Rostás Szabolcs 2019. június 10., 09:17

Ítélőszéket játszanak

Van egy román közmondás, ami nagyjából úgy hangzik, hogy „ami macskából születik, az egeret eszik”, és gyakorlatilag ugyanaz az értelme, mint a mi szólásunknak, miszerint kutyából nem lesz szalonna. Ez is, az is azokra (az emberekre) utal, akiknek esetében senki nem hiszi el, hogy képesek változtatni rossz tulajdonságukon, hogy meg tudnak javulni. Nos, a fenti mondások úgy illenek a jelenlegi román kormánykoalíció képviselőire, mintha róluk találták volna ki. A Liviu Dragnea szociáldemokrata pártvezér ügyében született jogerős ítélet kihirdetése, majd az addig a képviselőház elnöki tisztségét is betöltő politikus bebörtönzése után a nagyobbik kormánypárt számos vezetőjére hirtelen őszinteségi és megtisztulási roham tört rá. Többen is belátták, hogy az alakulat kapitális hibát követett el az igazságszolgáltatás legyűrését, a korrupcióellenes küzdelem gyengítését célzó sürgősségi kormányrendeletekkel és törvény-, valamint Btk.-módosításokkal, továbbá a „penálnak”, azaz büntetőügyesnek számító pártelnök mentegetését, felmentését szolgáló folyamatos kísérletezésekkel. „A PSD-ben immár lezártuk az igazságszolgáltatás témáját” – hangoztatták többen is a kormányzó alakulat vezetői közül, ezzel is megpróbálva elhatárolódni a Dragnea fémjelezte politikától, enyhíteni igyekezve a vezér elítélése jelentette súlyos imázsveszteséget. A pártban keletkezett hatalmi űrt saját előmenetele érdekében kihasználni próbáló Viorica Dăncilă miniszterelnök egyenesen megtiltotta kollégáinak, hogy nyilvánosan állást foglaljanak igazságügyi kérdésekben.

Csakhogy a meaculpázásról és a változásról tett fogadkozásokról hamar kiderült, hogy porhintés, parasztvakítás csupán. Mindössze egy héttel Dragnea bebörtönzését követően a balliberális hatalom szenátorai elutasították a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését nem járulva hozzá a felsőház elnöki tisztségét betöltő Călin Popescu-Tăriceanu ellen kezdeményezett újabb bűnvádi eljárás beindításához. Ezáltal a volt miniszterelnök megússza a felelősségre vonást abban a korrupciógyanús ügyben, amelyben 800 ezer euró kenőpénz elfogadását rónak fel a számlájára. És ne feledjük: Tăriceanu ahhoz a politikuskaszthoz csatlakozik ezzel, amelynek számos tagja köré védőfalat vont a bukaresti parlament, és amelyhez olyan illusztris politikusok tartoznak, mint Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Titus Corlăţean – és Borbély László. Egytől egyig olyan közszereplők, akiknek a bőrét a mentelmi jog nyújtotta kiváltságokkal visszaélve, igazságszolgáltatást játszva mentette meg a román törvényhozás. Holott ha valódi ítélőszék elé kerülnek, nagy valószínűséggel könnyűnek találtatnak (egyértelmű példa erre az RMDSZ volt politikai alelnöke, aki feltételezett haszonélvezőként megúszta azt a korrupciós ügyet, amely miatt végrehajtóként egykori munkatársa börtönben ül).

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy az európai parlamenti választáson elszenvedett kudarc ide, Dragnea lecsukása oda, a román balliberális „kutyákból” egyhamar nem lesz jogkövető, az igazságszolgáltatás függetlenségében érdekelt „szalonna”. Nem árt a fejünkbe vésni ezt a kétszínű magatartást, különösen arra való tekintettel, ha a szenátus politikai érdek-összefonódások mentén felmentett elnöke mégis megpályázza majd az államfői tisztséget, és az erdélyi magyarok szavazatáért is bejelentkezik.