Csodajárgányok a budapesti járműexpón

Ilyés Szabolcs 2018. április 06., 21:33

Magyarország és Közép-Európa legnagyobb autós kiállítását nézhette meg a mintegy ötvennégyezer látogató, aki március 23–25. között ellátogatott a budapesti Hungexpo területén megszervezett Automobil és Tuning Show (AMTS) kiállítására.

Új típusú BMW. Magyarország ma Közép-Kelet-Európa autós nagyhatalma Fotó: Ilyés Szabolcs

Ilyen méretű kiállítás láttán nyugodtan elmondható, hogy Magyarország immár Közép-Kelet-Európa autós nagyhatalma, hiszen az idén tizenharmadszorra megszervezett kiállítás minden eddiginél nagyobb falhozatallal kápráztatta el közönségét. Az öt hatalmas pavilont és számos kültéri helyszínt magába foglaló kiállítási felületről a megnyitón Szőke László és Nokta Balázs szervezők azt mondták, egyszerre tíz különböző tematikájú kiállítás és show várja a közönséget. Dr. Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy az utóbbi években rohamos fejlődésnek indult magyarországi gépjárműgyártást a kormány a következő években is támogatja.

Magyar mérnöki csodák

A hivatalos megnyitó részeként mutatták be a szervezők az Autós Nagykoalíció nevű szervezet Magyarok a Világ Járműgyártásában című kilencven perces összeállítását arról, hogy a gépjárműgyártás évszázados történetét milyen magyar vonatkozású feltalálások gazdagították. Nagyon sok magyar név szerepel ebben a történetben, zömében olyan mérnökök, akik fontos szerepet játszottak egy-egy gépkocsimárka kialakításában. Korunk jeles magyar szakembereit mutatták be a színpadon, feltalálókat, mérnököket, formatervezőket egyaránt. Az egyik legnevesebb meghívott Anisits Ferenc volt, aki magyar gépészmérnökként komoly eredményeket ért el a dízelmotorok fejlesztésében. Karrierjének legizgalmasabb időszakát a BMW tervezőasztalánál élte meg. Kutatómunkájának köszönhetően az 1988-as nürnburgringi 24 órás versenyen a BMW gázolajüzemű autója győzött. Mérnöki újításának köszönhető a világ első nyolchengeres közvetlen befecskendezésű dízelhajtóműve.

Az Autós Nagykoalíció elnöke, Knezsik István által megálmodott bemutatón nem csak a földi, de a vízi- és a légi közlekedést is érintető magyar találmányokat ismerhetett meg a közönség. Nem véletlenül, a magyar találmányokat bemutató összeállítás mottója ezt volt: „Ha elég szorgalmas és tehetséges vagy, eljuthatsz a világ tetejére.”

„Halandóknak” szánt járművektől a luxuskivitelig

Nem volt könnyű dolgom, amikor belevetettem magam a mintegy százezer négyzetméteren elterülő autós kiállításba, hiszen a 250 kiállító 1500 járművét nem kis vállalkozás megnézni. A „G”pavilonban mutatták be a nagy autógyártók legújabb modelljeit, nem véletlen tehát, ha az ember itt kezdte a nézelődést. Három tematikus kiállítást is kínáltak: a 23 autómárkát felvonultató autóimportőrök és márkaképviseletek felhozatala a nagyobb közönségnek szólt, a pavilon másik szegletében a sport- és szabadidő-autók SUV kiállítása az ínyenceket fogadta, míg a Magyarországon először debütáló Gyári Csúcsragadozók bemutatója a luxuskivitelben készülő legdrágább márkák seregszemléje volt.

veterán járgányok szerelmeseinek is akadt bőséges kínálat Fotó: Ilyés Szabolcs

Az AMTS központi kiállítása a Carstyling. hu Tuning Show nevet viselte. Szakemberek szerint ennek kínálata olyan mértékben nőtte ki magát 2006 óta, hogy a világ minden részében nyílván tartják a tuning autók képviselői és megszállottjai. Az idei kiállításra 15 európai ország gyártói hozták el autós csodáikat, zömében európai –német, osztrák, cseh, szlovák és olasz –autógyárak, de érkezett kocsimonstrum a Közel-Keletről, Dubaiból is. A szaudiak Simon Motorsport cége a brutálisan kiszélesített Ford Mustanggal lepte meg a budapesti kiállítás közönségét.

Veterán autók és „házi” készítésű csodajárgányok

A veterán járgányok szerelmeseinek is akadt bőséges kínálat. A Magyar Veteránjárművesek Szövetsége (MAVAMSZ) 200 patinás autót sorakoztatott fel, köztük muzeális darabokat is, mint a 70 éves Porsche, vagy a híres-neves Ford T Modell. A Bella Italia standnál az olasz márkák nagy öregjei –Alfa Romeo, Maserati, Fiat és a Ferrari –várták közönségüket. Különálló tematikaként a ’50 Brothers Hot Rod Show a végtelenségig átalakított veterán izomautókat mutatta be először Magyarországon.

Aki szombaton jött ki a kiállításra, az már csak lépésben haladt a zsúfolt pavilonokban. De a szabadtéri részeken sem volt könnyebb a közlekedés. Itt a különböző bemutatók vonzották a tömeget. A nagyon népszerű drift-versenyen gumifüst és filmjeleneteket idéző izgalmak fogadták a közönséget: a korábbi évekhez képest hosszabb nyomvonalú pályán versenyeztek az autók a lelátókat zsúfolásig megtöltő közönség nagy örömére. A versenyek között a közönségből jelentkező érdeklődök is kipróbálhatták a járgányokat.

Abszolút újdonság volt a Hungary Off Road Show: Magyarországon először rendezték meg hivatalosan magyarok által megépített és átalakított terepjáró autók kiállítását és pályán történő bemutatását. Az ország minden részéből mintegy száz terepjáró-különlegesség érkezett.

D’Agostino: az AMTS a világ élvonalába jutott

Az AMTS egy másik szembetűnő színfoltja a népes hoszteszgárda volt. Számos autómárkát csinos lányok népszerűsítettek, a kiállítás nagyszínpadán pedig a Miss Fitness AMTS szépségversenyen napi három alkalommal vonult pódiumra 10 versenyző hölgy. A verseny fődíjaként az első helyezett kijutott a friedrichshafeni Tuning World Bodensee keretében megrendezésre kerülő nemzetközi döntőre. A budapesti autókiállítás kiemelten figyelt a családi programokra is. Minden pavilonban gyereksarkokat alakítottak ki, illetve sok helyen interaktív programok várták a gyerekes családokat. Több száz négyzetméternyi élményparkban a gyerekek játszva ismerkedhettek meg a KRESZ szabályaival és a biztonságos közlekedéssel.

Szombaton már csak araszolva lehetett haladni a zsúfolt pavilonokban. Évről-évre több a látogató Fotó: Ilyés Szabolcs

A szervezők a hétvége főattrakcióját a rendezvény utolsó napjára hagyták, amikor a hagyományokhoz hűen egy autót sorsoltak ki azok között, akik teljes árú felnőttjegyet vagy családi jegyet vásároltak. Idén egy Audi TT talált gazdára.

A 13. AMTS rekordszámú látogatót fogadott. A szervezők szerint a kiállítás évről-évre fejlődik, és egyre nagyobb nemzetközi elismerést vív ki magának. Egyre több neves kiállító és autós sztárvendég érkezik Budapestre, közöttük John D’Agostino, aki az Egyesült Államok egyik leghíresebb autóépítője. Szerinte az ANTS a világ élvonalába jutott.