Kézilabda Final Four: sikerül-e a címvédés?

Somogyi Botond 2018. május 16., 21:08

Továbbra is Budapest ad otthont a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének. A nyáron Oroszországba távozó Ambros Martín vezetésével a győri lányok szeretnék megvédeni címüket, amelyre eddig még nem volt példa a Final Four  történetében. 

A Cristina Neaguval (balról) felálló romániai sztárcsapat viszontagságos párharc során jutott tovább a Metz ellen Fotó: Digisport. ro

A négyes döntőnek zsinórban negyedszer ad otthont május 6-án és 7-én Budapest, azon belül a Papp László Sportaréna. Ezt már korábban, egy különleges hangulatú sajtótájékoztatón, az Elek Gyula Arénában jelentette be Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnöke. Akkor az eseményen az is elhangzott, hogy új névadó szponzora lett a Bajnokok Ligája négyes döntőjének: a Szerencsejáték Zrt. színre lépésével Tippmix Final Four a klubkézilabda csúcseseményének neve. Ez persze a magyar szurkolókat nem igazán hozza lázba, hiszen őket nem a támogatók, hanem elsősorban a csapat teljesítménye érdekli. Ettől függetlenül Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „látunk benne üzleti lehetőséget. Az egyik legversenyképesebb eseménye a sportágnak, ezt kapcsoljuk össze a legversenyképesebb termékünkkel”. A magyar és az európai kézilabda-szövetség (EHF) közötti szerződés alapján még háromszor biztosan Magyarország fővárosa lesz a házigazda. David Szlezak, az EHF egyik ügyvezető igazgatója elmagyarázta, miért jó, hogy mindig ugyanott tartják a BL végjátékát. „Jelentkeztek más városok is, hogy szívesen lennének házigazdák, de egyelőre csak Budapesttel számolunk. Az EHF elképzeléséhez tartozik, hogy nyitottak vagyunk minden újra. Megvizsgálunk minden lehetőséget, hosszú távon más városok is szóba jöhetnek. Budapesttel viszont nagyon elégedettek vagyunk, az MKSZ pedig kiváló ötletekkel áll elő” – mondta a sportdiplomata, majd hozzátette, hogy aki járt már a Papp László-aréna környékén, látja, hogy jó helyre került a négyes döntő.

A két állandó: Köln és Budapest

Szlezak azt is elmondta, Köln sem véletlenül kapja meg rendszeresen a férfiak négyes döntőjét. A Rajna-parti várossal az EHF-nek még három évig, 2020-ig van megállapodása. A Lanxess Aréna befogadóképessége (18 ezer néző), megközelíthetősége és az egyre nagyobb nézettség mind hozzájárul ahhoz, hogy Köln ideális helyszín legyen. Hogy ez mennyire lesz így az idén is, azt nem tudni, hiszen az elmúlt hetekben kiderült, az eddigi döntőkkel ellentétben ezúttal egyetlen német csapat sem lesz érdekelt a kölni négyes tornán. Más európai országok, amelyek klubcsapatai rendre vendégségbe utaznak a Bajnokok Ligájának végjátékára, nem mindig fogadják örömmel az EHF elképzelését az állandó helyszínekről. A bukaresti CSM román szurkolói mindig is nemtetszésüknek adtak hangot, amiért Budapestre kell utazniuk. Ehhez az is hozzájárul, hogy Paula Ungureanut, a román csapat kapusát rendkívül ellenségesen fogadták a magyar szurkolók. Per Johansson,a CSM edzője fasisztának és idegengyűlölőnek nevezte Magyarországot, aki Ungureanuról azt állította, az FTC szurkolói vizeletet tartalmazó pohárral dobták meg. Igaz, ez az incidens nem a budapesti négyes tornán, hanem a Fradi–CSM párharc egyik mérkőzésén történt.

