Futsal: székelyföldi csapatok a dobogóért

Pál Gábor 2018. március 16., 15:06

Két székelyföldi csapat is ott lehet a végelszámolásnál a teremlabdarúgó 1. Ligában. A Futsal Klub Székelyudvarhely már korábban bebiztosította helyét a legjobb hat között, a Csíkszeredai Imperial Wet pedig küzd, hogy ott legyen a rájátszást érő helyen. 

Imperial Wet–FK Székelyudvarhely. Telt ház előtt csapott össze a két székelyföldi csapat Fotó: Gecse Noémi

Kemény összecsapások a pályán és a zöld asztalnál, változó erőviszonyok –többek közt ezek jellemzik a román élvonalbeli futsalbajnokság jelenleg is zajló szezonját. A pontvadászat kezdetén négy csapatot lehetett megnevezni, amelyek a végső győzelemre is eséllyel pályáznak: a címvédő Dévai Autobergamo, a Temesvári Informatica, a tavalyi döntős Galaci United és az FK Székelyudvarhely. Hosszú időn keresztül fej-fej mellett haladtak a ranglista élén, de az alapszakasz második felében a Béga-partiak és a Hunyad megyeiek elhúztak.

Egykor szebb időket is megéltek

Nagyon meggyengült két együttes is, amelyek korábban kiváló eredményeket értek el: az ötszörös bajnok és hétszeres kupagyőztes Marosvásárhelyi City’us, illetve a Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal. 2012-ben és 2013-ban még egymással párbajoztak a döntőben (mindkettőt a City’us nyerte), most pedig a kiesés ellen küzdenek. Mindkét gárdának megcsappantak az anyagi forrásai. Marosvásárhelyen az önkormányzat minden sportcsapat számára elzárta a pénzcsapot, így a City’us fiatal játékosaival próbálja kihúzni a szezon végéig reménykedve, hogy nyáron megoldódnak a gondjaik. A szentgyörgyieknél inkább a nagypályás focira összpontosítanak, így kevés pénz jut a teremlabdarúgásra. Jelenleg a Maros menti együttes a ranglista utolsó helyén áll. A Kovászna megyei csapat épp előtte kullog. A versenykiírás szerint még van esélyük bent maradni, mert az alsóházi rájátszás lebonyolítási rendszere megváltozott. Az alapszakasz végén a 7. és 10., illetve a 8. és 9. helyen álló együttesek párharcot vívnak egymással (az egyik fél két győzelméig tart, a jobban rangsorolt csapat otthonában kezdik a csatát). A nyertesek bennmaradnak az élvonalban, a vesztesek közt viszont még egy ugyanilyen harcot bonyolítanak le. A győztes még osztályozót játszhat a 2. Liga másodikjával, de a kudarcot vallott gárda ősszel egy osztállyal lennebb kezdi meg a pontvadászatot.

Újoncként éremért harcolnak

Első szezonját tölti az élvonalban a Csíkszeredai Imperial Wet.

A klub Szőcs Lorándot, az udvarhelyi csapat korábbi oszlopos tagját nevezte ki edzőjének. A bajnokság első részében elértek néhány jó eredményt is, de nem teljesítettek kimagaslóan. Görbe Walter, a klub tulajdonosa a téli szünetben úgy döntött: ha már ennyi pénzt belefektetett a csapatba, akkor még bepótol, de eredményt is szeretne látni. Ennek érdekében hét külföldi játékossal erősítette meg keretét. A tapasztalt argentin, spanyol és portugál nemzetiségű játékosok többsége már megfordult a román bajnokságban, így nem ismeretlen a terep számukra.

A „vérfrissítés” meg is hozta gyümölcsét:

a csapat bejutott a Román Kupa legjobb négy csapata közé.

Múlt héten jelentette be a klub, hogy a március 24–29-én tartandó Final Four rendezési jogát is megpályázza, így akár hazai pályán gyűjtheti be első nagy trófeáját. Nem lesz könnyű dolga, hiszen kemény vetélytársai lesznek: a címvédő Temesvári Informatica, illetve a Dévai Autobergamo és a Jászvásári Poli.

A bajnokságban viszont még nehezebb dolga van, ugyanis nem biztos, hogy bejut a felsőházi rájátszásba. Egy lépést már megtett, vasárnap 6–2-re győzte le megyei riválisát, az FK Székelyudvarhelyt. Egyébként az 5. és 6. helyért a Jászvásári Poli és a Dunărea Călărași van versenyben, azaz hárman pályáznak két helyre.

Két forduló van hátra az alapszakaszból. Egy kemény és egy könnyű ellenféllel kell megküzdenie a csíkszeredai együttesnek: vasárnap 17 órától a Temesvári Informatica vendége lesz, majd április elején a sereghajtó Marosvásárhelyi City’ust fogadja.

Felborzolt kedélyek

Mint azt már az előbbiekben írtuk, négy együttes sokáig fej-fej mellett haladt az élmezőnyben. Az Autobergamo, az Informatica, az FK Székelyudvarhely és a Galaci United egymás feladatát rendre megnehezítették.

