Makkay József 2018. július 05., 17:48

Bűn nélküli bűnhődés

Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a története is jól mutatja, mekkora bajok vannak a romániai igazságszolgáltatás háza táján. A három és fél évvel ezelőtt kommandósok által a házából elhurcolt polgármester egyhavi előzetes letartóztatás és kéthavi házi őrizet után három éven keresztül koptatta az ügyészség és a bíróság folyosóit, mígnem hétfőn alapfokon a Hargita Megyei Törvényszék felmentette az ellene felhozott vádak – azaz a hivatali visszaélés, a zsarolás és a sikkasztásra való felbujtás – alól.

A Magyar Polgári Párt színeiben a második polgármesteri mandátumát töltő Mezei Jánosnak nem adatott meg például ugyanaz a jog, mint tucatnyi román polgármesternek – közöttük Dorin Floreának, Marosvásárhely városgazdájának –, hogy évek óta elhúzódó bűnügyi perei ellenére választott tisztségét megőrizze.

Mezei az ellene hozott hatósági kényszerintézkedések miatt 2016-ban nem indulhatott újabb polgármesteri mandátumért, holott azt jó eséllyel megnyerte volna. Persze lehet azon filozofálni, hogy amennyiben másodfokon is felmentik, Mezei János kártérítésért perelheti a román államot, ha lehet egyáltalán kárpótolni azt a megaláztatást és stresszt, amit tisztességes ember él át a több évnyi igazságtalan meghurcoltatás alatt.

A mai közhangulatban nem ildomos politikusokat védeni, de nem is kell. Ez a történet nem csak politikusokról szól: minden olyan emberről, akit a nagy számok törvénye alapján indított korrupcióellenes harc mellékvizein igazságtalanul megvádolnak és meghurcolnak. Ezért nem kell leállítani vagy megzabolázni az igazságszolgáltatást, csak éppen azokat az ügyészeket kellene felelősségre vonni, akik hibájából megtörténhetnek az ilyen esetek. Ha az igazságszolgáltatás berkeiben is számon kérhetővé válik a műhiba – akárcsak az orvosok vagy bármilyen más szakma esetében –, akkor eleve igazságosabb igazságszolgáltatás lesz. Nem hajlana arra egyetlen ügyész sem, hogy akár titkosszolgálati sugallatra indítson eljárást terhelő bizonyítékok nélkül.

Nem kell tehát feltalálni a spanyolviaszt, ugyanis demokratikus országokban régóta működik a megfelelő rendszer, amelyet hibái ellenére is az emberek többsége megbízhatónak tart. Engem jobban zavar Liviu Dragnea sorsánál az, hogy Mezei János MPP-s, vagy volt néppárti és RMDSZ-es magyar tisztségviselőket hurcolt és hurcol meg a DNA jogtalanul, mígnem évek múltán derül ki, hogy az ügyben eljáró ügyész tévedett. Nem kell felmenteni egyetlen bűnöst sem, mint ahogy igazságtalanul sem szabad meghurcolni embereket. Ebben kell megtalálnia a törvényhozásnak a közös nevezőt.