Közép-Európa boriránytűje – tízéves a Vince Wine Show

2019. április 17., 13:54

Fergetegesnek ígérkezik az idei Vince Wine Show. Az érdeklődők 160 kiállítóval ismerkedhetnek meg, többségük hazai és külföldi borász, olyanok, mint Takler Ferenc és Heimann Zoltán Szekszárdról vagy a kiváló Zsadányi Pincészet Tállyáról.

Vince Wine Show: az egész napot arra lehetett fordítani, hogy sétálókóstoló keretében az ember jobbnál jobb borokkal és párlatokkal ismerkedjen Fotó: MTI

A magyar borászat minőségelvű megújulása a kilencvenes években párhuzamban futott a szakmai grémiumok megjelenésével (Magyar Sommelier Szövetség, Magyar Borakadémia, Pannon Bormíves Céh stb), a szaksajtó kialakulásával (Borkalauz, Borbarát, Bor és piac) és boros tömegrendezvények megszervezésével. Sokat kellett várni viszont, hogy egy nagy tömegeket vonzó szakmai rendezvény is hagyományossá váljon. Ez volt a Vince Wine show, amelyet idén tizedik alkalommal rendeztek meg, s amely Budapestre vonzotta a borszakírás legnagyobbjait, köztük a borvilág Jedi-lovagjaiként emlegetett Master of Wine-ok egész sorát. Felsorolásuk szétfeszítené e kis írás kereteit, ezért hadd említsünk egyetlen nevet, Steve Spurrier-t, akinek legendás, 1976-ban Párizsban megrendezett borkóstolójáról film is készült. Mint emlékezetes, e kóstolón a kaliforniai és a francia borok mérkőztek. A kaliforniaiak elsöprő sikerével zárult úgy, hogy a bírálóbizottság a francia borszakma legtekintélyesebb alakjaiból állt össze: a 11-ből 9 francia volt.
A Vince keretében azonos árkategóriában világszinten etalonnak tekintett borokat eresztettek össze magyar tételekkel, s ha nem is született olyan győzelem, mint 1976-ban, de a magyar borok kerültek fölénybe.

Idén is fergetegesnek ígérkezik a Vince Wine Show. Az érdeklődők 160 kiállítóval ismerkedhetnek meg, akiknek zöme hazai és külföldi borász,

olyanok, mint Takler Ferenc és Heimann Zoltán Szekszárdról vagy a kiváló minőséget képviselő Zsadányi Pincészet Tállyáról és a Pálffy-birtok Köveskálról. A kiállítók között kezdettől voltak párlatokat, azon belül pálinkát, borpárlatokat, whiskey-t kínáló cégek. Idén az egyik legjobb kraft sörfőzde, a Horizont is bemutatja termékeit.
A rendezvény tavaly a Corinthia Hotelből a Várkert Bazárba költözött, ami helyes döntés volt, hiszen az eredeti helyszín az utóbbi években igencsak szűkösnek bizonyult, olyannyira, hogy szombat délután a bejárat előtt rendre sor kígyózott, amely csak akkor csökkent, amikor valaki elhagyta a rendezvényt.

A rendezvényen a kezdet kezdetétől egy megállapított összeg befizetése fejében az egész napot arra lehetett fordítani, hogy sétálókóstoló keretében az ember jobbnál jobb borokkal és párlatokkal ismerkedjen.

Aki pedig pihenésre vágyott vagy a tudásvágy sarkallta, a borvilág legnagyobbjainak előadásaira ülhetett be. Az idei mesterkurzus-felhozatal is felettébb impozáns, kiemelt szerepet kap ezúttal a pezsgő, amely sohasem hiányzott a kínálatból.
Annyi biztos: ahogy egy három Michelin-csillagos étterem külön utazást érdemel az adott településre, úgy az április 25–27. között megrendezett négynapos Vince is megérdemel egy budapesti kiruccanást a Kárpát-medence bármely szegletéből.

Dorozsmai Endre