Lemezen a FUNKorporation nyolcéves „utazása”

2019. április 03., 11:21

Különböző stílusokat ötvöző új dalokat készít és hamarosan megjelenteti első albumát a kolozsvári FUNKorporation együttes. Halmen József gitáros, a zenekar egyik alapító tagja a banda életét befolyásoló mérföldkövekről és tervekről beszélt.

PR-kép a FUNKorporation együttesről. Most kezdődik el a nemzetközi megmérettetésük Fotó: Facebook/Funkorporation

– A zenekar 2011-es megalakulása óta több száz koncertet adtatok és tízezres nézettségű dalokkal büszkélkedhettek. Milyen mérföldköveket emelnél ki az együttes életéből?
– Kisebb-nagyobb szünetekkel már nyolc éve működünk, és egyre ritkább az együtteseknél, hogy ennyi idő után még mindig együtt zenélnek. Az első mérföldkő talán a 2012-es médiabefutó ének-zene kategória fődíja volt. Itt sok ember megismerte a zenénket és ezt követően számos koncertet adtunk. Szintén nagy segítség volt, hogy a TIMAF (Transylvanian International Art
and Music Festival) 2012-es kiadásának a fődíjasai lettünk. Fontosnak tartom a zenekar történetében azt is, hogy tavaly jelent meg első két videoklipünk a Hold on through című szerzeményünkhöz és a Purple Love című dalunkhoz. Az évek során sikerült nyitni pár nagyobb zenekarnak – Irie Maffia, PASO, Compact, Şuie Paparude, Kistehén, Byron, Moonlight Breakfast –, és több fesztiválon felléptünk: Jazz in the Park, Félsziget, a magyarországi Művészetek Völgye, Awake Fesztivál, Vibe, Double Rise, Kolozsvári Magyar Napok.

– Szerkezetileg mennyire változott a zenekar felállása?
– Sokat nem változott. Egyszer énekes nélkül maradtunk, mivel Horváth Hannah Budapesten folytatta tanulmányait. Akkor kissé pánikba estünk, hogy vajon kit kapunk helyette, amíg ő Pesten tanul. Szerencsére viszonylag hamar összehozott a sors Székely Erikával, aki jelenleg is velünk énekel. Sőt azóta Hannah is visszajött Kolozsvárra, és most már két szólistával játszunk. 2017 májusában sajnos egy autóbalesetben elveszítettük Szántó Lórit, a basszusgitárosunkat. Ezt követően Lackó, aki addig klarinétozott, átvette a zenekarban a basszusgitáros szerepét, és új fúvóssal gazdagodtunk: a Loose Neckties Society színészzenekarból ismert szaxofonos, Balla Szabolcs csatlakozott hozzánk. Jelenleg héttagú a zenekar, és most már van állandó hangosítónk Dobai Csaba személyében, ami nagy segítség.

– A zenekar garage funk, jazzy soul és balkán pop stílust képvisel. Ez a műfaj minden eddig megjelent dalra jellemző vagy próbálkoztatok a határok feszegetésével?
– A műfaji behatárolás mindig nehéz kérdés, de talán a fent említettek közül kicsit mindegyik megtalálható a zenénkben. Folyamatosan próbálkozunk új dolgokkal, most például egy hip-hoposabb, neo-soulos dalnak fogtunk neki, amit Erika írt. Az albumon több fajta stílus is megjelenik, lesz lassúbb, szomorkásabb soulos dal, lesz gyorsabb elektronikusabb zenére emlékeztető discoszám, de bluesos szerzemény is.

A FUNKorporation legtöbbször erdélyi színpadokon lép fel Fotó: Facebook/Funkorporation

– Milyen repertoárral szoktatok koncertezni: főként saját dalokat adtok elő vagy feldolgozások is színesítik a koncertanyagot?
– Most már eljutottunk arra a szintre, hogy a koncertrepertoárunk hetven százaléka saját dal, ezen kívül van körülbelül négy-öt feldolgozás, amit nagyon szeretünk és mindig eljátsszuk.

