Nemcsak a fiúké a foci

Pál Gábor 2018. június 24., 18:36

Ezüstérmes csapata van Székelyudvarhelynek a román női labdarúgó 1. Ligában. Rengeteg munka van az eredmény mögött, és nem érik be ennyivel a Vasas Feminánál, további sikerekre pályáznak.

Edzői eligazítás. Székely János vezényletével sikerült megszerezni a második helyet Fotó: Barabás Ákos

Szentegyházán kilenc évvel ezelőtt „ültették el azt a csemetét”, melynek gyümölcse idén szép termést hozott: bajnoki ezüstérmet szerzett a Vasas Femina a női labdarúgó élvonalban. Az utolsó fordulóban dőlt el a második hely sorsa, az udvarhelyi lányok 10–0-s győzelmet arattak a kupagyőztes CSȘ Târgoviște felett, amivel a dobogó második fokára állhattak. Korábban a Vasas Femina legjobb helyezését a 2015–2016– os szezonban érte el, akkor a negyedik lett.

Vissza a kezdetekhez

A Vasas Femina története 2009-ben kezdődött el. Szentegyházán a helyi férfi labdarúgócsapat, a Vasas a 4. Ligában szerepelt, és a klub vezetői azon gondolkoztak, hogy miként lehetne jelentősebb eredményeket elérni a sportágban. Számolgatásaik szerint már az is nagyon költséges lett volna, ha feljutnak a harmadosztályba. Megszületett az ötlet, hogy indítsanak lánycsapatot. Korábban volt hasonló kezdeményezés Székelyudvarhelyen is, de ez kudarcba fulladt. Kiindulópontnak azonban jó volt, a Vasasnak ennek alapjára sikerült felépítenie saját együttesét. Toboroztak lányokat, és elindították az együttest a másodosztályban.

2012-ben új klubot alapítottak, kiváltak a Szentegyházi Vasasból, és beköltöztek Udvarhelyre. A csapatnévtől viszont nem akartak megválni, és úgy döntöttek, hogy a férfiasabb Vasas név mellé a Feminát is odatoldják – mondotta lapunknak László Béla, a klub elnöke. Hangsúlyozta, rengeteg nehézségbe ütköztek.

Udvarhelyen az akkori városvezetés nem nézte jó szemmel, hogy női focicsapatot indítanak, mivel úgy vélték, elcsábítják a sportolókat a kézilabdától.

Ennek megfelelően nagyon nehéz akadályokat gördítettek eléjük, nem használhatták a stadion pályáját vagy épp az öltözőt – fogalmazott a klubelnök.

Fokozatosan érett össze a csapat, egyre jobb eredményeket ért el, mígnem 2015-ben feljutott az élvonalba. Rögtön az első szezonban, Dénes Jenő edző irányításával a negyedik helyen végzett a gárda. A következő idényben a ranglistán kissé hátrább fejezték be a pontvadászatot, hatodikok lettek.

Küzdelem a pályán. A kékmezes udvarhelyieknek idén sikerült megverniük a kolozsváriakat is Fotó: Barabás Ákos
Pénzügyi stabilitás

Időközben a klub pénzügyi problémái is megoldódtak. Az új városvezetés már támogatta a Vasas Feminát, illetve egy nagyobb helyi cég felvállalta a pénzügyi segítségét, ami stabilitást nyújtott a klubnak.

A 2017–2018-as szezonra már néhány új játékost is tudtak igazolni, így került be a keretbe a három moldáviai válogatott, Nadejda Colesnicenco, Margarita Panova és Carolina Țabur, illetve Craiováról érkezett Ana Maria Vlădulescu.

Két és fél év kihagyás után vette vissza a vezetőedzői tisztséget Székely János (ő volt a csapat első edzője és egészen a feljutásig is ő irányította a gárdát).

A 2010-ben összeállt csapat tagjai a megmaradt kerettel és az erősítésekkel egy nagyon jó együttest alkottak, jobbnál jobb eredményeket értek el.

