A lehetetlentől a rekordokig

Somogyi Botond 2018. február 16., 13:47

Hetilapunk lehetetlenre szánná rá magát, ha a Dél-Koreában zajló olimpiai játékokról naprakész eredményeket szeretne közölni. A bő két hétig tartó sportesemények ideje alatt csupán két alkalommal jelenünk meg. ezért inkább érdekességeket közlünk. 

Divatos öltözék. A magyar csapat ruhája az egyik legtrendibb az ötkarikás játékokon Fotó: MTI

A múlt hét pénteken tartott csodálatos olimpiai megnyitót követően Magyarország máris a figyelem középpontjába került. No nem azért, mert a sajtó képviselői a magyar sportolók, mint számos arany várományosai, között lesnék az interjúlehetőségeket – bár ugye a szakemberek elutazás előtt azt sem tartották kizártnak, hogy Magyarország 38 év után ismét téli olimpián ismét szerez érmet –, hanem azért, mert az ötkarikás játékokra tervezett formaruha felkeltette a tervezők, a divatszakma figyelmét. A breitbart.com összeállított egy listát a Pjongcsangban résztvevő országok legstílusosabb szereléseiről. A hatos lista első helyén az Egyesült Államok végzett, ezt követte Kanada és Új-Zéland. Magyarország az előkelő negyedik helyen végzett, a breitbart.com pedig az alábbiakban indokolta döntését. „Ami a színek kiemelését illeti, a magyar csapat szerelése egyenesen vibrál a limezöld színtől a sálakon és a sapkákon, valamint a fehér és halványszürke kabát, nadrág összeállítástól.

Magyarországnak kis csapata van a téli olimpián, ám nagyon trendi az aktuális tavaszi kollekciókban szereplő színek használatával.

Nem is beszélve arról, hogy mindig érdekes látni, zmikor egy olimpiai csapat formaruhája eltér az ország nemzeti zászlajának színeitől.” A legjobb hat közé bekerült még Hollandia és Csehország is.

Az életben nincs lehetetlen

Bár még egy hét sem telt el a játékokból, könnyen lehet, hogy máris megvan az olimpia legelképesztőbb története. Főszereplője a 24 éves kanadai Mark McMorris, aki hódeszkásként 2012-ben, 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is aranyérmet nyert az X-Gamesen, 2014-ben pedig bronzot szerzett a szocsi téli olimpián.

Eddig nyilván semmi különlegesség nincs a történetben, de ha tudjuk, hogy alig egy évvel ezelőtt még az sem volt biztos, hogy életben marad… Akkor bizony másképp fest minden.

McMorris szerencsétlen sorozata tavalyelőtt februárban kezdődött, amikor egy versenyen akkorát esett, hogy eltörte a jobb combcsontját. A kanadai azonban bebizonyította: ennyi nem állíthatja meg, 2016 júliusában ugyanis már újra starthoz állt! Felépülése olyan elképesztő volt, hogy egy dokumentumfilmet is forgattak róla The Process címmel. Akkor azonban még senki nem gondolta, hogy a java még hátra van. Néhány hónappal később ugyanis, 2017 márciusában a barátaival indult hódeszkával szórakozni, amikor a hatalmas ködben egy fának csapódott. A sportolót azonnal a vancouveri kórházba szállították, és két életmentő műtétet is végre kellett hajtani rajta. Eltört az állkapcsa, a bal karja, megrepedt a lépe, eltört a medencéje és összeomlott a tüdeje. Az orvosok már azt is csodaként kezelték, hogy egyáltalán túlélte a balesetet. Az olimpikon azonban nem adta fel. Hihetetlen akaraterejének köszönhetően edzeni kezdett, talpra állt, majd szinte azonnal deszkára is. Olyannyira, hogy bár egy év sem telt el szerencsétlen balesete óta, a pjongcsangi téli olimpián 2014 után ismét bronzérmet akaszthattak a nyakába.

