A Bagossy Brothers Company pályafutásának egyik legerősebb lemezét adta ki

2019. május 05., 14:05

Több telt házas lemezbemutató-koncertjük volt az elmúlt hetekben, pénteken pedig a Bagossy Brothers Company tagjai első alkalommal adtak szimfonikus koncertet. Tatár Attila, a gyergyószentmiklósi zenekar gitáros-vokalistája az ősbemutatóról, diáknapos turnéjukról és a nyári fellépéseikről beszélt.

A Bagossy Brothers Company tagjai Budapesten. Továbbra is kétévente adnak ki új lemezt

– Első alkalommal léptek színpadra a Heureka Pop Orchestrával május 3-án Sepsiszentgyörgyön. A Szent György Napok keretében adott szimfonikus koncert ősbemutató lesz. Mire számítson a közönség?

– Eddig nem készítettünk ilyen jellegű műsort, számunkra is különleges, sok emberrel állítottuk össze a produkciót. Egy 14–16 fős szimfonikus zenekarral lépünk fel. A koncert mögött komoly szervezési munka áll, kottát kellett készíteni és karmester is lesz. Részben olyan Bagossy-dalokat játszunk, amelyek már hallhatók voltak akusztikus koncertjeinken, de mindenképpen kicsit visszafogottabb formában, szimfonikus kísérettel.

A szentgyörgyi ősbemutatót követően ősszel szeretnénk a Kárpát-medence minden szegletébe eljutó színházturnét szervezni.

– Gondoltatok arra, hogy e feldolgozásokat lemez formájában is kiadjátok?

– Beszéltünk róla, de ennek technikai feltételei vannak. Létezik olyan helyszín, ahol elképzeltük, hogy az ottani színházkoncertünket felvesszük és esetleg lemezt is készítünk, de jelenleg ez csak terv.

– Februárban jelent meg a Veled utazom című harmadik lemezetek. Hogyan fogadta a közönség?

– Nagyon jól, egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen a 17 klubállomásból 14 telt házas volt, ami között találunk háromszoros telt házas lemezbemutató-koncertet a budapesti Akváriumban. Mindenképpen nagy öröm számunka, hogy telt házasak voltak a koncertjeink, a közönség is ennek megfelelően reagált a műsorra.

– Szakmai szempontból volt valamilyen elvárása a zenekarnak a lemezzel kapcsolatban, illetve sikerült ezt teljesíteni?

– Az volt az elvárásunk, hogy ha lehet, a harmadik lemez legyen legalább olyan erős, mint az előző kettő, de ha lehet, kicsit erősebb. Ez sikerült is. A dalok fogadtatása, hallgatottsága, a klipek nézettsége, illetve a közönség reakciója az élő koncerteken azt mutatja: pályafutásunk egyik legerősebb lemezét sikerült elkészítenünk. A január–februári időszakban közzétett dalokon kívül e lemezen szerepelnek olyan ikonikusnak is mondható Bagossy-slágerek, mint a Valahol itt, Csendes vizeken. Továbbá a december óta folyamatosan közzétett új dalok is néhány hónap elteltével az egymillió vagy akár a kétmillió fölötti nézettséget érték el a zenemegosztó oldalakon. Ezek megfelelő visszajelzések.

– Májusban elkezditek a fesztiválszezont. Mennyire lesz sűrű, hol találkozhatnak veletek a rajongók?

– A zenekar idén is meghívást kapott a legtöbb fesztiválra és sok városi rendezvényre Erdélyben és a Székelyföldön egyaránt. Sepsiszentgyörgyön kezdjük szimfonikus koncerttel, a következő napon már egy hagyományos Bagossy-fellépéssel készülünk a háromszéki Erdőfülén. Az utána következő héten „diáknapos turnénk” lesz, ugyanis a nagyváradi, kolozsvári, székelyudvarhelyi és marosvásárhelyi diáknapokon is színpadra lépünk. Ugyancsak májusban lesz egy csíkszeredai jótékonysági koncertünk a Mikó-várban. Ezt követően kis ideig leállnak az erdélyi koncertek, viszont idén is fellépünk a torockói Double Rise Fesztiválon, valamint a 30. alkalommal szervezett Tusványosra is meghívást kaptunk.

– Még mindig inkább a diákság, a fiatalok körében vagytok népszerűek, ők a célközönség?

A színpadról a közönség soraiba tekintve az látható, hogy elég széles skálán mozog az életkora azoknak, akik koncertjeinket látogatják.

Viszont a hallgatottsági adatok, illetve a Facebook-oldalunk nézettsége alapján úgy tűnik, a zenekar követőinek 75 százaléka 18–35 év közötti. Ez rendben van, és örülünk neki, hiszen a zenekari tagok átlagéletkora is 35 év alatt van. Ha továbbra is meg tudjuk tartani e rajongótábort, akkor együtt fogunk öregedni a közönségünkkel.

– Milyen új szerzeményen dolgoztok?

– A munka sosem áll meg, nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátradőljünk. Most is születnek új dalok, folyamatosan új zeneműveken gondolkodunk, vagy azon, hogyan dolgozzuk fel saját dalainkat. Létezik néhány izgalmas téma, amivel majd az ősz folyamán jelentkezünk hang- és képanyaggal egyaránt. Sőt, nyár derekán szeretnénk egy vadonatúj dallal és videóklippel jelentkezni. Ennek a részleteit még nem dolgoztuk ki.

– Eddig kétévente jelentettetek meg új lemezt. Ebből hagyomány lesz?

– Úgy gondoljuk, ez egészséges időintervallum. Nyilván időközben új dalokat is megjelentetünk. Ha minden jól megy, a két év múlva esedékes negyedik lemezünknek is a felét a jövő év derekáig hallhatja majd a közönség, és tartogatunk majd a megjelenésre is érdekességet, újdonságot. Ezt szeretnénk folytatni, mert eddig ez bevált. Viszont ha hirtelen sok dalt írunk, akkor lehet, hogy évente jelentkezünk lemezzel.

 

Bagossy Brothers Company
Az indie rock, alternatív rock, folk-rock műfajt képviselő zenekar nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette, hozzájuk csatlakoztak zenésztársaik, Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk).

 Bede Laura