Egy kolozsvári páholy, ahol majd művészek foglalnak helyet

Nánó Csaba 2019. március 10., 18:08

Prospero páholy címmel március 28-án beszélgetőest indul Kolozsváron Erdélyből elszármazott művészekkel. Az est házigazdája Demény Péter író, költő lesz.

Sata Árpád (balra) egy színi előadásban Fotó: Archív

Bár a tervezett sorozat házigazdája, Demény Péter egy ideje Marosvásárhelyen él, ahol a Látó című szépirodalmi folyóirat szerkesztője, lapunknak elárulta: azért szervezik Kolozsváron a programot, mert „ott ismerősebben és otthonosabban érzem magam, Vásárhelyen még szoknom kell a levegőt. Ott nőttem fel, a (leendő) meghívottak nagy részét ismerem nagyanyám lemezeiről vagy a színpadról.” Ez elsősorban a kolozsvári művészkedvelőknek jó hír, hiszen a tervek szerint a világ mind a négy égtájáról érkeznek majd meghívottak, akiket az erdélyi közönség esetleg évek óta nem látott.

„Eszembe jutott, hogy vannak művészek, akiket szeretett a kolozsvári közönség, de már rég nem láthatott színpadon. Innen jött az ötlet, hogy ha már úgyis több mint tíz éve szerkesztem a Prospero-könyvek sorozatot, és már a harmadik kiadónál kezdünk – a Polis és a Komp-Press után az Ábel vállalta a könyveket –, miért ne lehetne beszélgetéseket szervezni Szilágyi Enikővel, Szabó Bálinttal és másokkal”. Demény Péter hozzáteszi: „a Györkös-emlékház és vezetője, Kós Katalin örömmel fogadta az ötletet, én pedig elkezdtem mecénásokat keresni, hiszen útiköltséget kell térítenünk, és valami ajándékkal is szeretnénk meglepni vendégeinket. Találtam is néhányat, köszönöm nekik! Akárcsak a Gál Kelemen Oktatási Központnak, hogy szállást biztosít meghívottainknak”.

Az est házigazdája azt tapasztalta, hogy a megkeresettek örömmel vállalják a beszélgetést. Adódnak ugyan egyeztetési gondok, bár az első két esetben szerencséjük volt a szervezőknek, mert Sata Árpád és Szilágyi Enikő is azonnal igent mondott – meséli Demény.

Visszatér a közönségkedvenc

Az első meghívott Sata Árpád lesz, a kolozsvári színház egykori közkedvelt művésze, aki már sok éve él Egerben. A székelyudvarhelyi születésű, idén 69 esztendős Sata hosszú ideig a kolozsvári színházszeretők kedvence volt. 1973-ban a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett, majd két évig a szatmári Északi Színház tagja volt, innen került Harag György meghívására a kincses város színpadára. Jellemző elismertségére, hogy Kolozsváron 1980–1987 között a közönség minden évben megválasztotta a legjobb férfi színésznek. De Sata Magyarországon is sikeres karriert futott be: 1993-ban az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett, 2001-ben kitüntették a város nívódíjával, 2007-től pedig az egri színház örökös tagja. A kolozsváriak olyan emlékezetes darabokban láthatták a sétatéri színpadon, mint A kőszívű ember fiai, amelyben nagyszerűen alakította Jenőt. Mesterségbeli tudását és tapasztalatát Egerben tanárként is kamatoztathatta, színész- és zenészmesterséget oktatva a színház mellett működő Stúdióban. Konzervatív színházi körülmények között tanult és dolgozott pályája nagy részében, azonban soha nem zárkózott el a modern, stilizált színházi formáktól. Szerette magát kipróbálni ezekben az „újszerű”, kortárs előadásokban is. Színészi habitusánál fogva játszott drámai hőst, táncos komikust, egyszerű kisembert és nyárspolgárt, de epizódszerepekben is nagy szakmai és közönségsikere volt. Nem idegen tőle a musical világa sem.

Vendég Párizsból

Demény Péter tervei szerint a Prospero páholy következő vendége Szilágyi Enikő színésznő, sanzonénekes lesz, aki nemrég Budapesten kápráztatta el a közönséget műsorával. Kolozsváron született 1952. december 19-én, a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Akadémián diplomázott. A Brüsszeli Királyi Egyetem holland nyelvszakára járt, a párizsi Sorbonne-on francia nyelvet és irodalmat hallgatott.

Szilágyi Enikő Romániában az egyik legismertebb színésznő volt, manapság Párizsban, Brüsszelben, Budapesten és New Yorkban ünneplik kivételes tehetségét. Az Erdélyből elszármazott művésznőnek sikerült, ami keveseknek: távol szülőföldjétől is a közönség egyik dédelgetett kedvence lett, akivel a legnagyobb rendezők, zeneszerzők is szívesen dolgoznak.

Demény Péter reméli, jó beszélgetés alakul ki meghívottaival, és a készülő honlap – amellyel egy barátja támogatja a sorozatot – a közönséget is becsalogatja.  A Prospero páholy névre keresztelt beszélgetőesttel negyedévente fog jelentkezni a Györkös Mányi Albert Emlékház.