Tótágast állt világ gyereknyelven

Nánó Csaba 2018. február 11., 10:48

Bemutatóval ünnepelte a Kolozsvári Puck Bábszínház fennállásának 68. évfordulóját a magyar tagozat. A Demeter Ferencz által írt Paprikajancsi kalandjai bábelőadás történetei magyar népmeséken alapulnak.

A bábelőadásból kiderül, hogy az ördögöt is el lehet űzni Fotó: Puck bábszínház

„Egyszer volt egy asszony, de az a világon mindent fordítva cselekedett. Egyszer azt mondja neki az ura, hogy ma hozza hamarabb az ebédet a mezőre” – így kezdődik A székely asszony és az ördög című népmese, amely a bábszíndarab alapötletét képezi. Aztán a meséből kiderül, bármit mond is az ura, az asszony azért is mindent fordítva tesz. Mígnem beleesik egy nagy gödörbe, ahonnan csak az ördög tudja kihúzni. Igen ám, csakhogy ez nem akármilyen fehérnép, még az ördögöt is képes legyőzni. Az meg úgy fél már az asszonytól, „hogy ijedtében elfutott, a lába sem érte a földet” – fejeződik be a történet. 

„Ez a mese nagyon tetszett nekem, persze egymagában kevés lett volna egy előadáshoz” – mondja a bemutató ötletgazdája, György László bábszínész. 

Ahhoz, hogy az ötlet testet is öltsön, hárman – Vadas László rendező, Demeter Ferencz és György László bábszínészek – összedugták a fejüket, hogy rátaláljanak a megoldásra.  És a konzílium összehívása nem bizonyult hiábavalónak: három másik népmese összeollózásával, de megtartva az eredeti ötletet, megszületett a Paprikajancsi kalandjai.

Az ördög nem fekete

Az alkotók egy mai, kimondottan gyerekeknek szóló előadást szerettek volna létrehozni, amelyet a díszletek segítségével, illetve a bábuk karakterével sikerült is elérniük.

Interaktív előadás kerekedett ki belőle, ahol a bábuk néha „kiszóltak”, a nézőtéren örvendező gyereksereg pedig örömmel válaszolgatott a színészeknek. György Laciék meglátásában az ördög sem olyan fekete, mint ahogyan lefestik, sőt piros volt, és az egyik szereplő „paradicsompofának” nevezte. A finom (végre mindenféle pajzánságot, áthallást nélkülöző, józan magyar) humort a nebulók is megértették, remekül szórakoztak az előadás minden percében. Az alkotók a történetek elmesélésében egyszerűségre törekednek, hogy megértése és feldolgozása a legkisebb gyerekeknek se okozzon nehézséget. A lényeg végül is az, hogy az előadás főszereplője, Paprikajancsi, bátor kiállásával, eszességével és éberségével legyőzi az ördögöt. Mindemellett a népi bábhősnek az önfejű székely asszonnyal is szót kell értenie ahhoz, hogy elérje célját, és sok emberi butaságon is keresztülküzdi magát.

Mesék a butaságról

A történet számos kalandot, fordulatot kínál. Vándorlásai során főhősünk – akiről elterjedt vélemény, hogy kissé ügyefogyott, naiv figura – ezúttal maga a megtestesült okosság. Legalábbis azokhoz képest, akikkel összehozza a sors. Olyan dolgokkal, emberekkel találkozik, amelyek nem biztos, hogy csak népmesékben léteznek. Paprikajancsi ráakad egy férfira, aki vasvillával akarja felszórni a mogyorót a padlásra. Aztán olyannal, aki elfelejtett ablakot vágni a házára, és teknővel hordja be a fényt. A butaság kifigurázása úgy, hogy a gyerekek is értsék, fontos eleme a Paprikajancsinak. Az alkotók arra is felhívják a kicsik figyelmét – nyilván a bábok segítségével és a helyzeteken keresztül –, hogy a pénznél mindig fontosabb az emberek közötti kapcsolatban egy jó szó. Ha ezt a kicsik megjegyzik, máris hasznos volt a színészek fáradozása.

Az előadás létrejöttét a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az alkotók a Simeon Egyesület (a bábosokat képviselő kulturális szervezet) égisze alatt pályáztak, és az egyezség értelmében a Puck Bábszínháznak is játszanak bizonyos számú előadást. Később a Paprikajancsi kalandjai önálló életre kel, az alkotók szeretnének minél több helyre – főleg a szórványba – eljutni vele.

Nagy baj, hogy már a bábszínház sem jár turnézni. Úgy látszik, ezt ma már nem tartják fontosnak a vezetők. Éppen ezért ezt az előadást sok helyre szeretnénk elvinni a Simeon Alapítványon keresztül”

– nyilatkozta György László bábszínész lapunknak. 

Mindössze ketten játsszák a darabot, de a két színész, Ginti Réka és György László, több mint tíz különböző karaktert vonultat fel a kesztyűs bábok segítségével. Remekül sikerült a díszlet és a bábuk, valahogy a régi klasszikus bábjátékok figuráira emlékeztetik a gyerekkorból már jócskán kinőtt felnőtt nézőket. A lendületes és humoros vásári bábjátékra a művészek szeretettel várnak minden 3 éven felüli nézőt.

Paprikajancsi kalandjai

Szerző: Demeter Ferencz. Rendező: Vadas László. Rendezőasszisztens: György László. Díszlet és bábok: György László, Szabó Tünde. Játsszák: Giriti Réka, György László. Hangosító: Cebrat Szilárd. Világosító: Portik Zoltán. Díszletező: Balog Ferencz és Tóthpál Tamás. Ügyelő: Kovács Ferenc. Plakát, grafika: Pojum Edith.

Születésnapot ünnepelt a Puck Bábszínház
Fotó: Puck bábszínház

Fennállásának 68. évfordulóját ünnepelte február 5-én a Kolozsvári Puck Bábszínház. A születésnapon két bemutató és egy bábszínészportré volt műsorra tűzve. A magyar tagozat a Paprikajancsi kalandjai című előadást mutatatta be a Simeon Egyesület és a Puck Bábszínház koprodukciójaként. Az ünnepi nap záróakkordjaként Doina Dejica bábszínészt ismerhette meg a közönség. „Számomra a Puck Bábszínház megalakulásának 68. évfordulója hatalmas ünnep, hiszen ennek az időnek nagy részét átélhettem. A második otthonom volt. Csodálatos emlékekkel maradtam. Nagy örömmel jövök mindig vissza, mert a bábszínház az egyik legfontosabb művészet. Olyan, amelyet mindenki könnyen megérthet, viszont nem mindenki lehet bábszínész. Kell valami többlet a többi mesterséghez képest: jó memória, nyugodt lélek és a gyerekek szeretete szükséges hozzá. A legfontosabb pedig: a tenyeredbe kell tenned a szíved. Ez egy lehetséges útja annak, hogy az ember mindig fiatal maradjon” – mesélte Doina Dejica. A jeles művésznő nem kevesebb, mint 50 éven keresztül volt színésznője a bábszínháznak.