Román Liga 1: elöl zártak a „magyar csapatok”

Somogyi Botond 2019. január 07., 20:05

Első helyen telel a kolozsvári vasutas csapat, a háromszékiek az előkelő negyedik helyre tornázták fel magukat, a Becali-gárdánál az angyal edzőcserét hozott, a Dinamo továbbra is mélyrepülésben. Labdarúgó körkép a bajnokság téli szünetében.

Ünnep a pályán és a lelátókon: Háromszék csapata, a Sepsi OSK a román labdarúgó liga negyedik helyén végzett Fotó: Beliczay László

A román élvonalba való felkerülést követően a CFR az elmúlt 33 mérkőzésen csupán háromszor tudott nyerni a bukaresti gárda ellen. Karácsony előtt azonban Toni Conceicao csapata megszerezte a negyedik győzelmét, ráadásul éppen Bukarestben. És olyan nehéz helyzetben, amikor a fővárosi csapat egy esetleges győzelemmel pontszámban kiegyenlítette volna a vasutasokat. A szombati FCSB elleni fellegvári győzelem azonban azt jelenti, hogy Camora és társai hatpontos előnnyel térhettek téli nyugovóra. Valószínűleg, hogy a jó és határozott játékhoz hozzájárult a mérkőzés előtt kapott „pénzinjekció” is. A kolozsvári játékosok ugyanis ősz folyamán többször hangoztatták: elmaradt járandóságaikat – az elmúlt idény bajnoki címéért megígért összegeket – még mindig nem kapták meg. No de az FCSB elleni mérkőzést megelőző napon a pénzek a játékosok számláin landoltak, ez pedig a pályán is meglátszott. Ennek köszönhetően hat egymást követő döntetlen után a kolozsváriaknak sikerült legyőzniük az „örök riválist”.

Toni Conceicao tehát – tanítványaival együtt – nyugodtan várhatja a tavaszt. Ez ugye nem kis dolog, hiszen emlékezhetünk még a kora őszi helyzetre: a Dan Petrescut a kispadon váltó Edi Iordănescu helyére néhány forduló után érkező portugál szakember széke is keményen ingott. 

Őt a csapat élére kinevező Iuliu Mureşannak mennie kellett a klub éléről, az új emberek pedig kijelentették: amennyiben a csapat az évet nem az első helyen fejezi be, a luzitán edzőtől is megválnak. Ám Conceicao bebizonyította, igenis tudja kezelni a helyzetet. Legalábbis eddig. A két vagy több pártra szakadt játékosokat sikerült közösséggé kovácsolnia, a vezetőség irányába alázatot mutatott, az ellenfelekből pedig úgy felkészült, hogy a fellegvári alakulat félelmetes csapattá vált, amely a pályára való felállás pillanatától már tiszteletet vív ki az ellenfelek körében. És ezt az eredmények is megerősítik: legjobb védelem, az egyik legjobb támadójáték, legtöbb győzelem, csupán egy vereség és idegenben zsinórban nyolc győzelem. „Minden Conceicaónak köszönhető, ő hozott nyugalmat az öltözőbe, ő vette kézbe a csapatot és formálta olyanná, amilyennek látják” – sietett nyilatkozatával a kétkedők megnyugtatására Daniel Stanciu, a CFR egyik hivatalossága.

Ami pedig az egyik oldalon eufórikus karácsonyi és év végi hangulatot teremtett, a másik oldalon vitát, veszekedést és edzőváltást eredményezett. Nicolae Dicának a hazai pályán elszenvedett 2–0-ás vereség az állásába került. Pedig Gigi Becali néhány héttel ezelőtt még azt nyilatkozta, csak akkor gondolkodik edzőváltáson, ha a bajnokságban az alapszakasz végén gondok adódnak.

Harmadik helyen telel a Devis Mangia által felkészített együttes. A krajovai csapat az olasz tréner irányításával a kezdeti gyengébb időszakot sikeresen vészelte át, és fokozatosan a táblázat harmadik fokára lépett.

Pódium közeli helyen végzett a Sepsi OSK is, a CFR mellett a másik „magyar csapat”, amely kiváló, de mégis hullámzó teljesítménye ellenére a legvérmesebb háromszéki szurkolók álmait is túlteljesítette.

Hullámzó, hiszen míg idegenben a két évvel ezelőtti bajnok Viitorult megverte, hazai pályán a gyengébb Botoşani-tól és Hermannstadtól vereséget szenvedett. Kiváló ugyanakkor, mert a bajnokság erősebb csapataival (Krajova, Astra, Viitorul) egyenlő félként játszott. A hab a tortán pedig a néhány fordulóval korábbi hazai győzelem volt, amikor Becali csapatát 4–2-vel küldte haza Bukarestbe.

