Kevésbé káros, de nem veszélytelen

Kádár Hanga 2018. május 17., 18:58

Állandóvá válnak az elektromos cigaretták körüli botrányok: hol a használat közbeni felrobbanásukról, hol a hagyományos cigarettákkal vetekedő káros hatásukról olvashatunk. Bár korántsem olyan káros, mint a hagyományos dohányzás, de nem veszélytelen.

Nem veszélytelen. Az e-cigarettázók több nikotint visznek be a szervezetükbe, mint a hagyományos pöfékelők Fotó: Pixabay.com

A felrobbanó elektromos cigaretták egyre gyakoribbak. Használóik ugyanis legtöbbször nem figyelnek oda a használati utasításra, ugyanakkor a bizonyos időközönként cserélendő porlasztóra sem áldoznak. Bár legtöbb európai országban bizonyos típusú e-cigaretták már kiesnek a beltéri környezetben tiltott használatú nikotintartalmú anyagok kategóriájából, számos rendezvényen mégsem engedélyezik használatukat, mert a robbanás nagy tüzet okozhat. Az elmúlt évben az Amerikai Egyesült Államokban például több mint húsz olyan esetet jegyeztek fel, amely során a tüzet e-cigaretta robbanása okozta. A komoly sérülések mellett az eddigi legsúlyosabb eset idén májusban történt a floridai St. Petersburgben, amely egy 38 éves férfi halálával végződött. A helyi tűzoltóság és sajtó nagy lendülettel szórta a hírt felhívva az emberek figyelmét szenvedélyük körültekintő űzésére. Később kiderült, az áldozat cigarettájának lítiumos akkumulátora robbant fel. Az e-cigaretták használóinak fontos odafigyelniük arra, hogy éjszakára ne hagyják a töltőben, áram alatt, illetve ha a működés során bármilyen furcsaságot tapasztalnak, ne használják az eszközt. Ugyanakkor a porlasztót is rendszeresen cserélni kell.

„Egészséges” cigaretta?

Az elektromos cigarettát még a 2000-es évek elején fejlesztette ki egy kínai cég. Kelet-Közép-Európában azonban inkább a 2010-es évektől kezdődően terjedt el. Bár az első generáció minden típusa még nem így működött, ma az e-cigit nikotintartalmú vagy nikotinmentes, erre a célra tervezett folyadékkal tölti fel használója. Így a környezetébe sem juttat olyan káros füstöt, mint amilyen a hagyományos cigarettázáskor keletkezik, illetve a saját szervezetét is megkíméli a papír és dohány égése során keletkező rákkeltő anyagoktól. Az inkább pozitívnak tekinthető cél ellenére azonban az eszköz megítélése máig ellentmondásos viták alapjául szolgál.

Számos egészségügyi kutatás bizonyítja a cigaretta feltöltéséhez szükséges folyadék összetételének káros hatásait.

Sok termékleírás a mai napig elrúg a valóságtól, és ultrahangos vibrációval riogatja a vásárlót.

Az e-cigaretta működési elve egyébként hasonlít a zseblámpáéhoz azzal a különbséggel, hogy az izzó helyén egyszerű kanócra tekert drótdarab található, a lámpaüveg helyét pedig egy szipkaként funkcionáló cső foglalja el. A porlasztóban található a fűtőegység, amely felmelegíti és párologtatja a folyadékot, amelyet általában belecsepegtetnek a porlasztó tankjába, illetve a cigaretta végén a szívócsőként működő szipka kap helyet.

Semmilyen különös villamossági ismeretet nem igényel a porlasztó, illetve azon belül a kanóc, a fűtőszál cseréje, valamint a folyadék újratöltése, csupán türelmet és a könnyen szétszedhető eszköz használati utasításának követését. A test tartalmazza az áramforrást és a kapcsoló gombot. A cigarettát egyszerű USB-kábel segítségével lehet feltölteni figyelve az általában a kapcsoló mellett található lámpa feltöltést jelző színváltozására. A sérült vagy kigyengült akkumulátort ki lehet cserélni.

Az eszköz előnye, hogy nem éget el semmit, hanem párologtatja a folyadékot, az alapanyaga glicerin vagy propilén-glikol, és különböző ízesített változatokban lehet kapni, nikotinmentes formában is. Bár nem mentes a kemikáliáktól, a folyadék általában két adalékanyagot tartalmaz, viszont teljesen mentes a szén-monoxidtól, nitrogén-dioxidtól, hidrogén-cianidtól, savaktól, nincs benne kátrány, arzén, ólom vagy higany.

Mindemellett

helytelen „egészséges” cigarettázásként emlegetni, ugyanis az erős és káros szenvedélyt okozó nikotin része az eszközt feltöltő folyadéknak, de egyre több vitát vált ki a benne található egyéb anyagok káros hatása is.

