Új idény, új szabályok: kezdődik a Liga 1

Somogyi Botond 2019. július 16., 15:59

A román bajnokságban ismét újabb idény kezdődött. A csapatok vezetőségének a korábban megszavazott rendeleteknek megfelelően kell alakítaniuk a kereteket, de már az új rendelkezéseket is figyelembe kell venniük. 

A gól előtti pillanat. A CFR az utolsó percekben vesztette el a Viitorul elleni Szuperkupát Fotó: Sport.ro

A múlt hét szombaton Ploieşti-en lejátszott román Szuperkupával megkezdődött az újabb labdarúgóidény. A CFR már az új szabályoknak megfelelően állt ki a Viitorul ellen, és 1-0–ás vereséget szenvedett. A néhány évvel ezelőtt bevezetett szabályoknak megfelelően ugyanis idéntől már minden csapatnak két U21-es fiatallal kell felállnia. Ez rendkívül megnehezíti a klubok elképzelését, főleg az élcsapatokét, hiszen a minél jobb helyezés elérése érdekében mindegyik a lehető legjobb felállásban szeretne pályára lépni. Márpedig két, többnyire tapasztalatlan fiatallal az együttes ereje csökken – vallja az edzők többsége.

Csere az első percekben?

„Ilyen szabály nincs sehol a világon. Engem

edzőként az eredmények miatt fizetnek, nem a fiatalok neveléséért. Ha a szabályokat be kell tartani, akkor felállunk két fiatallal, de senki nem gátolhat meg abban, hogy az első öt perc után az egyiket lecseréljem”

– fakadt ki nemrég a kolozsvári együttes edzője, Dan Petrescu. A rendelkezés ugyanis úgy szól, hogy a kezdő tizenegyben két fiatalnak kell szerepelnie, de csak az egyiknek kell végigjátszania a mérkőzést.

A rendelkezést különben többen is nehezményezték. Egyes szakemberek szerint jobb lett volna, ha nem kötelezik erre a klubokat, hanem a fiatalok játszatása esetén többlettámogatásokat helyeznek kilátásba. Ez nem lenne jó megoldás – állítják mások. Hiszen vannak olyan együttesek, amelyek a fiatalok felkarolása esetén kapott összegekre nem szorulnak rá. Inkább egy rutinosabb csapattal jó eredményt érnek el (például az első hat hely), a tévéközvetítési jogokért pedig sokkal több pénzhez jutnak, mint a fiatalok felkarolása esetén.

Hogy a csapatok vezetői mit gondolnak, teljesen mellékes, mert az érvényben levő rendelkezéseket be kell tartani. Legfentebb azt lesz érdemes figyelni, melyik edző fogja lecserélni a mérkőzés megkezdését követő néhány perc múlva az egyik U21-es játékosát.

A június 12-én kezdődött és szeptember 2-ig tartó átigazolási időszakot különben a klubok jobbára az előbb ismertetett – és a nemrég megszavazott új – szabályok fényében próbálják kihasználni.

Játékosmozgás a piacon

A legnagyobb mozgás ismét a Dinamónál tapasztalható, ahonnan 10 játékos távozott, 12 pedig érkezett. A szerzemények ezúttal nem csak ismeretlen külföldiek: az Astrától igazolt Bejan és Mrzljak a védekezésben sokat segíthet a jobb napokat is megélt fővárosiaknak.

Ugyancsak tízen távoztak eddig az FCSB-től, Gigi Becali pedig mostanig nem igazán nyúlt a zsebébe erősítés céljából. Az együttes viszont ismét új edzővel kezdi meg az idényt: Bogdan Andone szinte a semmiből került a kispadra. „Mindenre nyitott vagyok, mindent elfogadok” – nyilatkozta kinevezése után a szakember. Sokan ez alatt azt értik, hogy a Becali által akár meccs közben diktált cseréket is hajlandó bevállalni. Ilyen előzmények után vajon milyen tekintélye lesz Andonénak a játékosok előtt, és milyen eredményeket érhet el a csapat?

A CFR jelentős változásokon esett át. Lang, Boli és Manea távozott a védelemből, ez utóbbi kettőnek a hiánya pedig nagy érvágást jelent az együttesnek. A kevés játéklehetőséget kapó Ioniţă és Males is elhagyta a keretet.

