Laposföld-hívők expedíciója

Nánó Csaba 2019. április 05., 09:33

A hülyeségnek rengeteg árnyalata létezik. Az Úr 2019. évében egy közösségi oldalon megosztott felvételen egy úriember elmeséli, hogy ő és társai miért gondolják azt, nem gömbölyű bolygón élünk.

A laposföld-hívők szerint a Föld peremén egy hatalmas jégfal található, ezért nem esünk le róla Fotó: illusztracio

A hihetetlen állítás alátámasztására az illetőnek bizonyítékai is vannak. A nem kis mértékben zavaros magyarázatból kiderül: a víz nem görbül, és arra sincs bizonyíték, hogy a láthatár lejtene. Aki nem hiszi, hogy a Föld lapos, az járjon utána! Ameddig le nem esik a bolygóról. De nyugalom, ahogyan a későbbiekben meglátjuk, nem fog lepottyanni.  

Ha egy kicsit utánanézünk a mindentudó interneten, döbbenten tapasztaljuk, hogy

a laposföld-elméletnek nem csak elvétve akadnak hívei. Társaságok alakulnak, kipihent agyú tagjainak elsődleges célja, hogy bebizonyítsák, a Föld nem gömbölyű.

Szerintük az űrből készült felvételek, amelyeken világosan látható a gömbölyű Terra, mindössze hitvány hamisítvány. És slussz. Igazukat nem tartják szükségesnek józan érvekkel alátámasztani. Függetlenül attól, milyen nyilvánvaló butaságot mondanak, vagy mondandójuk köszönő viszonyban sincs a valósággal. És hogy komolyan veszik magukat, arra a legjobb bizonyíték egy Phillips Stallings nevű úriember, aki napi nyolc órát tölt azzal, hogy bebizonyítsa: a Föld lapos. Ő az egyike azon fő laposföld-szószólóknak, akik külön weboldalt és népes Facebook-csoportot szenteltek a saját maguk által menedzselt, magától és egyre gyorsabban bővülő körüknek. A legtöbbek számára fanatikus őrült, ám az elméletet támogatók számára igazi szakértő, aki a vallás és matematika erejével döbbenti rá az embereket az igazságra.

Jégfal a világ végén

Saját igazuk bizonyítására nagyszabású küldetést szervez a Nemzetközi Laposföld Konferencia nevű szervezet. Az expedíció jövőre indulna, és a célja eljutni a világ szélén található jégfalhoz, amely azon a földrészen fekszik, amit jelenleg Antarktisz néven ismerünk. A laposföld-hívők többsége úgy tartja, az Antarktisz nem a földgolyó déli kupakján van, hanem körülöleli a földkorongot, és a végső határon pedig egy monumentális jégfal zárja le a világot. Ennek magasságát 50 méterben adják meg, vastagsága viszont kilométerekre rúghat.

Robbie Davidson, a szervezet alapítója a Forbes magazinnak azt mondta, nem fognak leesni a világ pereméről, mert úgy gondolják, hogy a földkorong felett egy bura található, mint a népszerű hógömbökön.

Érdekes ellentmondás, hogy a sarki utazáshoz használt hajó – mint minden tengerjáró – nyilvánvalóan GPS-navigációval jut el céljához, miközben a laposföldelméletbe a műholdak értelemszerűen nem férnek bele. Az elszánt hívők azonban számos helyettesítő eljárást képzelegtek már össze, amelyek szerintük megmagyarázzák, hogyan működhet mégis a GPS és a többi műholdas technika. Ezek között beszélnek nagy magasságú léghajókról, mikroballonokról, a felhők fölött rejtegetett légibázisokról és hasonlókról – mindezt természetesen titokban tartja a nagy összeesküvés, amelynek célja az emberiséget abban a tévhitben tartani, hogy a Föld gömbölyű.

Ausztrália nem is létezik

A laposföld-hívők szerint Ausztrália valójában kamusztrália, vagyis nem létezik. Aki mégis ott él, az a NASA fizetett statisztája – adta hírül egy megbízhatónak mondható lap.  De ha nem létezik, hogyan élnek ott statiszták? – kérdezhetjük. Semmi pánik, a hívők majd ezt is megmagyarázzák…

A cikkből megtudjuk, a kamu-Ausztrália elképzelés még 2017-ben született meg a Redditen Shelley Floryd „tollából”. Lényege: Ausztrália kitaláció, hogy azt higgyük, a bűnözőket száműzték oda. Valójában viszont hajóra rakták, majd vízbe fojtották őket, így ez volt minden idők legnagyobb tömeggyilkossága.

Akinek van még türelme hozzá, néha nekilát cáfolni a laposföld-hívők állításait. Például egy kosárlabdáról bebizonyította egy fotós, hogy „lapos”… De a legnagyobb öngólt éppen ők lőtték. Két laposföld-hívő, a Globebusters csoporthoz tartozó Jeran és Henrique azt próbálták bebizonyítani, hogy a Föld lapos. A kísérletben két „falat” állítottak fel, amelyen mindkettőre vágtak egy lyukat. Az egyik oldalára Jeran állt egy kamerával, a másikra pedig jóval távolabb tőlük Henrique egy lámpával. Ha a Föld lapos – ahogy azt gondolták –, a Henrique által maga elé emelt lámpa fényét azonnal látni kellett volna. Csakhogy a fényt nem lehetett látni, ezért Jeran rádión keresztül azt kérte tőle, emelje feljebb azt, nagyjából a feje fölé. Csodák csodája, ekkor már látni lehetett a fényforrást. Márpedig ez azt jelenti, hogy a Föld mégiscsak gömbölyű! Jeran erre csak annyit tudott ismételgetni, hogy „érdekes”…