Görbe-búcsú, Tomori-sérülés

Ilyés Szabolcs 2018. április 03., 21:29

Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést játszott Magyarország női kézilabdacsapata az aktuális világbajnoki bronzérmes Hollandia ellen. A Győrben megrendezett mérkőzésen búcsúztatták a válogatottól Görbicz Anitát, a világklasszis magyar játékost.

A világ egyik legjobb játékosa vonult vissza a magyar válogatottól Fotó: Ilyés Szabolcs

Szomorú alkalom… kezdhetnénk a magyar popzene egyik kiemelkedő együttesének, a Desperadónak a slágerével. A magyar válogatott egyetlen este alatt „veszítette el” Görbiczet, a hollandok elleni mérkőzést, és ami a legfájóbb, az újonnan kinevezett csapatkapitányt, Tomori Zsuzsannát, aki jobb térdében elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, így őt hónapokra nélkülöznie kell a csapatnak.

Búcsú a világklasszis Görbicz Anitától

Az est Görbicz Anitáról szólt, aki 233 válogatott mérkőzésén 1111 gólt dobott. Ez önmagában is tiszteletet parancsoló pályafutás. Aki láthatta különleges dobásait, földön kívülinek tűnő térérzékelését a legkiélezettebb játékhelyzetekben, nem beszélve a csapattársai részéről is nehezen követhető „dugott” labdáiról, kétségtelenül a női kézilabdázás egyik legkiemelkedőbb játékosának tartja.

Győr városa és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) meg is adta a kellő tiszteletet a búcsúesthez. A magyar válogatott játékosai már a bemelegítésre egytől-egyig Görbicz 13-as mezében léptek pályára, amelyen ott volt a Köszönjük, Görbe felirat is.

Az ünnepelt valóságos fényshow közepette jött be a pályára hatvan utánpótlás-játékos sorfala között.

Az est Görbicz Anitáról szólt, aki 233 válogatott mérkőzésén 1111 gólt dobott Fotó: MTI

Tizenöt évnyi válogatottság után a magyar női kézilabdázás legeredményesebb játékosaként könnyes szemekkel, meghatódva ennyit mondott: „tudtam, hogy eljön ez a pillanat, de azt nem hittem, hogy ennyire fogok izgulni.”

A műsorvezető a világ legjobb játékosaként méltatta Görbiczet, akit 2005-ben hivatalosan is megválasztottak a világ legjobbjának. Válogatottbeli kiemelkedő eredménye a 2003-as világbajnoki ezüstérem, valamint a 2005-ös vb-bronz. Az Európa-bajnokságokról pedig két bronzérem (2004, 2012) egészíti ki a medálgyűjteményt. Olimpiákon kétszer szerepelt: a válogatottal 2004-ben Athénban az 5., 2008-ban Londonban pedig a 4. helyen végzett.

Pálinger Katalin egykori csapattársként és az MKSZ alelnökeként köszöntötte barátnőjét: „kislány voltál, amikor először egy csapatban játszottunk, a sportág királynőjeként köszönsz el a magyar válogatottól. Az 1111 gól önmagában fantasztikus teljesítmény, de én azt az alázatot, győzni akarást emelném ki, ami mindig jellemzett. Egy korszak lezárult, de remélem, még sokáig láthatunk győri színekben. Számomra óriási megtiszteltetés, hogy a szövetség nevében én köszönhetek el tőled. Te vagy a világ legjobb kézilabdázója!”. Felemelő szavak egy szintén világklasszis kézilabdakapustól, aki a szövetség nevében egy 233-as számozású mezt is átnyújtott.

Az ünnepelt megköszönte edzőinek és csapattársainak a szeretetet és segítséget, aminek segítségével elérhette világraszóló sikereit, de kiemelte családját is, akik mindig mellette álltak. Ezután következett a közönség meglepetése:

egy óriási Görbicz-mezt terítettek szét a kapu mögötti lelátón, amelyen a világklasszis arcképe és a Köszönjük, Görbe felirat volt látható.

Az est ünnepi hangulatából nem hiányozhatott a koncert sem. Köztudott, hogy a játékos kedvenc együttese a Hooligans. Az ünnepelt tiszteletére eljött a teljes együttes, élő koncertet adtak. Kimondottan Anitának szólt e dalrészlet: „Menj! / Küzdj az álmodért, minden vágyadért, / Mi Benned él, / Győztes lesz a harc, ha nincs több hátra arc…”

A búcsúztatás megkoszorúzásaként Anita tiszteletére visszavonultatták a 13-as mezt, így ezzel a számmal többé senki nem lép pályára a nemzeti csapatban. A gesztus példanélküli a magyar kézilabda történetében, amelyet az ünnepelt könnyes szemekkel, meglepetten fogadott. A teltházas estén 4500 ember együtt skandálta hosszasan: Görbe! Görbe!...

