Aradi étteremmustra csúcsra járatva

2019. május 06., 18:34

Az erdélyi városok legjobb éttermeit bemutató gasztronómiai sorozatunk Aradra érkezett. A Maros parti városban a legjobb vendéglő vonatkozásában a Tripadvisor ugyanazt mondja, mint az étteremkritikusi ítélet: az első helyezést az Ema del Mar érdemli. 

Marin and friends, az izgalmas mediterrán konyhát vezető aradi étterem Fotó: Dorozsmai Endre

Az Ema del Marban a konyha és a dekoráció összhangban áll egymással: letisztult mediterrán atmoszférát biztosít a jól megtervezett beltér. A falakon tengerparti életképeket ábrázoló berámázott fotók, hajópadló, az asztalon só- és borsdaráló. Nyáron terasz, amely a város legkisebb tereinek egyikére néz. Az étlap a tengeri herkentyűkre és steakekre alapoz, az olasz konyha uralkodik. Az alapanyagok frissek, a hőkezelés kíméletes, a tálalás szép. A rizottók és pasták mellett kínálnak paellákat is.

Nyitóakkordként helyben sült, ízre, állagra egyaránt kiemelkedő kenyeret kaptunk papírzacskóban, amit az asztalon levő jó minőségű olívaolajjal meg is ettünk, mire megérkezett a leves. Hamar utánpótolták.

A tengeri halleves zöldséges-csorbás karakterű bébipolip, tintahalkarikák, lazac- és tonhaldarabok. Sem a zöldségeket, sem a halakat nem főzték túl. Eredeti fogás.

A kagylós spagetti állaga remek, a hozzá adott tengeri gyümölcsök frissek, üdék. Tejszínt nem használtak, amit nem bántunk. Két desszertet ettünk, csokilávát, ami jó alapanyagból készült, belül szépen folyós volt, valamint pár szem málnával és mentalevéllel tálalt tiramisut, amely ízre, állagra hozta azt, amit kell. A kiszolgálás megkülönböztetetten udvarias és kedves, Kárpát-medencei szinten kiemelkedő.

Ema del Mar: a kagylós spagetti állaga remek, a hozzá adott tengeri gyümölcsök frissek Fotó: Dorozsmai Endre
Marin and friends, az izgalmas mediterrán konyha

A Marin and friends egyedi hangulatú, szintén szuterén helységben működő séfétterem, amely a változatosság kedvéért szintén mediterrán stílust választott.

Boltíves, fehérre meszelt téglafalak, zöld növények, az ipari dizájnt idéző modern világítótestek, látványkonyha. Kifejezetten megnyerő, vendégmarasztaló beltér. Kreatív, izgalmas mediterrán konyhát visznek,

Tengeri sügér rösztivel és valenciai zöldségekkel a Marin and friendsben Fotó: Dorozsmai Endre

helyi szinten kevéssé megszokott, jellemzően friss alapanyagokkal. Ötletesen és szépen tálalnak. A rövid, jól áttekinthető étlap összeállításában tudatosan kerülték a sablonokat, s tették mindezt úgy, hogy az egyes fogásokba belevitt csavar nem erőltetett. Kis odafigyeléssel még jobbá lehetne tenni, ha például egyszerre érkeznének egy asztaltársaság fogásai és nem időeltolódással, ha helyben sütnék a kenyeret és nem kissé szikkadt iparit tennének az asztalra, ha borsdaráló és nem ipari borslisztet tartalmazó borsszóró lenne az asztalon.

Rendeltünk fekete kagylót vajmártásban, tengeri sügért rösztivel és valenciai zöldségekkel, kacsamellet karamellizált almával és csokilávát. A kagyló feszes, jó ízű volt, kellemes, savanykásra hangolt vajmártással, thai bazsalikommal tálalva. A sügért remekül hőkezelték, kívül pörzses, belül szaftos volt. A zöldfűszeres rösztire halmozták az édes-savanykás ízesítésű, esztétikus, vékony csíkokra vágott, jó tartású zöldségegyveleget, erre került halfilé. A nagyobb darabokra felszelt, egészben sült kacsamellet még utánpirították biztos ami biztos alapon, de a hús omlós maradt, belül pedig rosé. Házi szilvalekvárt és kifejező ízű pecsenyemártást adtak hozzá. A korrekt alapanyagból készült csokilávát finom erdei gyümölcsmártással és tejszínhabbal tálalták. Ettünk még egy leheletkönnyű, remek sajttortát is. A kiszolgálás udvarias, kedves, az árak barátságosak.

Roston sült polip zöldmártással a Leonban Fotó: Dorozsmai Endre
Leon, az intimitásmentes elegancia

A Leon Arad egyik legnépszerűbb és legszínvonalasabb szállodájának étterme. Padlószőnyeg, kényelmes székek, fehér abrosz, kicsit steril, személytelen, intimitásmentes elegancia. Az asztalon só- és borsdaráló, alapjáratú tabasco, továbbá kommersz, karakter nélküli extra szűz olívaolaj és balzsamecet.

A csokilávát fi nom erdei gyümölcsmártással és tejszínhabbal tálalták Fotó: Dorozsmai Endre

A konyha igényes, helyi viszonylatban kiemelkedő. Egyrészt klasszikussá vált slágerfogásokat kínál (Rossini bélszín, Stroganoff, bécsi szelet, Cézár- saláta, libamáj karamellizált gyümölcsökkel, pasták, tatár, carpaccio), másrészt népszerű helyi fogásokat (gulyásleves, bableves füstölt hússal) s végül a séf kreativitását is megcsillantó ételeket (pl. répakrémleves spárgával és prosciuttopelyhekkel).

Ettünk vargányakrémlevest, amely a szokásosnál sűrűbb volt, de ízletes, homogén, selymes. Két zsenge hajtással, vizitormával és kevéske napraforgómaggal tálalták.

A roston sült polip zöld mártással meglepően nagy adag, ízletes, jó állagú, jól sikerült, egészen apróra vágott paprikából, hagymából, petrezselyemzöldből készült, kellemesen savanykás mártással. Friss ipari zsemlét is kaptunk hozzá. A narancsos kacsamell endíviával és rosémártással omlós, szépen hőkezelt, bőre nem ropog, erre a húst bevonó mártás miatt esélye sincs. A mártás mazsolás, finom, jó a harmónia a vaslapon megpirított cikóriával. A fogást zöldborsóhajtásokkal szórták meg. Zárásként crème brullée-t kértünk, amely jó állagú, ízletes volt, valódi vaníliával készült.

Az elegáns szállodai étterem, a Leon asztala, kézműves sörökkel Fotó: Dorozsmai Endre

Külön említést érdemel a borlap (az előző két helyen ez nem volt igazán kiemelkedő), amely a legjobb régióbeli és külföldi borokból válogat. A kiszolgálás itt is kifogástalan volt.

Arad első három étterme működhetne bárhol a Kárpát-medencében, de európai szinten is megállná a helyét.

Dorozsmai Endre

A szerző gasztroblogger