– Minden feltételt biztosítunk ahhoz, és a rendezőktől is elvárjuk, hogy a más országbeli csapatokat ugyanolyan feltételek várják, mint a rendező ország csapatait. A Lanxess Aréna ugyan Németországban van, de bárhol lehetne Európában, és ez a lényeg. Budapesten, a Papp László Sportarénában a bukarestieket is ugyanolyan körülmények fogadják, mint a magyarokat – mondta David Szlezak.

Ismét lesz román-magyar párharc

És hogy mennyire fején találta a szöget David Szlezak, bizonyítja, hogy idén a magyar és a román csapat ismét találkozik egymással, ráadásul máris az egyik elődöntőben. Hogy melyik csapat indul nagyobb eséllyel, nehéz megmondani. A Rába-parti csapatot az elmúlt időszakban óriási sérüléshullám tizedelte meg. Több játékos is kidőlt hosszabb-rövidebb időre. Ezek közül a német Althaus, a norvég Oftedal és a brazil Amorim már visszatért. Ám a világ egyik legjobb átlövője, Nora Mörk még mindig sérült, Tomori Zsuzsa pedig ismét hosszú időre dőlt ki, neki valószínűleg a pályafutása is lezárult. A múlt héten sajnos újabb játékosától vált meg a Győr: a Ferencváros elleni bajnoki mérkőzésen a cseh szélső, Knedliková vált harcképtelenné.

A sérüléseket tetézi, hogy szezon közben kiderült, a spanyolországi sikeredző, Ambros Martín nem folytatja többet a Győr kispadján. A 2012-től a Rába partján dolgozó edző, aki három BL-trófeát nyert Görbiczékkel, újabb kihívás elé néz, mert nyártól Oroszországba szerződik. Ettől függetlenül a magyar szurkolók – akik majd ismét hazai hangulatot teremtenek a csarnokban – remélik, utolsó Final Four tornáján a spanyol szakember igyekszik mindent megtenni, hogy győztesként hagyja el Magyarországot. S talán éppen a hazai hangulat lehet a legnagyobb előnye a magyarországi klubcsapatnak.

A román szurkolók is csupán ezért visszafogottabbak. Mert ha a keretet nézzük, a bukaresti gárdánál számos világklasszis lép pályára: köztük a világ legjobbjának háromszor is megválasztott balátlövő, Cristina Neagu. Bár év közben a vezetés szinte minden előzetes bejelentés nélkül megvált a dán Helle Thomsentől – állítólag a BL-ben elszenvedett néhány vereség járult hozzá menesztéséhez –, az új edző, a svéd Per Johanssen irányításával a román klub ismét magára talált. Igaz, a Metz ellen a negyeddöntő visszavágóján Franciaországban elszenvedett többgólos vereség intő jel lehet. Bár az is lehet, hogy csupán a hazai környezetben szerzett 11 gólos megnyugtató előny altatta el Neagut és társait. Ettől függetlenül a május 12-i elődöntőben parázs összecsapásra számíthatunk, ráadásul a híresztelések szerint a román szurkolók legalább 1500 jegyet váltottak a budapesti Papp László Sportarénába. A másik elődöntőben szombat este az orosz Rosztov-Don (Ambros Martín leendő klubja) ki mással, mint a Vardar Szkopjéval csap össze.

 

A négyes döntő története
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) írja ki a Bajnokok Ligája versenysorozatot, ami a legjelentősebb európai kupasorozat a női kézilabdában. A férfiak részére már 1957-ben is rendeztek Bajnokok Ligáját, a nőknek pedig 1961-ben. 1993 óta nevezik női EHF Bajnokok Ligájának. 2013-ig oda- és visszavágós rendszerben játszották: amelyik csapat a legtöbb gólt szerezte az összesítésben, az nyert. 2014-től vezették be az egyenes kieséses rendszert (Final Fourt). Elsőként Budapest nyerte el a rendezés jogát, helyszíne a Papp László Sportaréna volt, azóta a magyar és az európai szövetség többéves szerződést kötött, így a budpaesti csarnok immár ötödik alkalommal láthatja vendégül Európa legjobb női kézlabda csapatait.