Hajszálgyőzelem a hollandoknak

Az esti mérkőzés kezdő sípszója előtt Görbicz feltette Tomori Zsuzsanna karjára a csapatkapitányi karszalagot hivatalosan is átadva a vezérszerepet utódjának. Ilyen felvezetés után következett a Hollandia elleni selejtező azok ellen, akik az utóbbi négy világeseményről éremmel tértek haza. A mérkőzés végig kiegyenlített volt, az utolsó percekben bekövetkezett rövidzárlat viszont egygólos vereséget eredményezett, így a hollandok 19–18-ra nyertek.

Tomori súlyos sérülése

Lévén, hogy a csoportok első két helyezettjei jutnak ki a 2018 decemberében, Franciaországban megrendezendő Európa-bajnokságra és a csoport másik két válogatottja – Fehéroroszország és Koszovó – lényegesen gyengébb játékerőt képvisel, a két csoportfavorit, Hollandia és Magyarország továbbjutása szinte borítékolható. A csoportelsőségen túl ezúttal a presztízs volt a tét. A vereségnél sokkal fájóbb momentum történt azonban az 58. percben. Az újonnan kinevezett csapatkapitány, Tomori Zsuzsanna egy lökés után a földre került. Sérülése nem tűnt súlyosnak, mégis az lett belőle. Hordággyal vitték le a pályáról, és mint később a Győri Audi ETO székelyudvarhelyi származású csapatorvosa, dr. Szálasy László megerősítette, Tomori súlyos sérülést szenvedett. A diagnózis: keresztszalag-szakadás és legalább hat hónap kihagyás.

Görbicz kitart a győri ETO mellett

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a hollandok edzője dicsérte a magyar csapatot és sajnálatosnak tartotta Tomori balszerencsés sérülését. Az MKSZ kommunikációs igazgatója, Ballai Attila az újságírók előtt kérdezte Görbicz Anitát. A játékos kiemelte: nehéz az ő pályafutásáról beszélni akkor, amikor csapattársa és barátnője súlyos sérülést szenvedett. Úgy fogalmazott,

bár most egy fejezetet lezárt, de a győri ETO-val még nagy sikereket szeretne elérni és a pályafutása utáni időszakban az utánpótlásban akar egyéni képzéseket tartani.

Sportszerető újságíróként én is elmondhatom Görbicz számtalan rajongójához hasonlóan: köszönjük a feledhetetlen válogatottbeli Görbicz-perceket a világ egyik legjobb, de kétségkívül a női kézilabda-történelem legfineszesebb játékosának, aki hihetetlen játékintelligenciájával és rendkívül színes skálájú lövőrepertoárjával bebizonyította – és az ETO színeiben bizonyítja továbbra is –, hogy az erőkézilabdán kívül is létezik világklasszis teljesítmény.

 

Görbicz Anita
Veszprémben született 1983. május 13-án. Tízévesen kezdett kézilabdázni Győrben, 17 éves kora óta játszik folyamatosan az élvonalban. 2002-ben került be először a felnőtt válogatott keretébe. Válogatott sikerei mellett (vb-ezüst 2003, vb-bronz 2005, Eb-bronz 2004, 2012) 11x-es magyar bajnok és 11x-es Magyar Kupa-győztes, valamint 3x-os Bajnokok Ligája-győztes. 2005-ben a világ legjobb játékosának választották, míg hat alkalommal az év magyar kézilabdázója is lett, legutóbb 2017-ben. Folyamatosan csábították a világ legjobb klubjai, de mindvégig hű maradt Győr városához és az ETO-hoz, ahova 2019-ig szerződés köti. 2008-ban lett jegyese az egykori ferencvárosi labdarúgónak, Vincze Ottónak. Közös gyerekük, Boldizsár 2015. június 8-án született.
Csoportelső lehet a magyar válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott a Győrben elszenvedett 19–18-as vereséget követően 23–22-re legyőzte Hollandiát Eindhovenben Európa-bajnoki selejtezőn. A végig szoros mérkőzésen rendkívül kiélezett volt a hajrá, a Kiss Éva szenzációs kapusteljesítménye által segített magyar válogatott és remek győzelmet aratott. Győzelmével a magyar csapat hatalmas lépést tett afelé, hogy csoportelsőként zárja a selejtezősorozatot, ehhez május végén Koszovót idegenben, Fehéroroszországot otthon kell a papírformának megfelelően legyőznie. De még ennél is fontosabb, hogy megmutatta: Görbicz Anita, Szucsánszki Zita nélkül, Tomori Zsuzsanna megrázó sérülése után is van benne erő.