Nemzetek Ligája: lehetőség vagy útvesztő?

Somogyi Botond 2018. szeptember 07., 21:54

A héten kezdődik az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által már korábban beharangozott új küzdelemsorozat, a Nemzetek Ligája. A sorozat tétje a trófeán, illetve a divíziókon belüli mozgásokon kívül négy Európa-bajnoki kvalifikációs hely.

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány szombaton a finnek ellen mutatkozik be. Kiderül, hogy sajtótájékoztatóbeli optimzmusa valóra vál-e? Fotó: MTI

Az UEFA az új küzdelemsorozatot 2011-ben kezdte el tervezni, az 54 tagállam szövetsége pedig 2014-ben az asztanai kongresszuson egyhangú szavazással fogadta el a tervet. Még Greg Dyke, az újításoktól általában húzódozó angol Futballszövetség (FA) elnöke is lelkesedett az ötletért, kijelentve: a Nemzetek Ligájában az angol válogatottnak lehetősége nyílna rendszeresen olyan nívós ellenfelekkel játszani, mint Spanyolország, Németország és Olaszország.

A nemzetközi szövetség a sorozatban induló csapatokat az első kiírásban négy divízióra (A, B, C, D), ezeken belül négy csoportra (1-4) osztotta az aktuális UEFA-koefficiens alapján. Az első két divízióban (A, B) tizenkét-tizenkét csapat verseng, négy hármas csoportra osztva. A C-ben két hármas és két négyes csoportot alakítanak ki, a D-ben pedig négy négyes csoportot. A csoportokon belül oda-visszavágós mérkőzéseket játszanak. Az első három divízió csoportutolsói kiesnek, a B-, C- és D-divízió csoportelsői pedig eggyel feljebb lépnek. Az A-divízió négy csoportelsője vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért.

Azért volt szükség a sorozat beindítására – magyarázták az illetékes UEFA-tisztségviselők –, hogy az Eb- és vb-selejtezők mellett lejátszott barátságos mérkőzéseket felváltsák olyan összecsapásokkal, amelyeknek tétje van. A jelenlegi rendszerben ugyanis nem mindegyik nemzeti szövetség használja ki a lehetőségeit: vannak olyan csapatok, amelyek nem kötnek le a szabad időpontokban barátságos mérkőzéseket, más válogatottak pedig a „kötelező” barátságos összecsapásokat nem veszik komolyan. „Ezzel a formátummal nő az érdeklődés az európai nemzetek közötti mérkőzések iránt” – indokolták röviden az újítást az illetékesek.

Kicsit árnyalja a képet, hogy az új sorozatban induló válogatottak egyben négy Európa-bajnoki kvalifikációs helyért is versenyeznek.

A 2020-as Európa-bajnokság húsz helye dől el hagyományos selejtezőkön (10 csoportgyőztes és 10 csoportmásodik), négyért pedig az új küzdelemsorozatban versenghetnek a nemzeti csapatok.

Mi történik azonban, ha a csoportelsők már kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra a hagyományos selejtezősorozatból? A szabály értelmében ebben az esetben az utánuk következő legjobb mérlegű divíziótárs csapat kapja meg a lehetőséget. Ha szükséges (például az A-divízió minden tagja már Eb-résztvevő), a helyeket a „gyengébb” divíziók között osztják szét. Mivel nagy valószínűséggel az európai topcsapatok a hagyományos sorozatban már kijutnak a kontinensviadalra, a Nemzetek Ligájába visszaosztott kvalifikációs helyekkel a gyengébb csapatoknak több esélyük marad az Eb-re való kijutáshoz.

A Nemzetek Ligája csoportkörét a héten kezdik meg, és novemberben fejezik be.

Az A-divízió négy csoportgyőztese 2019 júniusában vív meg a Nemzetek Ligája trófeájáért. A hagyományos Eb-selejtezőket (amelyeken 20 kvalifikációs helyet lehet megszerezni) 2019 márciusa és novembere között rendezik, a sorsolásra decemberben kerül sor. Az új rendszerű Eb-pótselejtezőt 2020 márciusában játsszák. Az Eb-re 2020 júniusában kerül sor.

Elméletileg a Nemzetek Ligájában részt vevő gyengébb csapatoknak esélyük van arra, hogy kijussanak a 2020-as Európa-bajnokságra – a hagyományos lebonyolítási rendszert kikerülve. Gyakorlatilag azonban a különböző ligák (A, B, C, D) csoportköreinek (1-4) zárultával újabb sorsolás következik, újabb mérkőzések várnak a csapatokra egy másik rendszer szerint. Ez azonban annyira bonyolult, hogy még a szakembereknek is fejtörést okoz az UEFA által összeállított kiírás pontos áttanulmányozása és megértése. Elég, ha tudjuk, hogy a 2016-os franciaországi Eb-re 24 csapat jutott ki a hagyományos rendszerben, a legjobb harmadikok pótselejtezőt vívtak egymással, Magyarországnak is ezzel volt szerencséje. A 2020-as Eb-re immár nem 24, hanem csak 20 csapat, a 10 csoport első két helyezettje jut ki. A fennmaradó négy helyre a Nemzetek Ligájából pályázhatnak a csapatok a keretes anyagban foglaltak szerint.