Pótlásukra azonban a fellegvári alakulat vezetősége anyagiak hiányában többnyire idősebb vagy lejárt szerződésű játékosokat igazolt: Rondon (33) és Aurelio (30) a Medgyestől, Vâtcă (37) a Voluntari-tól érkezett. A spanyol elsőosztályt is megjárt 31 éves Pereira 400 ezer euróba került a vasutasoknak, és a török másodosztályból jött. Az egykori mali válogatott Sylla pedig egy norvég középcsapattól szerződött a CFR-hez. A játékos különben hat év alatt nyolc csapatnál fordult meg, ezért igencsak kérdéses a komolysága. A keret egy újabb bajnokság megnyerésére alkalmas lehet, de arra, hogy a nemzetközi kupákban eredményes legyen, nem.

A George Hagi által irányított klubot leginkább Ianis Hagi sorsa érdekli. Kérdés, hogy a Barcelonával, Bayern Münchennel is összeboronált, egyesek által zseninek titulált játékos végül hol fog kikötni. Óriási mozgás egyelőre a Craiovánál sem történt, az edző maradt Corneliu Papură. Ez a döntés inkább a riválisoknak kedvez, hiszen ezzel a szakemberrel az oltyán csapat valószínűleg nem sok vizet zavar majd. A tavaly a felsőházba jutott együttesek közül az Astra egyelőre nem vásárolt senkit, csupán a kiesett Călăraşi-tól csábította el Dan Alexát edzőnek.

László Csaba és a német képesítés

Az alsóházi csapatok közül a Dinamo mellett a legnagyobb jövés-menés a Sepsinél volt. Meghatározó játékosok hagyták el a klubot: Tandia, Viera, Adrian Rus, Gabriel Moura és Daisuke Sato. Az érkezettek közül a legismertebb a székelyföldi származású edző, László Csaba, aki kinevezését követően elmondta: egy fejlődő klubhoz érkezett, és bízik benne, hogy kemény munkával tovább tudják folytatni a remek eredményeket.

„Személyében új alapokra helyezzük a sepsiszentgyörgyi labdarúgást.

Bízva László Csaba tapasztalatában és eddigi jó eredményeiben, úgy érzem, szintet léptünk. Szakmai képesítését Németországban szerezte, tehát ha a német labdarúgást kicsit is beépíti a csapat játékába, az csak előrelépés lehet”

– nyilatkozta Diószegi László, az OSK tulajdonosa. A háromszéki szurkolók a tavalyi idényben megszokták a felsőház légkörét. Az idei szezon végén vajon milyen levegőt fognak szívni?

Burleanu újabb szabályai

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökének javaslatai alapján a szervezet végrehajtó-bizottsága újabb módosításokat vezetett be. A rendelkezések értelmében a 2021–2022-es idénytől kezdődően a Liga 1-ben szereplő csapatok közül csak az kapja majd meg az élvonalban való szereplés jogát, amely futballakadémiával rendelkezik, s amely egy szigorú kritériumrendszernek felel meg. Ha az ellenőrzések során (technikai és szakmai stáb, infrastruktúra, edzések, eredmények stb.) az illető akadémia nem éri el a 60 pontot a lehetséges 100-ból, a klub nem nevezhet az elsőosztályba.

Az új szabályok szerint 2021-től minden csapatnak 12 hazai (romániai) nevelésű játékossal kell rendelkeznie: 4 saját akadémiáról kikerült és 8, az országban nevelkedett játékossal.

A végrehajtó-bizottság azonban az előbbieknél még egy különlegesebb szabályt is megszavazott (egyedül csak az FCSB-t képviselő Valeriu Argăseală ellenkezett):

két év múlva minden Liga 1-ben szereplő csapatnak kötelező módon női csapatot is kell szerveznie, amelyet az U 15-ös bajnokságba kell beíratnia.

Az azt követő két idényben pedig még két újabb női csapatot kell létrehoznia a szövetség által megszabott korosztályokban.

„Olaszország három évvel ezelőtt hasonló szabályokat vezetett be, mint mi az idén. A Juventusnak, amelynek a férfiaknál hét egymást követő bajnoki címe van, az első női mérkőzésein egy-két ember lézengett a lelátókon. Ma már több mint 40 ezres nézettségnek örvendenek a női mérkőzések” – indokolta elképzeléseit Răzvan Burleanu FRF-elnök.