Holisztikus kezelés tibeti tálakkal

Nánó Csaba 2018. március 16., 14:53

A hanggal való gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak, gyökerei Tibet ősi vallásában keresendők. Manapság Európában is egyre elterjedtebb módszere az alternatív gyógyászatnak. Tájainkon ennek Halmágyi Péter az egyik művelője. 

A gyógyítás mellett bizonyos hangokkal meditálást is végezhetünk

A gyógyítás mellett bizonyos hangokkal relaxációt vagy meditálást is végezhetünk. A tibeti hangtálterápiában alkalmazott fémedényt zengő tálnak, éneklő tálnak is hívják. A hangtálak, illetve az általa kiadott hangok gyakorlatilag a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják. A csakrák tisztításával és a test aurájának feltöltésével beindítják a test öngyógyító folyamatait. Kellemes velejárója az önbizalom és az öntudat növekvése, a kezelést követően energikusabbnak és tettre készebbnek érezhetjük magunkat.

Bár a közelmúltig környezetünkben ismeretlenek voltak a hangtálakkal végzett gyakorlatok, a módszer nem új keletű, és a nyugati világ is elég régen ismeri.

A múlt század hatvanas éveiben hippik százai zarándokoltak Indiába –közöttük a jól ismert Beatles együttes tagjai –, akik ott ismerkedtek meg a különféle keleti vallásokkal, majd azokat felkarolva terjeszteni kezdték Nyugaton is. Ezek úgynevezett spirituális utak voltak: a békét és a szeretetet hirdető úgynevezett flower-power generáció sok egyéb mellett a keleti kultúrában látta a világ megmentésének egyik útját. A vasfüggöny mögé nyilván a hírek, a divat, a hippi mozgalom eszmeisége és a velejárók nem juthattak be, így aztán nem is hallottunk keleti filozófiáról, alternatív gyógyításról és hasonlókról.

Bár a hanggal való gyógyítás sok ember számára ismeretlenül hangzik, nem kell Indiába vagy Tibetbe menni, hogy hasonló felfogással találkozzunk. A régmúltban minden nemzetnek megvoltak a sámánjai, akik a pogány hit mellett a gyógyítást is kínálták. A pogány világból ismerjük a sámándobot, a csengettyűt és a furulyákat, amelyek a sámánok, a mágusok hangszerei voltak. Egyebek mellett ezekkel is gyógyítottak, hiszen már akkor tudták: a rezgéseknek gyógyító hatása is van.

A zongorától a hangtálig

Halmágyi Péter Kolozsváron nőtt fel, de néhány éve családjával elköltözött a román fővárosba. Mintegy tíz évvel ezelőtt kezdte foglalkozatni a tibeti filozófia: „Az ember eletében előbb-utóbb kérdések merülnek fel. Kezd kíváncsi lenni, mi az élet, a sors, a lélek, mit jelent az újjászületés, a hit vagy a kereszténység. Én a buddhista filozófiában találtam rá sok válaszra, idővel rátaláltam ugyanezekre az elvekre a pogány hitben is, és ettől a gondolkodásmódom gyökeresen megváltozott. Kutatni kezdtem, információéhes lettem”–meséli. Négy éve a tibeti hangtálakat is kézbe vette, ma már népes közönség előtt tart előadásokat a hangalapú gyógyításról. Úgy véli, amit ő tesz, annak nincs köze a valláshoz. Ez életfilozófia, ami a gondolkodásmódot is tágítja. Azt vallja, hogy az egész tibeti filozófia lényege: magadban találd meg a tiszta hitet, a Teremtőt. Több mint vallás, mondja Péter: elfogadás, meghitt gondolkodás, életmód. Ugyanakkor állítja, ebben a filozófiában nincsenek véletlenek, így ő sem a szerencsének köszönhetően került kapcsolatba a tibeti filozófiával. „Minden egy céllal történik. Nagyjából hét évvel ezelőtt részt vettem egy hangtálakkal történt meditáción, és megragadott a hangok és a rezgés csodás világa”. Talán az sem véletlen, hogy

Péter fogékony volt a hangokra, hiszen képzett zenész, évekig zongorázni tanult, és fiatalabb korában több együttesben is megfordult.

