Makkay József 2018. május 17., 18:39

Pünkösd hozománya

Sok lelkipásztor elismeri, hogy pünkösdről nehéz érthető módon úgy beszélni az embereknek, hogy azt a többi nagy egyházi ünnephez hasonlóan „kézzelfogható” üzenetként megértsék. Igaz ugyan, hogy pünkösd karácsony és húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, de míg karácsonykor a jászolban születő Megváltó és húsvétkor a megfeszített, majd harmadnapra feltámadott Jézus könnyebb befogadásra talál az emberi elme számára, addig a Szentlélek eljövetelének és kiárasztásának bibliai története igazi hitbéli kérdéssé válik a jelenséget valamiféle logika mentén boncolgatni akaró ember számára. Persze, nem csak a mai ember ilyen kétkedő. Tamás apostol esete a legkézenfekvőbb példa az emberi gyarlóság megtestesítésére, aki hiába élt hosszú ideig Jézus társaságában, a Megváltó feltámadását csak úgy volt képes feldolgozni, ha kezét Jézus sebhelyéhez érinthette. A hitetlenkedő Tamástól vajon mekkora távolságra áll a mai ember hite, aki vélt és valós tudását arra próbálja felhasználni, hogy különböző logikai bukfencekkel magyarázzon meg hitbéli kérdéseket, és ami e szűrön nem megy át, azt könnyen ejti. A mai ember számára az is nehezen képzelhető el, hogy a kitöltetett Szentlélek hatására az apostolok a Jeruzsálembe érkező soknyelvű tömeghez úgy tudtak szólani, hogy mindenki a saját nyelvén értette meg az üzenetet. Mi volt ez, ha nem isteni csoda?

Kétezer év távlatából nekünk mégis könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta az istenfélő ember számára. Immár egyértelművé vált, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. Ennek lényegét Ferenc pápa így fogalmazta meg: „a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat, és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról. A Szentlélek az, aki Isten dicséretére indít bennünket, és imádságra ösztönöz: ő imádkozik bennünk!”

Pünkösd üzenete ilyen formán aktuálisabb, mint valaha, hiszen a kereszténységet érő folyamatos támadásoknak és megpróbáltatásoknak vissza kell vezetniük bennünket az őskereszténység törekvéseihez, a hitbéli megtisztuláshoz, a történelmi egyházak újbóli megerősödéséhez. E nélkül ugyanis sem a Kárpát-medencének, sem Európának nem lehet tartós jövője. Ehhez a törekvéshez kívánok minden kedves olvasónknak áldott pünkösdi ünnepet!