Magyarország a C liga második csoportjába került Finnországgal, Észtországgal és Görögországgal. Ha a hagyományos erőviszonyokat nézzük, akkor az új edzőnek, Marco Rossinak a csapata (a belga George Leekenst néhány barátságos mérkőzés lejátszása után Csányi Sándor MLSZ-elnök menesztette posztjáról) a második helyért lehet harcban a görögök mögött. Ugyanez mondható el a román csapatról is. A C liga negyedik csoportjában a szerbek mögött a második helyet célozhatja meg nagy harcban Montenegróval. Ám a képlet nem ilyen egyszerű: nem lehet tudni ugyanis, hogy a Nemzetek Ligáját mennyire veszik komolyan az egyes szövetségek. Elképzelhető, hogy ezt a kiírást több szövetség a kísérletezésre használja fel: a fiatal, a nemzeti csapatban kevesebb lehetőséget kapó játékosokat nevezi a mérkőzésekre, mert a hagyományos módon szeretne kijutni az Eb-re. Ezért előre lefutott mérkőzésekről aligha beszélhetünk. A barátságos mérkőzéseknek a kora tehát lejárt, kérdés, hogy a Nemzetek Ligája mennyire fogja kivívni a nézők és játékosok tetszését, és mennyire váltja be a hozzá fűzött sportszakmai reményeket.

Pótselejtező a 2020-as labdarugó Európa-bajnokságra
A pótselejtezőben összesen 16 csapat vesz részt, amelyet 2020 márciusában játszanak. Ez másodlagos kijutási lehetőséget ad a csapatok számára. A 16 csapat kilétét a 2018–2019-es UEFA Nemzetek Ligája összesített rangsorolása dönti el. A 16 csapat négy ágra kerül, mindegyik ágon négy csapattal, mindegyik ágról egy csapat jut ki az Eb-re. A Nemzetek Ligája mindegyik ligájának saját ága van, ha az adott ligából legalább négy csapat nem jutott ki az Eb-re a selejtezőn át. A Nemzetek Ligája csoportgyőztesei automatikusan pótselejtezős kvótát kapnak a saját ligájuk ágára.
A D ligától az A ligáig, alulról felfelé töltik fel a 16 csapatot. Először a csoportgyőztesek kapnak kvótát a pótselejtezőre. Ha a csoportgyőztes már kijutott az Eb-re, akkor helyette az ugyanabban a ligában legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát. Ha már nincs elég csapat a ligában, akkor a következő ligában lévő, a Nemzetek Ligája összesített rangsorában soron következő legmagasabban rangsorolt csapat kapja a kvótát.
A D ligától az A ligáig, alulról felfelé töltik fel a négy ágat is. Egy ág az azonos ligából érkező négy csapatból áll. Egy csoportgyőztes nem játszhat egy magasabb ligában lévő csapattal. Ha több mint négy csapat jutott kvótához ugyanabból a ligából, akkor sorsolás dönt arról, hogy mely csapatok maradnak az adott liga ágán. A maradék csapatokat a feljebb lévő ligák ágaira sorsolják. A sorsolást 2019. november 22-én tartják azok között, akik nem csoportgyőztesek.
A pótselejtező négy ága egyenként két elődöntőből és egy döntőből áll. Az 1. helyen rangsorolt csapat a 4. helyen rangsorolt csapattal, a 2. helyen rangsorolt csapat a 3. helyen rangsorolt csapattal mérkőzik, a magasabban rangsorolt csapat játszik hazai pályán. A döntő helyszínét a két elődöntő győztese közül sorsolják. A pótselejtező négy ágának négy győztese kijut az Európa-bajnokságra.

Wikipédia
A négy ligában szereplő csapatok az UEFA-koefficiens alapján
A liga: Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország, Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
B liga: Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
C liga: Magyarország, Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország, Litvánia
D liga: Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer-szigetek, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár
 A ligák csoportbeosztásai a sorsolást követően
A liga: 1. csoport: Németország, Franciaország, Hollandia
2. csoport: Belgium, Svájc, Izland
3. csoport: Portugália, Olaszország, Lengyelország
4. csoport: Spanyolország, Anglia, Horvátország
B liga: 1. csoport: Szlovákia, Ukrajna, Csehország
2. csoport: Oroszország, Svédország, Törökország
3. csoport: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország
4. csoport: Wales, Írország, Dánia
C liga: 1. csoport: Skócia, Albánia, Izrael
2. csoport: Magyarország, Görögország, Finnország, Észtország
3. csoport: Szlovénia, Norvégia, Bulgária, Ciprus
4. csoport: Románia, Szerbia, Montenegró, Litvánia
D liga: 1. csoport: Grúzia, Lettország, Kazahsztán, Andorra
2. csoport: Fehéroroszország, Luxemburg, Moldova, San Marino
3. csoport: Azerbajdzsán, Feröer-szigetek, Málta, Koszovó
4. csoport: Macedónia, Örményország, Liechtenstein, Gibraltár