Futsal: új országos bajnokot avatnak

Pál Gábor 2018. május 18., 13:39

Kiélezett ütközettel ért véget a román teremlabdarúgó-bajnokság rájátszása. A címvédő Déva alulmaradt Temesváron, a Székely­udvarhely pedig hazai pályán osztozkodott a pontokon a Galac csapatával, így a két korábbi bajnok csak a bronzért játszhat tovább. 

Csata a döntőbe jutásért. Udvarhelyen ikszelt a tavalyi döntős United, így a galaciak idén is bejutottak a fináléba Fotó: Barabás Ákos

Izgalmasan alakult a futsal­bajnokság alapszakasza és rájátszása is. A pontvadászat őszi rajtjánál négy csapat pályázott a bajnoki cím megszerzésére: a Dévai Autobergamo, a Temesvári Informatica, a Futsal Klub Székelyudvarhely és a Galaci United. Az alapszakasz során ezek az együttesek körbeverték egymást. A téli szünetben bekeményített az újonc Csíkszeredai Imperial Wet, és ő is bejelentkezett a végső győzelemre. Túl későn eszméltek a Hargita megyeiek, és nem jutottak be a rájátszásba, amelyet idéntől átalakult rendszerben bonyolítottak le. Míg korábban az alapszakasz első nyolc helyén végző csapat folytathatta a küzdelmet a bajnoki címért (egyenes kieséses rendszerben), idén csak a hat legjobb.

Az alapszakasz első hat helyén végzett együttes: 1. Déva 48 pont, 2. Galac 46, 3. Temesvár 39, 4. Udvarhely 35, 5. Dunărea Călărași 27, 6. Jászvásári Poli CSM 24.

Temesvár vagy Galac?

A felsőházba kerülteket két csoportba sorolták. Az egyikben a címvédő Déva, a Temesvár és a Jászvásár harcolt az első helyért. A végső sorrend így alakult: 1. Temesvár 13 pont, 2. Déva 9, 3. Jászvásár 0. A második csoportban számos szoros mérkőzést követően végül a Duna-parti együttes végzett az élen, így a Galac jutott a döntőbe.

A fináléban az egyik fél három győzelméig tart a párharc. Az első két meccset a Galac otthonában rendezték, a harmadikat Temesváron játsszák le. Ha szükséges, akkor a negyediket is a Béga-partján, és amennyiben nem tudnak dűlőre jutni, akkor a mindent eldöntő ötödik meccsnek ismét a galaciak adnak otthont.

A címvédő Autobergamo célkitűzése az volt, hogy ismét a döntőbe kerüljön. Rögtön a Temesváron elszenvedett vereség után a klub elnöke, Dorin Popa közleményben tudatta, a játékosok többsége elhagyja a csapatot, már a kisdöntőben is az U19-es keretükre építik együttesüket, úgy állnak ki a Székelyudvarhely ellen. Erede­tileg a versenykiírás szerint oda-vissza­vágós párharcban kellett volna dönteniük a bronzéremről, de a két fél megegyezett, hogy egy találkozót játszanak: május 17-én, csütörtökön Udvarhelyen csapnak össze.

Mi lesz jövőre?

A következő idényben átrendeződnek az erőviszonyok. Több csapat is fel akarja frissíteni keretét. Így többek közt a dévaiak is, akiknél arra a román válogatottra épül a csapat, amely tíz évvel ezelőtt szerveződött: a Matei-fivérek, Florin Ignat, Mimi Stoica és Csoma Alpár. De a két Hargita megyei csapatnál is változásokra lehet számítani.

Csíkszeredában nemcsak a bajnokság második felére erősítenek, hanem már a kezdetektől egy ütőképes kerettel vágnak neki a pontvadászatnak. Godra Zsolt, a Székelyudvarhely elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a döntőbejutáshoz mindenképp erősíteniük kell, de arra még ő sem tudott választ adni, hogy kik lehetnek az érkezők.

Annak függvényében változik a Temesvári Informatica és a Galaci United kerete is, hogy melyikük emeli magasba a bajnoki trófeát. Ezzel a címmel ugyanis indulhatnak majd az európai porondon is, az UEFA Futsal Cupban (a teremfocisok Bajnokok Ligája). Ahhoz, hogy a sorozatban legalább a legjobb 16 közé bekerüljenek, komoly játékosállománnyal kell rendelkezniük. Az idei bajnokság elég izgalmasan alakult, remélhetőleg jövőre sem lesz hiány az izgalomból.

Tíz év után vissza a 2. Ligába
A Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal követi megyei riválisát, és a következő szezont a 2. Ligában kezdi – egy évvel ezelőtt a Kézdivásárhelyi KSE is kiesett az élvonalból. Kovászna megyének tíz év után nem lesz csapata a teremlabdarúgó-bajnokság élvonalában. A sepsiszentgyörgyi együttes (akkor még Spicom névvel indult) épp 2008-ban jutott fel az élvonalba. A tíz bajnoki idényük alatt a szentgyörgyiek két ezüstérmet szereztek: 2012-ben és 2013-ban felállhattak a dobogó második fokára. Épp az a Marosvásárhelyi City’Us győzte le mindkét alkalommal a döntőben, amely idén búcsúztatta az élvonalból. A hatszoros bajnok City’Us rendkívül rossz anyagi helyzetbe került, így csak saját nevelésű fiatal játékosait tudta alkalmazni. Bár az alapszakaszban gyűjtögetett néhány pontot, adósságai miatt meg is büntették, így sereghajtóként zárta az alapszakaszt. Az alsóházi rájátszásban a biztos kiesés ellen küzdő Sepsi Futsal és City’Us az utolsó párharc során nagy csatát vívott egymással: előbb hazai pályán előnybe kerültek a vásárhelyiek, majd a szentgyörgyiek otthon egyenlítettek. Az egyik fél két győzelméig tartó párharc utolsó meccsét is a Kovászna megyeiek otthonában rendezték, amit végül a Maros-partiak nyertek meg. A Kacsó Endre által irányított City’Us még bennmaradhat, de osztályozót kell játszania a második vonal ezüstérmesével, a Luceafărul Buzăuval. Az viszont biztos, hogy a Sepsi Futsal helyét a Kolozsvári Clujana veszi át az élvonalban. A kincses városiak tavaly estek ki az élvonalból, de a másodosztályos bajnokságot simán nyerték.