Nánó Csaba 2018. október 05., 22:30

A magunk esze után

Újabb népszavazáshoz készülődnek Románia állampolgárai. A referendumok nem túl gyakoriak, ezért sokan emlékezhetnek még arra, amikor 2009-ben arról hirdettek népszavazást, hogy csökkentsék a parlamenti képviselők számát. Akkor annak ellenére, hogy a referendum érvényes és eredményes volt, nem módosították az alkotmányt. Gyakorlatilag a hatalom magasról lesajnálta a népakaratot. Nyilván ilyesmi is csak ott fordulhat elő, ahol a politikusok látszólag még önmagukat sem veszik komolyan.

A tét ezúttal a család alkotmányos megfogalmazása. A népszavazást a „hagyományos család védelmében” meghirdetett polgári kezdeményezés nyomán rendezik, amelyhez a Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet több mint hárommillió támogató aláírást gyűjtött össze. A referendum úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család „egy férfi és egy nő házasságán” alapul meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének törvényesítését. És itt jön a csavar. Ugyanis időközben a bukaresti alkotmánybíróság elismerte az azonos nemű párok jogát a „családi élethez” és a magánélethez. Ha a referendum érvényes lesz, megszülethet az alkotmány módosítása. Tehát új meghatározást nyer a család fogalma, ami férfiből és nőből állhat. Igen ám, de az alkotmánybíróság már elismerte ennek ellenkezőjét. Ezt bogozza ki valaki! 

Demokráciában – szeretnénk hinni, hogy mifelénk is az van – az embernek alapvető joga van a szabad döntéshez. Ezért aztán elég furcsa, amikor civilszervezetek, egyházak, politikusok és más „okosok” ilyen vagy olyan előjelű voksra buzdítanak, befolyásolni akarják a szavazók lelkiismeretét, nézeteiket. Sajnos a referendumot megelőző időszakban olyan bődületes butaságok is elhangoztak, amelyek egyetlen célja, hogy elrettentse az embereket, és arra biztassa őket, hogy bizonyos módon cselekedjenek. Közönséges manipuláció, és oda jutottunk, hogy iskolákban kampányolnak egyesek az amúgy is képlékeny lelkű gyerekekre – és rajtuk keresztül nyilván a szülőkre – próbálva nyomást gyakorolni.

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek. Továbbá egyre több nő vállalja, hogy egymaga nevelje gyerekét. Az alkotmánymódosítás után nagyon sokan – nem kimondottan a homoszexuálisok – joggal érezhetik majd magukat kirekesztettnek. Így hát nem is az a kérdés, hogy szavazzunk vagy sem, hanem hogy gondoljuk meg, mire adjuk voksunkat. Vagy mire nem…