Székely szabadság napja Marosvásárhelyen

EN-összeállítás 2018. március 10., 11:21

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-re a székely szabadság napjára.

Izsák Balázs: a centenárium évében különösen fontos kiállni az autonómia mellett Fotó: Bíró Blanka

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-re a székely szabadság napjára. Felhívásában Izsák Balázs SZNT-elnök arra figyelmeztet, hogy az idei marosvásárhelyi felvonulásra egy olyan évben kerül sor, amikor kibontakozása századik évfordulóját ünnepli a székely önrendelkezési mozgalom, amikor ötven év telt el azóta, hogy Nicolae Ceauşescu kommunista diktátor megszüntette a Székelyföldre kiterjedő Magyar Autonóm Tartományt, amikor harmadjára került a román parlament asztalára a Székelyföld területi autonómiájának statútumtervezete, és amikor Románia – azóta leváltott – miniszterelnöke akasztással fenyegette meg a székelyeket. Izsák Balázs a következőt tartja az idei év nagy kihívásának: elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés. „Legyünk erősek, bátrak és következetesek, és üzenjük meg az egész világnak: alkotmányos eszközökkel, erőszakmentesen, de rendíthetetlen kitartással igényeljük a székelyek szabadságát: Székelyföld államon belüli önrendelkezését” – áll a felhívásban.

Az SZNT elnöke a világban élő magyarok szervezeteihez is felhívással fordul. Arra kéri őket, március 10-én vonuljanak székely zászlókkal Románia külképviseletei elé, és fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal. Izsák Balázs az MTI-nek elmondta, az idei megemlékezést és felvonulást tavaly márciusban jelentették be a polgármesteri hivatalnál. Hozzátette: a hivatal a bejelentés utáni 48 órában tilthatta volna be a rendezvényt, de tiltó határozat nem született. A határidőn túl megfogalmazott kifogások miatt az SZNT egyszer már pert nyert a hivatal ellen.

Összefognak Háromszéken az erdélyi magyar pártok, érdekképviseleti szervezetek a március 10-i marosvásárhelyi székely szabadság napi mozgósítás érdekében – erről közös sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek Sepsiszentgyörgyön. A Sepsiszéki Székely Tanács székházában tartott eseményen az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) háromszéki vezetői, valamint Izsák Balázs, az SZNT elnöke is hangsúlyozta: a centenárium évében különösen fontos a kiállás az autonómia mellett. Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke rámutatott, esetükben nincs kettős kommunikáció. Nemcsak jelenlétünkkel, hanem szervezéssel, mozgósítással és anyagi támogatással is a székely szabadság napi ügy mellé állnak. Emlékeztetett: a közös ügyek mindig eredményesek voltak, példaként az öt évvel ezelőtti székely szabadság napját, a székelyek nagy menetelését és a Székelyföld határainak kivilágítását említette. „Ezek a megmozdulások elérték a nemzetközi közvélemény ingerküszöbét is” – hangsúlyozta Tamás Sándor. Hozzátette: nem partizánakció, hogy az SZNT mellé állnak, erről előzetesen egyeztettek Kelemen Hunor szövetségi elnökkel, aki egyetértett a mozgósítással.

Az EMNT és az EMNP idén is indít autóbuszokat a március 10-i székely szabadság napjára Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről. Jelentkezés függvényében Kézdiszékről, Orbaiszékről, Gyergyószékről, Erdővidékről és Kolozsvárról is biztosítanak szállítást. Az érdeklődők jelentkezhetnek telefonon vagy személyesen az EMNT demokráciaközpontjaiban. Arra biztatják Székelyföld lakosságát, hogy minél nagyobb létszámban jelenjen meg a felvonuláson.