A magyarországi e-kereskedők számára egyre vonzóbb Románia (x)

2019. április 09., 12:01

Folytatódik a magyarországi e-kereskedelem növekedése; 2018-ban a szektor bevétele meghaladta a 425 milliárd forintot, ami 17 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. A fejlődő szektor jelentős árversenyt hozott magával, ami miatt sok e-kereskedő élénken érdeklődik a szomszédos piacok iránt.

Románia és Magyarország e-kereskedelmi növekedése példaértékű, habár a két ország fejlődési dinamikája különböző. Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy

a sziklaszilárd állításként közölt adatok sok esetben messze járnak a valóságtól, ezért az összehasonlítások néha tévútra vezetnek.

Szerencsére ma már jelentős nagyságú mintán, illetve úgynevezett Big Data kutatásokon alapuló adatok állnak rendelkezésünkre, így pontosabb képet kaphatunk az e-kereskedelmi piacok tényleges eredményeiről.

Magyarországot évek óta stabil növekedési ütem jellemzi; a magyar e-piac bővülését az utóbbi években elsősorban a vásárlói bázis növekedése eredményezte.

Jelenleg 3,2 millió aktív online vásárlóval rendelkezik a szektor, ami hozzávetőlegesen 6,5 százalékos éves bővülésnek köszönhetően alakult ki.

Ez a szám azonban nem nőhet a végtelenségig, hiszen az internet-hozzáféréssel rendelkező lakosság lélekszáma véges, ráadásul a negatív népesedési statisztikák gátló tényezőt jelentenek. Az összesített e-kereskedelmi eredményeket a következő években elsősorban a vásárlási gyakoriság és az átlagos megrendelési érték növekedése fogja szolgálni. Ezek a mutatók stabil növekedést mutatnak és nincs okunk feltételezni, hogy a trend nem folytatódik.

Románia esetében is hasonló folyamatokról és tendenciákról számolhatnánk be. Jelentős eltérést egyetlen mutató esetében tapasztalunk; ez az internet-eléréssel rendelkezők aránya. Míg Magyarországon a közép-európai átlaghoz hasonló ez az arány, addig Románia messze elmarad az átlagtól, illetve a kontinens egyik legalacsonyabb értékével rendelkezik. Ez közvetett módon azt jelenti, hogy

a román e-kereskedelem a következő években jelentős mértékben növelheti a vásárlói bázisát, új lendületet adva ezzel az egész szektor számára.

Nem véletlen tehát, hogy a magyarországi webáruházak egyre nagyobb figyelmet fordítanak Románia felé. Jelenleg alig tudunk néhány magyarországi webáruházat említeni, amely képes volt mérvadó piaci részesedésre szert tenni Romániában. A magyarországi piacvezető webshop, az Extreme Digital rendelkezik román nyelvű áruházzal és ügyfélszolgálattal, sőt bukaresti szaküzlettel is, de a romániai piaci részesedése nem hasonlítható össze az magyarországival.

Szakértők szerint szinte törvényszerű, hogy a fejlődő piacok arra késztetik a szereplőket, hogy nyissanak a külpiacok felé is.

Magyarország esetében kifejezetten nagy árverseny jellemző a főbb termékkategóriák esetében; a piacvezető webáruházak egymást túllicitálva igyekeznek megnyerni maguknak a vásárlókat. Egymást érik a hangzatosabbnál hangzatosabb névre keresztelt kampányok.

2018-ban a leárazásra vonatkozó és az ingyenes kiszállítást kínáló akciók voltak a legnépszerűbbek;

az előbbiek elsősorban az átlagos megrendelési érték, utóbbiak pedig az eladott termékszám növelésével járultak hozzá az eredményekhez.

Szinte biztosra vehető, hogy a folyamatosan fejlődő e-kereskedelem egyre több webáruházak fog az exporttevékenységek kiterjesztésére ösztönözni, így egyre több magyarországi webshop jelenhet meg Romániában és igaz ez fordítva is, a román webáruházak is jó táptalajra lelhetnek a magyar piacon.

(X)