Makkay József 2018. szeptember 29., 10:53

Normális vélemény a családról

Liberális véleményformálók szerint a családról, a férfi és nő kapcsolatán alapuló házasságról szóló októberi népszavazás tét nélküli, értelmetlen pótcselekvés, kormányzati manipuláció…és a sor folytatható. Normális világban erre nincs szükség –olvasom az egyik állásfoglalásban. Ezzel már én is egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy sajnos, jó ideje már nem élünk normális világban. Nyugat-Európában ilyen szempontból végképp nem, és ez a felfogás lassan, de biztosan betör a „szegény Keletre” is, ahol mostanában próbálják megregulázni, visszaszorítani a templomfalak közé az egyházat. Hogy a világnak egyre kevesebb köze legyen hozzá.

Romániában a Koalíció a családért mozgalom – a liberálisok tiltakozása ellenére is – sikertörténetet mondhat magáénak. Miután összegyűjtött mintegy hárommillió aláírást a férfi és a nő kötelékén alapuló házasság intézményének alkotmány szintű szavatolásáért, sikerült elérnie, hogy a román törvényhozás támogatásával a kormány kihirdesse a kétnapos népszavazást október 6–7-re. A történelmi egyházak által támogatott megmérettetés immár egy lépésre áll a sikertől: az érvényességi küszöbhöz a választói névjegyzékben szereplők harminc százalékának kell megjelennie, miközben az igen szavazatok többségi aránya aligha kérdéses. A legutóbbi felmérések szerint a romániai lakosság mintegy kilencven százaléka ért egyet azzal, hogy a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatán alapul.

Ha ezt sikerül az alkotmányba is belefoglalni, akkor Románia a magyar utat választja, és minden bizonnyal az ezt követő, Sargentini-típusú jelentéseket is, hiszen a szexuális kisebbségek elkötelezett védelmezőjeként az Európai Parlament és az Európai Unió fittyet hány ugyan a nemzeti kisebbségek jogköveteléseire, de ha a leírhatatlan nevű LMBTQ-közösségek lármáznak, az mindennél többet nyom a latban.

Lehet azon morfondírozni, hogy a kormánypártok milyen politikai tőkét remélnek a népszavazástól – mondjon nekem bárki egy olyan politikai pártot a nagyvilágból, amely ne remélne némi támogatást egy általa szervezett referendumtól –, az e köré szervezett pro és kontra vitákon túl azonban látni kell: Romániában nagyon erősek a történelmi egyházak. Ez nem megvetendő, hanem bizalomra és jövőbe vetett hitre okot adó helyzet, amire a mostaninál nyugodtabb körülmények között tartósan lehet építkezni.

Meggyőződésem, hogy hamarosan olyan világ lesz, amikor a normális emberek szívesebben fognak élni e „maradi és konzervatív” országokban, mint bárhol Nyugaton. Ezért is szavazzunk igennel a család kötelékét meghatározó népszavazáson.