Teddy Queen, a magyar indie-alternatív képviselője

2019. június 18., 10:13

Állandó fellépője a hazai és magyarországi fesztiváloknak a gyergyói Teddy Queen. Csóka Loránd, az indie-alternatív rockzenét játszó együttes basszusgitárosa frissen megjelent dalukról és készülő nagylemezükről és a népszerűség titkáról beszélt.

 

A gyergyószentmiklósi Teddy Queen idén szeretne nagylemezzel előrukkolni

– Ti jegyzitek a 2019-es Vibe Fesztivál himnuszát. Hogyan fogadtátok a felkérést, illetve mekkora kihívást jelentett ez számotokra?
– A felkérés meglepetésként ért, de örültünk neki és megtisztelve éreztük magunkat. Mivel a dal már azelőtt kész volt, hogy a fesztivállal megbeszéltük volna az együttműködésben való részvételt, ezért nem volt kihívás jellegű. Igaz, a videóklipp még nem volt kész, de már nekifogtunk a forgatásának. A befejezésében segítséget kaptunk a fesztiváltól, ami jól jött, ezáltal közösen törekedtünk a legjobbat kihozni az anyagból.

– A marosvásárhelyi rendezvényen a Prodigy idén elhunyt frontemberéhez címzett koncertet adtok. Mennyiben fog ez eltérni a hagyományos Teddy Queen-produkciótól?
– Eltérő lesz először is abban, hogy Kusztos Dávid vendégzenészként csatlakozik hozzánk, valamint igyekszünk olyan elemeket belevinni a dalokba, amelyek a megszokottnál is jobban feldobják majd a közönség hangulatát és fokozzák a koncertélményt. Főleg azokét, akik imádják a Prodigy-t. De vajon hogyan? Érdemes lesz eljönni és megtapasztalni.

– A Minden a helyén című dal volt az utolsó új kislemezetek névadó dala. Terveztek a jövőben új zeneművet megjelentetni?
– Még az idei év folyamán szeretnénk elkészíteni egy nagylemezt, amelynek része lesz a már megjelent három dal a kislemezről is, valamint hasonló hangzású további dalok ékesítik majd az albumot.

– Hogyan oszlanak meg a feladatok a bandában, közösen írjátok a dalokat?
– A feladatok néha kissé összemosódnak, azonban megvan a leggyakrabban használt receptünk a dalíráshoz. A szövegek legtöbbször az én fejemből pattannak ki, és azok kerülnek rá egy zenei alapra, amit közösen szoktunk összerakni a próbateremben. A zene általában egy kis részletből indul, amit valaki bemutat, majd közösen építjük erre a dal többi részét és eldöntjük a felépítését a szerzeménynek. Ebben segít a dobosunk, Péter Gellért is. Az énekdallamot legtöbbször Fodor Laci találja ki.

– Már két alkalommal is dobogós helyezést értetek el a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyén. Ez a siker milyen mértékben segítette szakmai előmeneteleteket?
– Jó élmény volt mindkét részvétel és nem csupán a díjak miatt, hanem a helyszíni, rövid koncerteknek köszönhetően is. A verseny által sikerült több emberhez eljuttatnunk a zenénket, és ez jól jön minden együttesnek, hiszen valamilyen szinten a zenekaroknak ez a céljuk: minél több emberhez eljuttatni és átadni a megzenésített mondanivalót. A zsűritől kaptunk tanácsokat is, ezeket magunk között átbeszéltük. Igyekszünk megfogadni azokat, amelyek a mi elképzeléseink eléréséhez segítségül szolgálhatnak.

– Alteregó néven 2016-ban ismerhetett meg a közönség. Azóta a hármas formáció és a taglista maradt, de a nevet közben lecseréltétek. Mi az oka e változtatásnak?
– A névváltoztatás elsődleges oka az volt, hogy tudomásunkra jutott, több zenekar is működik e névvel. Mi egy egyedi nevet szerettünk volna. Örültünk, amikor eszünkbe jutott a név, mert épp ilyen különlegeset szerettünk volna, ami ráadásul jól is hangzik.

– Több mint két éve szinte állandó fellépői vagytok a hazai és magyarországi fesztiváloknak. Mi a népszerűségetek titka?
– A titok talán a sok munka, amit belefektetünk a zenélésbe. Mind a dalok megalkotására, mind az élőben nyújtott produkció minőségére igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni. Elég egyedi hangzást képviselünk, ami szintén jó pont lehet a szervezők szemében. Szükség van egy kis törtetésre is a szervezőkkel való kapcsolatfelvételek során, ezért igyekszünk a lehető legtöbb lehetőséget megragadni a zenélésre.

– Van-e olyan zenekar, amelyre példaképként tekintetek?
– Léteznek zenekarok, amelyekre felnézünk. Néhányukkal szerencsénk volt közösen is zenélni. Ilyen például az Esti Kornél, Kiscsillag és az Idegen. E koncertek feltöltöttek lelkileg, és igazán motiváló volt a zenekari tagoktól biztató szavakat kapni.

– Milyen eseményeken találkozhatnak veletek idén a rajongók?
– Nyáron a torockói Double Rise, a marosvásárhelyi Vibe, a Tusványos, a margittai Szabadság és a nagybányai Főtér fesztiválokon leszünk láthatóak, illetve a kolozsvári, partiumi és temesvári magyar napokon is játszunk majd.

– Hol látjátok magatokat a következő 5-10 évben?
– A következő években is színpadokon képzeljük el magunkat. Egyre élvezhetőbb koncertekre törekszünk minél jobb dalokkal. Álomszerűen hangzik, de jó lenne, ha mi lehetnénk az egyik legismertebb képviselője a magyar nyelvű indie-alternatív zenei stílusnak.

Bede Laura