtották. Volt idő, amikor azért kellett izgulni, hogy a klub nehogy megszűnjék, vagy a csapat ne essék ki a másodosztályba. Nem gondoltam volna akkor, hogy még eljön az idő, amikor augusztus végén – ekkor sorsolnak ugyanis a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe – azért ülök le, hogy ismét a kolozsvári csapatért szorítsak. Hét évvel ezelőtt még Pászkány Árpád volt a tulajdonos, azóta sok minden történt, s ma már nehezen lehet megállapítani, milyen befektetőcsoportok állnak a klub hátterében. De ha őszinték akarunk lenni, ez a fura állapot az egyszerű szurkolót nem is igazán érdekli. Ő azért megy ki a stadionba, azért ül le a székbe megtekinteni a mérkőzést, mert kedvenc csapata játszik, mert jó játékosok alkotják az együttest, és mert a fiúk jól játszanak, vagy legalábbis eredményes játékot mutatnak be.
Márpedig az utóbbi időben a kolozsvári drukkereknek és az Erdélyben a fellegvári együttes szurkolóinak nem lehet panaszuk. Igaz ugyan, hogy nem százmillió eurós Eden Hazardok futkároznak a vasutasok színeiben, de a csapat költségvetése ezt nem is engedné meg. Viszont Camora és társai tavaly is, idén is bajnokságot nyertek. És míg 2018-ban viszonylag gyenge játékkal estek ki Európából, addig idén a legoptimistább szurkolói várakozásokat is felülmúlva három – sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező – csapatot búcsúztattak. S közben a hazai bajnokságban sem vallanak szégyent. Mindezt nagyrészt a sokak által bírált Dan Petrescunak köszönhetően. Mert lehet ugyan, hogy a szakember nemzetközi szinten nem edzett jelentős csapatokat, és az eredményei sem eget rengetőek, de az biztos, hogy a CFR elsősorban neki köszönheti sikerességét – hazai és nemzetközi szinten is.
Leültünk tehát múlt héten sorsolást nézni. Sok „köszönet” sajnos nem volt benne, mert a kolozsváriak éppen az egyik rendkívül nehéz csoportba kerültek. Így az első két helyen való továbbjutást valószínűleg már senki nem vár a csapattól (lehet, titkon valakik azért mégis), de legalább újra megtelik a fellegvári stadion. Mint ahogy a legutóbbi két nemzetközi mérkőzés alkalmával. S ha sok Európa Liga-pontnak nem is tudunk majd örvendeni, de remélhetőleg a hazai bajnokságban gyűjtött pontok alapján méltán reménykedhetünk, hogy jövő ilyenkor, azaz augusztus végén ismét megalapozottan és reménykedve nézhetjük a nemzetközi kupasorsolásokat – CFR-szemüvegen keresztül.