A következő lépésben elkezdte kutatni a lehetőségeket, hogy ezt a technikát, tudományt elsajátítsa. Később arra is lehetősége adódott, hogy Németországban tanuljon. „Annak idején az iskolai németórákon igen kevés tudás ragadt rám, ezért inkább Budapesten folytattam tanulmányaimat Radnai Zsuzsa hangtálterápia oktatóval”–magyarázza.

Románia kivételével manapság már Európa-szerte léteznek tanfolyamok.

Magyar ajkú érdeklődőknek Halmágyi Péter a magyarországi Peter Hess Akadémia kurzusait ajánlja, ahol a már említett Radnai Zsuzsa tart órákat. „A hölgy odaadó, anyai szeretettel adja át tudását minden hallgatónak immár 18 éve. Hálás vagyok neki, hogy annyi mindent megtanulhattam tőle”–méltatja egykori oktatóját Péter.

Esetetek, történetek

Munkája során Péter sok érdekes esettel találkozott. „Egy nap három és fél éves kisfiút hozott az anyuka, hogy a gyerek ADHD (figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar) szimptómás. A diagnózist egyébként az óvónő adta. Tenni kellene valamit, mert ő ezt nem tudja elviselni! Nos, a kisgyerekkel semmilyen probléma nem volt, ezt tanúsította az általam megkérdezett pszichológus kolléganőm is. Elkezdtünk a tálakkal játszadozni, örvendtünk a hangoknak, rezgéseknek, egy mesevilágba merültünk. Bevallom, nekem is öröm volt újra gyereknek lenni. A játszadozás után mondom az anyukának: kedves hölgyem, ennek a gyereknek semmi baja! A kezelés folytatását Önnek ajánlom, nyilván a gyerekkel közösen, mert meg kell tanulni a gyerekünkkel foglalkozni! Ráfigyelni, közös foglalkozást folytatni, kommunikálni a kicsivel”–emlékezik Péter a sikeres találkozásra. Másik maradandó esete egy romló párkapcsolat helyreállítása volt. Egy 22 éve házasságban élő hölgy kereste meg azzal, hogy nem bírja tovább, válni akar, megunta a házasságát. Péter megkérte az asszonyt, küldje el a férjét is, találkozni akar vele is. Kiderült, a férj sem volt a legboldogabb. Aztán három héten át együtt jártak Péterhez, végül újra egymásra találtak. Kiderült, minden baj okozója a kommunikáció hiánya volt, ettől hidegült el a párkapcsolatuk. Ma már ismét boldogan járnak kézen fogva az utcán.

Legnagyobb szeretettel és elégtétellel Péter egy harmadik esetre gondol, amikor egy 19 éves autizmusban szenvedő fiatal került hozzá. „Tudni való, hogy e betegséget nem lehet kikezelni. Ugyanakkor érdekes volt a fiatalnak a lelkivilágába belelátni. Erre a korra jellemző, hogy a fiatal kerüli a szemkontaktust. Mellém, fölém, bárhova tekintett, csak rám nem, mintha ott sem lettem volna. Édesapja többek között azt is elmondta, a pszichológus rajzoltatni próbálta a gyerekét, de az semmi áron nem akart. Nagy későre egy kérdőívre egy tűhegy nagyságú valamit firkált. Az orvosnak nagyítóval kellett néznie a rajzot. Ez a pici rajz egy villanykörtét ábrázolt, benne a Wolfram-szál, a menet, minden tökéletesen megrajzolva. Kiderült, hogy a fiatalnak az unszolásra ez volt a reakciója: kell egy rajz? Tessék, itt van, nézzétek. De nagyítóval! Amikor kikísértem őket a rendelőből és leültem székemre, a kisasztalon egy rajzot találtam. Egy cicát rajzolt a fiú nekem ajándékba. Ez volt életem legszebb ajándéka. Második találkozásunkkor már a szemembe nézett, igaz, csak pillanatokra. De ettől úgy éreztem, haladunk. Eufórikus boldogság töltött el. Negyedik alkalommal kezet nyújtott, és megkért, menjünk együtt a bevásárlóközpontba”–osztotta meg lapunkkal sikerélményeit Halmágyi Péter.

