Makkay József 2018. november 01., 21:07

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. A kiadói döntés mellett a fő érv az, hogy az eddigi kis példányszámú és Erdély több vidékéről is kiszoruló hetilapunk nagyságrenddel több olvasóhoz juthat el. Vagyis megtízszerezi eddigi példányszámát, ami valljuk be, a nyomtatott sajtó mai világában eléggé ritka esemény. Márpedig a papír alapú sajtónak is az a fő erénye, ha minél többen olvassák, és ilyenformán üzenete minél nagyobb közönséghez jut el.

Az utóbbi években világszerte folyamatosan csökkenő példányszámok mindenhol újratervezésre késztetik a legnagyobb sajtótrösztök kiadóvállalatait is, és ez alól nem lehet kivétel a legjelentősebb romániai magyar lapkiadó, a Príma Press sem. Esetünkben azonban az újratervezés nem szerkesztőségek megszűnését jelenti, hanem az eddigi munka ésszerűsítését, a terjesztés újragondolását, illetve a teljes lapkiadás átszervezését, átalakítását a változó újságolvasói elvárásokhoz igazítva. Ebben a keretben kell tehát látni az Erdélyi Napló átalakulását, amely más formában ugyan, de reményeink szerint továbbra is értékes színfoltja lesz lapcsoportunk kínálatának.

A hagyományos Erdélyi Naplóhoz szokott olvasóink tehát napilapjaink mellékleteként továbbra is minden csütörtökön megtalálják hetilapunkat. Amelyből azok az oldalak fognak hiányozni, amelyek értelemszerűen beépülnek a napilapok kínálatába: hírrovat, aktuális sport, kulturális és egyéb rendezvények beharangozója, illetve a keresztrejtvényt tartalmazó szabadidőoldal, amely továbbra sem fog hiányozni napilapjainkból.

Jövő héttől nemcsak új arculatot kap lapunk, hanem tartalmilag is megújul. Mivel lapcsoportunk olvasóinak többsége ma a három székelyföldi megyében él, arra törekszünk, hogy Erdély más vidékeinek eseményeit juttassuk el hozzájuk riportok, háttéranyagok, elemzések, interjúk és publicisztikai írások formájában. Azt szeretnénk, ha az Erdélyi Napló hangsúlyosan felvállalná az erdélyi szórvány életéről szóló sajtóanyagokat, és ilyenformán egyféle élő kapocs lenne a tömbmagyarság és a szórványvidékeken élő olvasók között. Természetesen továbbra sem fognak hiányozni a lapból a megszokott, sikernek örvendő történelmi témájú írások – például a magyar királyokról szóló sorozat –, az Erdély különböző vidékeinek legjobb éttermeit bemutató gasztronómiai sorozatunk, vagy Életmód-rovatunk pszichológiai témájú írásai sem. Megújuló hetilapunk tehát mindazt szeretné átörökíteni, ami eddig is előfizetőink kedvence volt.

Kérjük olvasóink segítségét, hogy tartsanak ki mellettünk, és fizessenek elő vagy a Krónikára, vagy a Székelyhonra, attól függően, hogy lakóhelyükön melyik elérhető. Maradjunk együtt a következő években is!