Csíki hoki: sok munka van a siker mögött

Pál Gábor 2018. május 07., 11:44

Rendkívül jó szezont tudhat maga mögött a Csíkszeredai Sportklub jégkoroncsapata. Az Erste Ligában bronzérmes lett. A Román Kupában és a bajnokság döntőjében viszont aranyérmes. A siker titkáról Hodos Lászlót, a Sportklub elnökét kérdeztük. 

Telt ház a Vákár Lajos Műjégpályán. A szurkolóknak is tetszett a kék-fehérek szereplése Fotó: Gecse Noémi

– Tavaly a csapat sok kritikát kapott. Idén viszont minden összejött. Mi történt a nyári szünetben?

– Komolyan felkészültünk. Odafigyeltünk a múlt szezonban elkövetett hibákra, hogy ugyanazokat ne ismételjük meg. Persze voltak olyan hibák is, amelyekről nem tehettünk, a rendszer miatt következtek be. A csapatot lassan három éve fiatalítjuk, s most végre annyira megérett a keret, hogy egy pár igazolással ütőképessé váltunk.

– 2016 novemberében érkezett Csíkszeredába Leo Gudas edző. Úgy tűnik, beérett a munkájának a gyümölcse. Jövőre milyen változások várhatók? Marad a cseh szakember a kispadon?

– Bár szerződése még egy évig érvényes, nem döntöttünk a sorsáról. Nem kell azt sem elfelejteni, hogy jó igazolásaink voltak. Itt megemlíthetjük a tapasztalt Pjotr Szcsasztlivij nevét, aki több mint száz meccset tudhat maga mögött az NHL-ben (észak-amerikai jégkorong liga –szerk. megj.) és a KHL-ben (Kontinentális Jégkorong Liga –szerk. megj.). Ő több alkalommal is a hátán vitte a csapatot. Ilyenkor sokszor feltevődik a kérdés, kinek az érdeme a jó eredmény: az edzőé vagy a jó játékosoké? El kell mondanom, a múlt szezonbeli kritikák után egy jó csapat állt mellém, és a munkánkban sokat segített. Állami klubként szerepelünk a bajnokságban, és rengeteg törvényhez kell igazodnunk, ami a többi magánklubot nem érinti. Így nem könnyű a klubot támogatni sem. Éppen ezért köszönjük a segítséget minden támogatónknak, aki a klub mellett kitartott, és hozzájárult a sikerhez.

– A jégkorongban elég nagy mozgás tapasztalható az idegenlégiósoknál. Minden évben új külföldi játékosokat kell keresni. A Sportklubnál várhatóan kik maradnak a következő idényre?

–Többen is maradnak. Remélem, a négy legjobb nálunk folytatja a következő szezonban is. Persze tudatában vagyunk, hogy a játékosok előnyösebb ajánlatokat is kapnak. Szétnéznek a világban, és csak akkor fog biztosan eldőlni a sorsuk, amikor aláírták az új szerződéseiket.

Papp Szabolcs Brassóban emelhette magasba a csíki hoki tizenhatodik bajnoki trófeáját Fotó: Gecse Noémi

– Említene néhány nevet a marasztalt játékosok közül?

– Még egy évig érvényes szerződésünk van Radim Valcharral. Azon kívül Andrej Taratuhinnal, Vjacseszlav Belovval és Pjotr Szcsasztlivijjel mindenképp hosszabbítanánk, de még szóba jöhet Makszim Potapov játéka is. Mindemellett szeretnénk néhány játékost honosítani, ezt a folyamatot el is kezdtük, és reméljük, a szezon kezdetéig el is rendeződik.

– Mi a helyzet az utánpótlással? A fiatalok is jó eredményeket érnek el mind a magyarországi, mind a romániai versenyeken.