Történt azonban egy érdekes eset is. A 9. forduló utolsó játéknapján Temesvár–Galac rangadó volt készülőben. A vendégek el is utaztak a november elejére időzített meccsre. Két nappal a találkozó előtt már a Béga-parti városban voltak, de az összecsapás előtti nap az Informatica bejelentette, játékosai ételmérgezést kaptak, így nem tudnak pályára lépni. A galaci vezetőség feljelentést tett a Román Labdarúgó-szövetség etikai és fegyelmi bizottságánál kétségbe vonva a temesvári klub által leadott dokumentumok (orvosi igazolások) hitelességét –szerintük csak a csapatorvos által kiállított okmányokkal próbálták bizonyítani, hogy így történt az eset. Ez pedig szabálytalan. Kórházi igazolások kellettek volna.

A pletykák szerint a mérkőzést azért nem rendezték meg, mert november elején komoly anyagi gondokkal küzdött az Informatica, nagy elmaradás volt a játékosok felé, továbbá a szerb légiósok otthon tartózkodtak.

Végül egy új időpontot tűzött ki a szövetség, azonban tiltakozásul az United nem jelent meg. Az ügyet számtalanszor tárgyalták a szövetség különböző bizottságai, a végleges döntést február elején hozták meg, ami szerint a galaciak a november 23-ai meg nem jelenésért 5–0-ra elveszítették a találkozót. Ez a döntés pedig jelentősen befolyásolta a ranglistát, mert

a temesváriak átvették a vezetést a tabella élén megelőzve az Autobergamót.

Ugyanakkor azt is hozzá kell fűzni, hogy a Temesvár edző-játékosa éppen az a Robert Lupu, aki a válogatott szövetségi kapitánya is. Természetesen ezt sem hagyta szó nélkül a Galaci United, és sajtótájékoztatón panaszolta el, hogy a szövetség Lupu lobbija miatt hozott ilyen döntést.

Harc az alapszakasz-győzelemért

Jelenleg az 1. Liga első két helyén a Temesvár és a címvédő Auto­bergamo áll. Épp hétfőn csapott össze a két gárda. Déván kőkemény összecsapáson 6–3-ra nyertek a hazaiak, ezzel visszaelőzték a Béga-partiakat, és nagyjából ezzel el is döntötték, kié lesz az első hely.

Amúgy nehéz helyzetben vannak a temesváriak, akik elveszítették legjobbjukat, Savio Valadarest. A brazil játékost tavaly honosították, és a román válogatottban is kitűnt a többiek közül. Épp a januári Európa-bajnokságon szenvedett súlyos sérülést: az Ukrajna elleni meccsen 2–0-s román vezetésnél elszakadt térdében a keresztszalag, így a szezon hátralevő részét biztosan ki kell hagynia.

A bajnokságban most is a Déva számít a legnagyobb favoritnak, hiszen összeszokott csapata van, a válogatott magját adó játékosok alkotják a keretet (többek közt a veterán Matei fivérek, Florin Ignat, Mimi Stoica, Adrian Pînzaru, Toniță-kapus, Csoma Alpár, illetve a fiatal moldáviai Cristian Obadă). De a télen ők is erősítettek: igazoltak még két brazil teremlabdarúgót.

Az alapszakasz április elején ér véget.

A 17. forduló meccsei: Sepsiszentgyörgyi Sepsi Futsal–Jászvásári Poli CSM (péntek, 18 óra), Temesvári Informatica–Csíkszeredai Imperial Wet (vasárnap, 17 óra), Resicabányai Muncitorul–Dunărea Călărași (hétfő, 16 óra), FK Székelyudvarhely–Galaci United (hétfő, 18 óra), Marosvásárhelyi City’us–Dévai Autobergamo (kedd, 18 óra). 18. forduló (április 7.): Jászvásár–Resicabánya, Călărași–Székelyudvarhely, Ga­lac–Temesvár, Csíkszereda–Marosvásárhely, Déva–Sepsiszentgyörgy.

Új rendszer

Érdekes lesz a rájátszás is, ugyanis idéntől új rendszerben bonyolítják le. Korábban az alapszakasz végén az első nyolc között egyenes kieséses alapon (negyeddöntőket rendeztek) lehetett bajnoki címet nyerni, addig most bejött egy középszakasz is, ahová csak az első hat csapat jut be. Két hármas csoportot alakítanak ki: az egyikbe az alapszakasz 1., 3. és 6., a másikba pedig a 2., 4. és 5. pozíciójában zárt gárda kerül. Az első és a második helyezett 3, a harmadik és a negyedik 1, míg az ötödik és a hatodik 0 ponttal kezdi a rájátszást. Mindenki kétszer mérkőzik meg ellenfelével. A két csoportelső játssza a döntőt, a második helyezettek pedig a bronzéremért küzdenek. A döntő az egyik fél három győzelméig tart, míg a kisdöntőt oda-visszavágós rendszerben rendezik meg.