Rájátszást érő helyen zárta az őszt a Viitorul, valamint az Astra, ahol az idei szezonban már több edzőt is cseréltek. Óriási meglepetésre az utolsóelőttiről a hetedik helyre jött fel a Hermannstadt. A szebeni csapat menetelése elsősorban Vasile Miriuţă vezetőedző személyének köszönhető. Amióta a kispadra került, a szebeniek futószalagon „gyártják” a győzelmeket. Különben a felsőházba való bekerülést nagy harc övezi, hiszen a hatodik helyre elméletileg még a Botoşani-nak is van esélye.

Sokkal nehezebb helyzetben van viszont a Dinamo, amely – valószínűleg már most kijelenthető – a tavalyi idényhez hasonlóan idén sem kerül be a legjobb hat közé. A megosztottság és a dilettantizmus még mindig fő jellemzői a klubnak, Mircea Rednic érkezésével pedig a dolgok továbbra sem fordultak jó irányba. Ha pedig a Belgiumból a fővárosba költözött szakember továbbra is a kispadon marad, a klub hamar a kiesés elleni harc kellős közepén találhatja magát. Bár Rednic magabiztosan kijelentette: nyárig fel sem tevődik, hogy távozzon a Dinamótól.

 

Csinta Samu: a Sepsi OSK-nál a cél a felsőház
A Sepsi OSK labdarúgócsapat klubigazgatóját, Csinta Samut, lapunk egykori főszerkesztőjét kérdeztük a háromszéki együttes eredményeiről, terveiről.
– Gondolták-e, remélték-e, hogy a tavaszt a negyedik helyről folytathatják?
– Mi tagadás, legfeljebb álmodtunk róla, de kezdetben aligha beszélhetett volna róla bárki is reális célkitűzésként. Néhány mérkőzés után azonban egyre inkább megvetettük a lábunkat az első hatban, és ha egy-két fordulóra ki is csúsztunk onnan, mindig sikerült elkerülnünk, hogy „szabadesésbe” kerüljünk. Az ősz utolsó harmadára viszont már komoly várományosként tekintettek ránk a román futballtársadalomban, és mi is magunkra. A negyedik hely természetesen varázslatosan jól néz ki, akár meg is őrizhetjük, de természetesen bármelyik play-offos hely megszerzése rendben lenne. Ha így lesz, az nemcsak a tavaszi idényünket határozná meg alapvetően, de a következő idény előkészítését is. A csapat, a szakvezetés tudása, kiegyensúlyozottsága, a mezőny és az alapszakasz hátralévő mérkőzéseinek sorsolása ismeretében most már igen, célként kezeljük a felsőházba való jutást.
– Egyes újságok Tandiát már összeboronálták az FCSB-vel. Eladják a játékost a télen?
– Egyetlen játékosunk sem eladó, függetlenül attól, hogy a sajtó kit kivel boronál össze. Persze előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyek mellett már nem lehet elmenni szó nélkül, de ilyen léptékű ajánlatról egyelőre sem Tandia, sem Rus, sem más futballistánk esetében nincs ismeretem.
– Milyen játékosmozgások várhatók a szünetben? Kell-e még erősíteni a csapatot?
– Hangzatos nevekről nem tudok beszámolni, néhány fiatal játékos érkezik majd január első napjaiban, akik közül a legjobbak vélhetően átesnek majd a téli edzőtábor tesztjén is, mielőtt bármilyen döntés születne velük kapcsolatban; bízunk Eugen Neagoe vezetőedző értékítéletében. Ugyanakkor elsősorban a támadójátékunkat szeretnénk megerősíteni.
– Hol készülnek fel a tavaszi szezonra?
– Január 7-én orvosi vizsgálattal kezdődik a felkészülés Sepsiszentgyörgyön, 10-én törökországi edzőtáborozásra utazik a keret, ahol a 25-ig terjedő periódusban az alapozás mellett négy-öt edzőmeccs is szerepel a programban. A menetrend roppant feszes, hiszen február 2-án már folytatódik a bajnokság – számunkra olyan mérkőzéssel, a Voluntari elleni találkozóval, amelyet mindenképpen meg kell nyernünk.
– A kupa vagy a bajnokság élvez elsőbbséget a klub tervei között?
– Nincs prioritáslista, egyformán fontosnak tekintjük mindkét sorozatot. A reménybeli playoffos helyzet nyilván megnövelné a kupára való odafigyelés lehetőségét, hiszen a mezőny kiegyensúlyozottságát és a magunk értékeit ismerve akár szép kupaperspektívákban is reménykedhetnénk. Sokkal fontosabb azonban a tervszerű, nyugodt építkezés folytatása, amelynek eredményeire már most is szép karácsonyi ajándékként tekintünk.