Az e-cigi rászoktat a hagyományosra

A Kaliforniai Egyetemen végzett friss kutatás alapján, bár az égető funkció elkerülésével kevesebb karcinogént juttatnak szervezetükbe, az e-cigarettázók esetében többször megugrik az adrenalinszint a nikotin tartalmú folyadék miatt. Így az egyre nagyobb pulzusszámmal a szívroham esélye is jelentősen megnő. Megfigyelték, hogy az e-cigi tulajdonosai gyakrabban használják eszközüket, hiszen legtöbb esetben nem kell külön szünetet tartaniuk és a szabad levegőre vonulniuk, munka vagy szabadidős foglalkozás közben is csak egy gombnyomásba kerül a cigarettázás. Éppen ezért sokszor nem a leszokásukat segítik elő az e-cigarettával, hanem éppen ellenkezőleg: több nikotint visznek be a szervezetükbe a hagyományos cigizőkkel ellentétben – ezzel még inkább növelve a szívroham kockázatát.

A New York-i Egyetem orvostudományi karának kutatásai alapján a folyadékban található nikotin állandó fogyasztása is megnöveli a sejtmutáció, azaz az elrákosodás kockázatát,

bár kisebb mértékben, mint a hagyományos cigaretta, hiszen utóbbi veszélyeihez az égés során keletkezett anyagok – mint a szén-monoxid vagy kátrány – is hozzájárulnak. Egy tanulmány szerint a hagyományos cigaretta majdnem megháromszorozza a szívroham kockázatát, az elektromos pedig megkétszerezi. A kutatás legfontosabb eredménye igazolja: a legtöbb dohányosnál az elektromos cigaretta növeli a hagyományosra való áttérés esélyét. Sokan pedig abba a komoly hibába esnek, hogy napi rendszerességgel használják mindkettőt, így együttesen ötszörösére nő az infarktus esélye.

A fiatalok körében az e-cigaretta használata szintén növeli a hagyományos cigarettára való áttérés esélyét. De az sem mindegy, milyen folyadékot gőzöl a fogyasztó. A klasszikus változatú, enyhén édeskés ízű ugyanis kevésbé káros, mint a különböző, például gyümölcsös aromájú változat. Bár még folynak kutatások az e-folyadék hatásairól, az aromatizált változatokat többnyire egészségtelenebbnek tartják a szakértők, a fiatalok körében viszont egyre népszerűbbek a különböző saját keverésű, egyedi ízvilágú töltetek. Ugyanakkor a kutatások során számos olyan mikroelemet fedeztek fel a vizsgált személyek szervezetében, amelyek rákkeltő anyagoknak minősülnek, bár ezek pontos leírása, illetve veszélye még nagyon hiányos a szakirodalomban.

Arafat az IQOS ellen harcol

Nemrég a romániai piacon is megjelent az IQOS nevű elektromos cigarettamárka, amely alaposan megosztotta a társadalom dohányzó rétegét. Az új cigaretta reklámja szerint nem elégeti vagy elfüstöli, hanem csak felforrósítja a dohányt. Raed Arafat belügyi államtitkár a halál új eszközének nevezte az IQOS-t, amely szerinte még kockázatosabb is lehet, mint elődei, hiszen azt a benyomást kelti a fiatalokban, hogy nem káros az egészségre. Ezért félő, hogy nagy népszerűségre tesz szert az ifjú generáció körében.

Több dohányzásmentességet hirdető szervezet és hasonló célú egyesület összefogására az új terméknek számos reklámját eltávolították a bukaresti aluljárókból,

de a szervezetek igyekeznek kijárni a parlamentben az elektromos cigaretták betiltását.

Ugyancsak egy amerikai tanulmány szerint a passzív dohányosok sokkal több toxikus anyagot szívnak be ahhoz képest, mint amennyit az elektromos cigaretta bocsát ki. A számos kutatást több francia tanulmány is megerősíti, amelyek szerint az e-cigaretta is okozhat rákos elváltozást, nem beszélve a légutak károsodásáról: például, az alkoholhoz és a hagyományos cigarettához hasonlóan az elektromos is vezethet veszélyes horkoláshoz, éjszakai légzéskimaradáshoz, asztmához, allergiához.

Kurkó Csilla csíkszeredai orvos lapcsoportunknak elmondta, a hagyományosan dohányzók esetében a tüdőtágulás 10–15 év alatt is kialakulhat, az elektromos eszközt használók esetében azonban ez akár 40 évbe is telhet. Tehát súlyos függőség esetén az elektromos változat mindenképpen ajánlottabb, hosszú távon azonban a teljes leszokás a legésszerűbb megoldás.