Sporttörténelmi siker: Dévai aranyérmes!

EN-összeállítás 2018. augusztus 16., 21:25

A magyar tornasport harmadik női Európa-bajnoki aranyérmének örülhettek a szurkolók múlt héten Skóciában. A glasgow-i kontinensviadalon Dévai Boglárka ugrásban aranyérmet szerzett.

Dévai Boglárka húsz év után nyert aranyérmet a magyar női tornasport számára Fotó: MédiaKlikk

A versenykiíráskor nem sokan gondoltak arra, hogy Glasgowban a női tornász Európa-bajnokságon magyar aranyérem születik. Pedig ez történt. Sporttörténelmi siker született: Dévai Boglárka Skóciából Európa-bajnokként tért haza. Már a tavalyi kolozsvári Eb-n lehetett látni, hogy a magyar küldöttségben tehetséges lányok tornásznak. A kincses városban akkor egy ezüst- és egy bronzérem született Kovács Zsófia és Dévai Boglárka jóvoltából. Bogi viszont a múlt héten csodálatos teljesítménnyel meg is nyerte az ugrás döntőjét, ezzel ő lett a magyar tornasport harmadik női Eb-győztese Ónodi Henrietta (1989) és Varga Adrienn (1998) után.

Ez a verseny csak azt mutatja, van még hová fejlődni, de azt is mutathatja: oda tudok érni a világ közvetlen elitjébe”

– nyilatkozta az M4-nek a 18 éves friss bajnok.

A női csapat a kontinenstornán nyolcadik lett, ami azért is elismerésre méltó teljesítmény, mert az egyik legjobb összetett tornász, Kovács Zsófia, sérülés miatt hiányzott. Az eddigi legjobb helyezés a hatodik, amelyet a válogatott még 1996-ban ért el. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a román csapat nem is kvalifikálta magát a döntőre. Olyan kontinenstornára pedig szinte emberemlékezet óta nem volt példa, hogy magyar arannyal és román arany nélkül zárult volna. A román női torna becsületét Denisa Golgotă mentette meg: a 16 éves versenyző talajon ezüstérmet, ugrásban pedig bronzérmet szerzett.

„Összességében elégedett vagyok, sajnos ez a döntő nem úgy jött össze, ahogy akartuk, de szerintem semmi okunk sincs az elégedetlenségre. Mindent megtettünk, nagyon összetartó volt a csapat. Jól kezdtünk, de a végén kijött a fáradtság. Nem számítottunk rá, hogy Kovács Zsófi nélkül ilyen jól fogunk szerepelni” – értékelt az első felnőtt Eb-jét követően Fehér Nóra.

Dévai Boglárka természetesen repesett az örömtől, hiszen a szombathelyi sportolólány élete első aranyérmét szerezte.

„Elmondani nem lehet, milyen idegfeszítő volt ez a döntő, nagyon izgultam, mert egy ilyen szintű fináléban tényleg bármi megtörténhet. Ááá, erre nincsenek szavak, nem tudom leírni az érzést, de még fel sem fogom, hogy Európa-bajnok vagyok! Kimondani is furcsa. Az, hogy húsz év után sikerült ismét Európa-bajnoki aranyérmet nyerni Magyarországnak női tornában, az még hihetetlenebb –én még nem is vagyok húszéves, és sikerült megcsinálnom! Úgy jöttem le a pódiumról, hogy azt mondtam az edzőmnek, ebből még lehet, érem sem lesz. Van még javítanivaló az ugrásokon, de rettenetesen izgultam, először kerültem felnőtt nagy versenyen olyan helyzetbe, hogy elsőként szólítottak a szerenkénti döntőben…Az elmúlt egy-két hónapban megpróbáltam a legjobbat kihozni magamból az edzéseken, s bíztam benne, hogy az elvégzett munkának meglesz az eredménye. Az Eb előtt úgy éreztem, jó formában vagyok, mert a kiutazás előtti héten volt egy szólításos edzésünk –ott és akkor sikerült először versenykörülmények között megcsinálni az új, első ugrásomat rontás nélkül. Az azelőtti versenyeken ez nem jött össze, de ez megnyugtatott, és elhittem, hogy mégis sikerülhet! Most tudom kimondani, hogy igen, ezt az ugrást megtanultam és be tudom mutatni. Szeretnék minimum ilyen formában lenni a világbajnokságon is! Sosem gondoltam volna, hogy eljutok ide. Amikor négy éve, a junior Európa-bajnokságon részt vehettem első nagy versenyemen, ott még nem is tudtam felfogni, hogy ez az egész miről is szól. A tavalyi Eb-n esett igazán le, amikor megnyertem az első Európa-bajnoki érmemet, hogy igen, ott lehetek a legjobbak között, az elitben. Most pedig ugyanazok az érzések voltak végig a fejemben” – nyilatkozta a tornászlány.

Dévai Bogi edzője, Rácz Gábor elmondta: a második, könnyebb ugrását három éve magabiztosan hajtja végre, szektoron kívül még egyszer sem érkezett belőle, most igen. „Ezzel izgalmassá tette a versenyt. Az első olyan nehéz ugrás, hogy senki sem csinálja ezt a mezőnyben, a világon sem sokan.

Remélem, ez az arany valaminek a kezdete. Nagy dinamika van benne, a levegőben is jól tudja irányítani a testét”

– értékelt a szombathelyi a szakember, aki a feleségével, Vizer Erzsébettel dolgozik együtt. Az edzőtermet speciálisan az ugrásnak megfelelően alakították át.

A skót nagyvárosban a felnőtt tornászoknak csapatversenyt, egyéniben szerenkénti döntőket rendeznek, azaz idén az egyéni összetett nem szerepel a programban. A férfi tornászok mától vasárnapig versengenek. Skócia különben multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a tornán kívül az evezés, a vizes sportágak, a golf, a triatlon és a kerékpár kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.