Noriaki Kasai, a repülő japán. Több mint negyed évszázada versenyzik magas szinten Fotó: NBC Olympics

Mark McMorris fiatalnak és idősnek, sportolónak és nem sportolónak egyaránt bebizonyította: az életben nincs lehetetlen.

Rekordot rekordra halmoz

A téli olimpia kétségkívül egyik legnagyobb sztárja Noriaki Kasai. A japán síugró nemcsak számos világbajnoki és olimpiai érmével vívta ki mindenki elismerését, hanem korával is. Minden idők legidősebb sportolójaként vesz részt téli olimpián: a Felkelő Nap országának síugrója 46 éves. A szám pedig nem elírás vagy nyomdahiba.

A nyolcadik olimpiáján induló versenyző 1972-ben született, 1989-ben indult először a világkupa-sorozatban. Azóta két szezont kivéve (1994 és 1996 között) minden évben indult és számos csúcsot döntött meg. A 35 évnél idősebbek közül senki nem ugrott nála nagyobbat, 2010-ben 224 méterre repült Planicán. A 40 évnél idősebbek között szintén tart egy rekordot, 2013-ban 221,5 méterre ugrott Planicán. Noriaki Kasai első nagy címét a har­rac­hovi sírepülő-világbajnokságon érte el, ahol világbajnok lett 1992-ben. Abban az időben ő volt a legjobb síugró és különös kéztartása miatt emlékeznek sokan rá. 1994-ben síugrásban olimpiai ezüstérmet szerzett a japán csapattal Lillehammerben. Síugró világbajnokságokon összesen hat érmet szerzett, két ezüstöt és négy bronzot. Most nyolcadik olimpiáján indult, ami szintén rekordnak számít. Ugyancsak csúcsot döntött, amikor négy évvel ezelőtt, a szocsi olimpián ezüstérmet nyert 41 évesen. Ugyanebben az évben a csapattal bronzérmet szerzett. A világkupában 16 egyéni versenyt nyert. Tavalyelőtt, 2016. március 4-én a lengyelországi Wislában 43 évesen és 272 naposan ő a legidősebb versenyző, aki világkupa-sorozatban dobogóra állhatott. A pjongcsangi téli olimpia normál sánc síugró számában Noriaki Kasai a 21. helyen végzett.

 

A bronzérmes McMorris. Tavaly még az életéért küzdöttek Fotó: COC

Jól haladnak a jegyeladások
Bár a kitűzött célt még nem érte el, a pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottsága (POCOG) elégedett azzal, hogy eddig a jegyek 84.3 százaléka gazdára talált. Szung Paik Ju, a POCOG szóvivője azt nyilatkozta, nem akarja összehasonlítani a jegyeladási statisztikát a korábbi játékokéval, de úgy tudja, az ő számaik „kicsit magasabbak”, mint a többi olimpia esetében – ez azonban nem hivatalos. Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője is azt hangsúlyozta, hogy az értékesítések nem teljesen összehasonlíthatóak, mivel a házigazda városok különböző nagyságúak. A rajt előtt különben a dél-koreai szervezők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az 1.17 millió belépő legalább 90 százalékát adják el.
Norovírus az olimpia helyszínén
Eddig 177 norovírusos fertőzést regisztráltak a téli olimpián, de a sportolói küldöttségek nem érintettek. A szervezőbizottság közlése szerint hét végén 17 új esetre derült fény, ezzel nőtt a szám 177-re. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a fertőzöttek közül 68-an már meggyógyultak, őket ki is engedték a karanténból és visszatérhettek olimpiai elfoglaltságukhoz. A múlt héten 1200 biztonsági embert különítettek el, mert közülük jó néhányan norovírussal fertőződtek. Ezután a szervezőbizottság a katonaságtól kért segítséget a pótlásukra. A szervezők jelezték, több szervezet együttesen fáradozik azon, hogy megakadályozza a vírus további terjedését. Többek között vízteszteket végeznek, illetve sűrűn ellenőrzik az olimpiai helyszíneket, éttermeket, hoteleket, illetve a közreműködők szálláshelyeit.