Makkay József 2018. október 19., 12:04

Megakasztott visszaszolgáltatás

Könyvtárnyi irodalma van már az erdélyi magyar restitúciós ügyekben született elutasító döntéseknek, amelyeket sok esetben a természetbeni visszaszolgáltatással megbízott állami bizottság hoz meg. Vagy ha e fórumon mégis szerencsésen túljut, a különböző fellebbezések alapján a bíróság sem nézi tétlenül, hogy a történelmi magyar egyházakhoz újabb értékes ingatlan kerüljön vissza.
Az elgáncsolt restitúció iskolapéldája a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium ügye. Az 1947-ben az Erdélyi Református Egyházkerülettől államosított ingatlant visszaadták az egyháznak, majd az egyik tanári lakást bitorló, elégedetlen lakó feljelentése nyomán bűnvádi eljárás indult a visszaszolgáltatást végzők ellen. A ploieşti-i táblabíróság 2014-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a restitúciós bizottság tagjait, és felfüggesztette a visszaszolgáltatási eljárást, azaz az ingatlan ismét visszakerült állami tulajdonba. A református egyházkerület azonban újra beterjesztette a bizottság elé a háromszéki kollégium ügyét, amelynek megváltozott tagjai most félelmükben utasították el a visszaszolgáltatást. Az ügy a legfelsőbb bíróság elé került, a múlt pénteki tárgyaláson azonban még nem hozták nyilvánosságra döntésüket.
Márpedig e döntés létfontosságú a visszaszolgáltatási folyamat normalizálásához, ugyanis amióta négy évvel ezelőtt igazságtalanul ítéltek el restitúcióval foglalkozó hivatalnokokat, azóta a visszaszolgáltatási folyamat gyakorlatilag leállt.
Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye újabban a Szacsvay Imre Általános Iskola épületegyüttesét veszítette el, miután a Bihar megyei törvényszék jogerős ítéletben utasította el a várad-olaszi római katolikus plébánia visszaszolgáltatási indítványát. De a példákat sorolhatnánk Kolozsvárról is, ahol a római katolikus egyház szintén régi iskoláinak épületét követeli vissza.
Románia és a román jogszolgáltatás most már nyeregben érzi magát, mert a NATO- és az EU-csatlakozás rég megtörtént, aminek feltételei között szerepelt a restitúciós problémák rendezése. A történelmi magyar egyházak mintegy kétezer visszaigényelt ingatlanából a rendszerváltás óta még fele sem került vissza a jogos tulajdonosokhoz. Sok per európai bíróságon vár sorára, de olyan is akad, amit Strasbourgban szintén román bíró utasított vissza, akit „véletlenül”bíztak meg a visszaszolgáltatás elmaradását vitató beadvány elbírálásával.