Szuperkupával indul az idény

Somogyi Botond 2018. július 12., 22:35

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság árnyékában egyes kelet-európai országokban lassan megkezdődnek a nemzeti bajnokságok. Nálunk a szezon a július 14-én sorra kerülő szuperkupával indul, amelyen a CFR a kupagyőztes Craiovával méri össze erejét.

 

Májusban a CFR bajnoki címet ünnepelt. Vajon szombaton a szuperkupát is elhódítja? Fotó: Riti József Attila

A május végén zárult szezon óta alig telt el másfél hónap, ám a Bajnokok Ligájára készülő CFR-nél igencsak nagy változások történtek. A csapat első bajnoki mérkőzését csupán július 20-án játssza, ám a fellegvári csapat az idényt akár egy újabb cím elhódításával kezdheti, amennyiben holnapután a román szuperkupában hazai pályán legyőzi a Craiovát. Első hallásra nem tűnik lehetetlen küldetésnek, hiszen az oltyán együttes az elmúlt hetekben a távozó játékosok (Gustavo Kínába, Baluţă Csehországba igazolt) miatt kissé gyengült. A vasutasoknak azonban saját magukkal kell majd megküzdeniük: pontosabban azzal, hogy a szezon végén Kínába távozó Dan Petrescu helyett egy teljesen más mentalitású és a tanítványaitól merőben más játékstílust elváró edző érkezett.

A kolozsváriak vezetősége az új edző beiktatását követő sajtótájékoztatón sietett kijelenteni, hogy Edward Iordănescu volt az első a listáján, amikor megtudta, hogy Dan Petrescu a kínaiakkal tárgyal. A volt szövetségi kapitány, Anghel Iordănescu fia első nyilatkozata igencsak optimistára sikerült, ugyanakkor részben cáfolta azokat a híreket, miszerint inkább Törökországba szeretett volna szerződni: „azért vagyok itt, mert én is szerettem volna ide jönni. Később érkeztem, mert az volt az elvem, hogy ameddig a kolozsváriaknak van edzőjük, én ne tárgyaljak senkivel a klubtól. A célom egybecseng a klub hagyományaival, hiszen szeretnénk megnyerni a bajnokságot, a kupát, természetesen a szuperkupát is, és a nemzetközi kupaszereplést is fontosnak tartjuk.

Újra kell szerveznünk a csapatot, kiegészíteni a keretet és nagyon jól felkészülni”.

Szakemberek szerint Dan Petrescut a CFR vezetői már idény közben meneszteni akarták, amiért a csapat rendkívül defenzíven játszott, és nem a szemnek tetszetős játékot részesítette előnyben. Végül a csapat bajnokságot nyert, így Dan Petrescu is maradt a helyén, amíg Kínába nem szerződött. A játékstílusról beszélve Edi Iordănescu kijelentette: „amikor ide kerültem, sok minden jót örököltem. Vannak viszont dolgok, amelyeken javítanunk kell, másokat megváltoztatnunk. Sokat kritizálták a csapat játékát, ám végül is a végeredmény számít. Természetesen a legideálisabb az lenne, ha szépen játszol és ezzel együtt még kupákat is nyersz, de ezt nem mindig lehet összeegyeztetni. Ám ha végignéznek azokon az együtteseken, amelyeket edzettem, láthatják, hogy szép focit játszottak”.

Középen az új edző, Edi Iordănescu Fotó: Kolozsvári CFR

Edi Iordănescunak a CFR ajánlata rendkívül előnyösnek ígérkezett, eddig ugyanis olyan csapatoknál dolgozott, amelyek nem tartoztak az élmezőnyhöz.

Ráadásul a felkínált juttatás sem mellékes: a fellegvári alakulat vezetősége évi félmillió eurós fizetéssel csábította a szakembert Kolozsvárra.

A 39 éves edző karrierjének legfőbb kihívása ez, hiszen eddig olyan hazai csapatoknál ült a kispadon, ahol a nyugalom és a kiszámíthatóság ritka madárnak számított. 2012-ben segítőként kezdte a Steauánál, majd ugyanilyen beosztásban a Vasluinál. Edzőként dolgozott a Marosvásárhelynél, a Pandúroknál (ezt a csapatot az Európa Ligába vezette), a CSKA Szófiánál, valamint legutóbb az Astránál.

A legnagyobb kihívás a vezetőség számára jelenleg a keret megerősítése, hiszen a nemzetközi megmérettetések nagy feladat elé állítják a csapatot. Néhány játékos, amely a tavalyi idényben kevés szerepet kapott a pályán (Balde, Rus, Luchin, Vlad, Nouvier), távozott, érkezett viszont Rijekából egy 29 éves egyszeres válogatott horvát középpályás (Males), Limassolból egy ifjúsági román válogatott (A. Radu), a korábban a franciaországi Európa-bajnokságot a magyar csapattal megjárt Lang Ádám, valamint két csatár. Kérdés, hogy a török másodosztályból szerződtetett (többnyire ismeretlen csapatoknál játszó) kameruni tíz válogatottsággal rendelkező Ndip Tambe mennyire tudja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Mint ahogy az is, hogy az olasz másodosztályból, az Entella Virtustól érkező Giuseppe de Luca milyen minőséget képvisel.

A múlt héten a kolozsvári alakulat különben lengyelországi edzőtáborban vett részt, ahol több barátságos mérkőzést is játszott, az előbb említett új játékosok nélkül, őket ugyanis a klub nemrég igazolta. Ezért is lehetünk kíváncsiak arra, hogy a szombati szuperkupát a Craiova ellen a CFR milyen felállásban fogja kezdeni. És persze arra is, hogy az idény első kupáját megnyeri-e a kolozsvári klub.