A vendég visszatér

Romániában még gyerekcipőben jár a hanggal való gyógyítás. Péter úgy tudja, Kolozsváron három kollégája foglalkozik ezzel, a román fővárosban pedig ő egyedül próbálja népszerűsíteni ezt a módszert. Egyedül tart bemutatókat, csoportos meditációkat szervez, és úgy látja, lassan ugyan, de nő az érdeklődés a módszer iránt. Nálunk a működésük is nehézségekbe ütközik: míg egy budapesti végzős Európa-szerte elismert és elfogadott hangtálterápiás diplomát kap, ezzel Romániában nincs mit kezdenie. Kiskapukat kell keresni, és ez általában úgy történik, hogy valamilyen elméletileg közelálló szakmában szerez oklevelet az ember. De a lényeg az, hogy szeretettel, meghittséggel, odaadással fogj hozzá e csodálatos módszerhez, a többi magától jön –véli Péter.

A terápiához minimum három tálból álló készletre van szükség, de ezeken kívül rengeteg más hangszerrel is lehet dolgozni.

(A hangtálak ára méret, súly, hang, díszítés, illetve alkalmazási terület függvényében Magyarországon 33 ezer és 66 ezer forint között váltakozik.) A tálakkal folytatott kezelés lényege az ellazulás, az elernyedés, a meditációs állapot elérése. Nagyszerűen hat fizikai és pszichikai szinten egyaránt, vélik azok, akik már kipróbálták a hangterápiás módszert. Enyhíti a stressz, a depresszió, az álmatlanság tüneteit, javítja a koncentráló képességet. Harmonizáló hatása van, hozzájárul egy kellemesebb életmód kialakításához. Ezen kívül fizikai bántalmak enyhítésére (derék- és gerincfájdalmak, vérnyomás és sok egyéb) is használható a módszer.

Csoportos előadásain általában 80-100 érdeklődő van jelen. Ezeket az alkalmakat ő „hangfürdőnek”, csoportos meditációnak nevezi, de nyilván egyénre szabott kezelések is léteznek. Ezek hossza esettől függ. A vendég –Péter soha nem nevezi a hozzá fordulót betegnek, páciensnek vagy kliensnek –35–40 perces hangtállal végzett terápiában részesül. „Felejthetetlen élményben részesülnek, akik kipróbálják a módszert”–vélekedik, és ezt a vendégei is igazolják, hiszen a visszajelzésekből kiderül, hogy szinte eufórikus, örömteli hangulatban távoznak az összejövetelekről. És nemcsak távoznak, de nagy többségük vissza is tér a következő alkalomra…

 

A boldogságérzet terápiája
Szakemberek szerint a hangtálakból előhívott rezgések a testfelülettel érintkezve bejutnak és koncentrikus körök formájában végigáramlanak a testben. Ha a testben nincsenek energetikai blokkok, akkor a hangrezgések könnyedén áthaladnak, majd kilépnek a lábujjaknál és a hajszálak végénél. A rezgéseket a vendég azonnal érzékeli, és a folyamatos hang- és rezgésáramlás hatására kellemesen ellazul. Az ismételt kezelések segítenek megtapasztalni a belső békét, harmóniát, felerősíteni a szervezet öngyógyító képességét, és energiát gyűjteni a hétköznapi feladatokra. A terápia másik hatása az, hogy a gazdag skálán folyamatosan érkező hangok könnyen és gyorsan, bármilyen technika alkalmazása nélkül juttatnak kellemes, ellazult állapotba. Ez jótékonyan hat testi és szellemi működésünkre. Boldogságérzet árad szét bennünk, energiával töltődünk, és a többszöri kezelések hatására erősödik az immunrendszerünk, javul a koncentrálóképesség, a kreativitás, a kiegyensúlyozottság.