– Jelenleg a Sportklubnak csak felnőtt csapata van. Az U14-es, U16-os, U18-as együttesek az Iskolás Sportklubhoz tartoznak. Egy másik nagy segítség számunkra, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrejötte. Szerződést írtunk alá velük, hogy majd a jobb játékosokat be tudjuk építeni a csapatunkba. Így próbáljuk megállítani a fiatal játékosok kivándorlását. Ha már itt nevelik ki a jégkorongozókat, akkor itthon is kellene játszaniuk. Tehát szoros kapcsolatban állunk az akadémiával, és próbáljuk a jó játékosokat már időben átigazolni. Nagy csapatként példát mutatunk a kicsiknek, hogy érdemes edzeni, jégkorongozni, mert így felkerülhetnek a felnőttek közé.

– Elképzelhető, hogy a közeljövőben kizárólag helybéli játékosokra épülő csapattal vágnak neki a bajnokságnak?

– Ezt nehéz elképzelni, mivel tudjuk, hogy külföldön a játékosok jobb körülmények közt készülnek, ezért sokkal profibbak. Ugyanakkor fontos tényező, hogy nagyobb játékosállományból lehet szelektálni. Egy fejlettebb országból könnyebben kerül ki a tízezer jégkorongozóból két-három kitűnő képességű. Ha úgy gondolkozunk, hogy nálunk a kétszáz játékosból fele marad itthon, és ez jó aránynak tekinthető, akkor sporttanári szemmel válaszolva a kérdésre: ez egyelőre nem lehetséges. Főleg a jelenlegi körülmények között nem. És ha Romániában a törvények nem változnak, ha nem fognak a sport javára valamit mozdítani, akkor nemhogy játékosok, de még edzők sem lesznek. Ez nemcsak jégkorongra értendő, hanem minden egyébre is. A Csíkszeredai Sportklubnál is a jégkorongon kívül még hét másik sportág működik.

– Milyen célokat tűznek ki maguk elé az ősszel kezdődő bajnokságokban?

– Minden szezonban a legjobbat akarjuk elérni. Egy ugyanilyen jó idényt szeretnénk, mint a magunk mögött lévőt. Ha minden jól megy, szeretnénk megnyerni az Erste Ligát. Ez persze azon is múlik, mi lesz a sorsa a bajnok MAC Budapestnek és az ezüstérmes Miskolci DVTK Jegesmedvéknek (például a miskolciak a szlovák Extraligába készülnek, és csak egy fiókcsapatot indítanak az Erste Ligában –szerk. megj.). Az biztos, hogy a Román Kupát és a bajnokságot mindenképp megnyernénk, mint ahogy idén is.

Öt év várakozás után lettek ismét bajnokok
A Csíkszeredai Sportklub 2013 után nyerte meg ismét a román jégkorong-bajnokságot. Ez volt a csíki jégkorongsport 16. bajnoki címe. A különböző néven szereplő csíkszeredai hokicsapatok a következő években nyertek román bajnokságot: 1949, 1952, 1957, 1960, 1963, 1997, 2000, 2004, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 és 2018. Egyéb trófeáik: tizenkét Román Kupa-győzelem (1950, 1952, 1995, 2001, 2003, 2006, 2007, 2010, 2011, 2014, 2016, 2018), egyszeres Pannon Liga-győztes (2004), illetve egyszeres MOL Liga-győztes (2011).

A Sportklub kerete: Kapusok:Onodi Ottó és Ruczuj Gellért. Hátvédek:Antal Előd, Bors Imre Arnold, Gecse Hugó, Györfy Tihamér, János Imre, Orbán Szilárd, Papp Szabolcs Tibor, Salló Alpár, Tomas Brnák (szlovák), Vjacseszlav Belov (orosz). Csatárok:Andrej Taratuhin (orosz), Antal Norbert, Antal Zsombor, Bíró Tamás Áron, Eduard Cășăneanu, Egyed Róbert, Farkas Tamás, Fodor Csanád, Makszim Potapov (orosz), Moldován Ervin, Molnár Zoltán, Peter Fabus (szlovák), Pjotr Szcsasztlivij (orosz), Radim Valchar (cseh), Rokaly Norbert, Rokaly Szilárd és Sándor Zoltán.
Stáb: Leo Gudas (vezetőedző, cseh), Hozó Levente (másodedző), Póra Róbert (csapatvezető), Nagy László (gyúró, felszerelés-menedzser), dr. Bachner István (sportorvos). Klubelnök:Hodos László.