Mindössze egy bajnoki meccset veszítettek a tavaszi szezonban, kikaptak a címvédő és a pontvadászatot évek óta uraló Kolozsvári Olimpiától.

Ezt a kincses városi együttest viszont tizenegyesekkel legyőzték a Román Kupa negyeddöntőjében. Igaz, ezután az elődöntőben vereséget szenvedtek a Borgóprundi Heniutól, így nem jutottak be a fináléba. A szép bajnoki eredményeknek köszönhetően viszont feltornászták magukat a dobogó második fokára. Korábban a Marosvásárhelyi ASA volt a Kolozsvári Olimpia legkeményebb ellenfele, de a vásárhelyiek klubja szezon közben csődbe ment, így kizárták a bajnokságból.

Az utánpótlás

Idén a Vasas Femina különböző korosztályú csapatai összesen kilenc versenykiírásban vettek részt. Az élvonalbeli csapat mellett a másodosztályban is küzdöttek a lányok, a Vasas Femina II. a 2-es csoportban a második helyen végzett.

Ezen kívül a kisebbek nem hivatalosan részt vesznek a Hargita megyei labdarúgóbajnokság különböző korosztályos pontvadászataiban. László Béla szerint épp ez az egyik kulcsa a sikerüknek, hiszen fiúkkal szemben edződhetnek. Hálás is a vetélytársaknak, hiszen míg más megyékben nem engedik meg, hogy a lánycsapatok a fiúk között szerepeljenek, addig nekik ez megadatott. Ugyanakkor most már számos tornára is meghívják őket, úgyhogy van lehetőségük fejleszteni magukat.

Emellett az U15-ös országos bajnokságban címvédőként fognak a hét végén pályára lépni Kolozsváron. Tornát rendeznek, és úgy dől el a bajnoki cím. Itt is az Olimpia lesz a legkeményebb ellenfél.

Az udvarhelyi focipályáról a válogatottig

Nem csak a Vasas Femina színeiben futballoznak az udvarhelyi lányok. Az elmúlt évek során több játékost is behívtak a különböző korosztályos válogatott keretébe. A felnőtteknél a kapus Kajtár Linda stabil tagja a válogatottnak, de a kisebbeknél többen is rúgják a bőrt a korosztályos együttesekben.

Jövőre változik a bajnoki lebonyolítás

László Bélától megtudtuk, hogy a következő szezontól megváltozik a pontvadászatok lebonyolítási rendszere. Az élvonalban lesz rájátszás is. Ide az alapszakasz első három helyezettje jut be. Természetesen a Vasas Feminának is az a célja, hogy bekerüljön, és akkor az érmes helyezés már biztos.

Módosítanak a 2. Ligában is. Az elmúlt szezonban két csoportra osztották a tizenhat csapatos mezőnyt. Jövőtől egybe vonják, így még több meccset játszhatnak majd.

A Vasas Femina próbálja megtartani a múlt szezonban összeállt keretét, de valószínűleg lesznek kisebb változások. László Béla klubelnök elmondta, alapelvük az, hogy az általuk felnevelt játékosok maradjanak meg a sportolásnál. Az otthonmaradásra ösztönzik a fiataljaikat, és a csapat által olyan munkahelyet akarnak teremteni számukra, amivel meg tudják keresni az élhetéshez szükséges anyagi hátteret is.

 

Az ezüstérmes Vasas Femina kerete
Kapus:Kajtár Linda. Mezőnyjátékosok:Benő Krisztina, Kiss Anita, Bíró Enikő, Krall Tímea, Nadejda Colesnicenco, Margarita Panova, Anamaria Vlădulescu, Mădălina Mari­nes­cu, Carolina Ţabur, Mitri Rita. Játszott még:Tamás Tímea és Kecseti Hajnal, Dávid Márta és Szász Brigitta.