– Felfedezhető bármilyen különbség a hazai és külföldi közönség között?
– Egyelőre csak Magyarországon léptünk fel, kétszer a Művészetek Völgyében, ahol nagyon jól reagált a közönség a zenénkre, nagy buli volt, illetve egyszer koncertezünk egy szentendrei sörfesztiválon, ott is jó élményben volt részünk. Nyitott és bulizós közönség fogadott mindkét helyen, már a második-harmadik számnál táncolt mindenki. Ezen kívül Budapesten koncerteztünk a Duna-parton: ott vegyes közönség fogadott, sok turista, illetve számos Pesten élő erdélyi fiatal is eljött, hogy meghallgasson, ami jól esett. Mintha kritikusabb lenne a közönség Budapesten. Mivel nagyváros és nincs olyan nap, hogy az ember ne tudna elmenni egy nívós fellépésre, illetve jóval több minőségi zenekar van, mint nálunk, ezért a koncertközönség is jobban hozzászokott a magas színvonalhoz. Nehezebb újat mutatni, lenyűgözni a magyarországi közönséget, de nekünk sikerült jó hangulatot teremteni. Igaz, ez az én véleményem. Más külföldi tapasztalatunk még nem volt. Idén fellépünk Ausztriában, és a tervek szerint egy litvániai fesztiválon is. Kíváncsian várjuk, ott milyen fogadtatásban lesz részünk.

– Áprilisban turnézni indultok: milyen állomásai lesznek a koncertkörútnak?
– Debrecen lesz az első megálló, ahol a Víztoronyban zenélünk a MÖRK zenekarral közösen, aztán megyünk Budapestre, ahol a Szimplában lépünk színpadra. Innen Bécsbe utazunk, ahol a Fanialive nevű klubban lépünk fel, aztán visszamegyünk Budapestre, és a Gólyában is tartunk koncertet a Dokkerman and the Turkeying Fellaz együttessel közösen, amellyel Kolozsváron is játszottunk együtt. Szegeden és Temesváron folytatjuk a turnét, májusban pedig itthoni koncerteket szervezünk, illetve nyáron többször is fellépünk Magyarországon.

– Készülőben van az első nagylemezetek. Mikorra várható a megjelenése?
– Sajnos elég sokat húzódott a munkafolyamat. Eredetileg tavaly év végén szerettük volna kiadni, de nem haladtunk úgy, ahogy elképzeltük, ez gyakori zenekaroknál. Most már nagyjából készen van, még csak a fúvósokat kell felvenni a stúdióban, és mehet utómunkára. Szerintem egy-két hónapon belül kijön az album.

– Milyen dalok kerülnek fel a lemezre?
– A lemezen csak saját dalok lesznek és remixek. Elég változatos, mivel a régi számaink és a legújabb szerzemények is rajta lesznek. Szóval lesz egy történet is az egészben. Gondolkoztunk azon is, hogy két lemezt kellene kiadni: az egyik a régi dalokkal, a másik az újakkal. De aztán amellett döntöttünk, hogy inkább legyen egy lemezen az egész nyolcéves „utazás”. Majd szeretnénk lemezbemutató koncertet is.

– Hol találkozhat veletek legközelebb a közönség?
– Legközelebb április 5-én lépünk fel Nagyszebenben az Atrium kávéházban. Ezután indulunk a magyarországi turnéra, ahol Ausztriát is érintjük. Májusban pedig a marosvásárhelyi diáknapokon koncertezünk, illetve Bukarestben a Control klubban. Nyáron főként itthon fesztiválozunk, és az említett litván zenei rendezvény lesz az első külföldi fesztiválunk.

– Mit szeretnétek megvalósítani a tízéves évfordulóig?
– Minél több új dalt írni, új albumot kiadni és minél több fellépést mind külföldön, mind itthon. Konkrét célunk, amit a tízéves évfordulóig szeretnénk megvalósítani, nincs, de biztos tartunk majd egy nagy bulit sok meghívottal és zenészbaráttal. Fontos, hogy tartsunk össze, zenéljünk minél többet, és szeressük egymást a következő években is úgy, mint most.

Bede Laura