Sportnaptár 2018: olimpia és foci-vb

Somogyi Botond 2018. január 12., 18:18

Idén sem maradunk sport nélkül: a fókuszban természetesen a februári téli olimpia és a jú­nius 14-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság áll. Magyarország 2018 áprilisában divízió I-es jégkorong-, októberben birkózó-vb-t rendez. 

Ha február, akkor téli olimpia Fotó: Olimpic.org

Januárban magyar szemmel az egyaránt 12-én rajtoló rövid pályás gyorskorcsolya, valamint a férfi kézilabda Európa-bajnokság jelenti az esztendő első két jelentős eseményét. Az előbbit Drezdában, az utóbbit Horvátországban tartják. De a téli sport szerelmeseinek érdemes Moszkvára is figyelniük, hiszen az orosz főváros rendezi 15. és 21. között a műkorcsolya és jégtánc Eb-t. 24-én pedig a svájci Lausanne-ban kisorsolják a labdarúgó Nemzetek Ligája csoportjait. Az új kiírás lehetőséget teremt a hagyományos Eb-csoportok mellett a 2020-as kontinensbajnokságra való kijutásra.

Ha február, akkor téli olimpia. 9–25. között a dél-koreai Phjongcshangban tartják a XXIII. téli ötkarikás játékokat. Az év legrövidebb hónapja azonban nem múlik el egy budapesti Eb nélkül: a magyar főváros 15–18. között ad otthont a teremíjász kontinensbajnokságnak.

Március elején kezdődik és 4-ig tart az angliai Birminghamben a fedett pályás atlétikai világbajnokság. 16–18. között rendezik a kanadai Montrealban a rövid pályás gyorskorcsolya-vb-t. 19. és 25. között Milánóban tartják a műkorcsolya és jégtánc-világbajnokságot.

Áprilisban újabb nemzetközi eseményeket szervez Magyarország: 7-től 14-ig tart a vitorlázó Laser Radial Európa-bajnokság Balatonföldváron. A magyar férfi jégkorong-válogatott Budapesten harcolhatja ki 22–28. között a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságon az elitkörbe való feljutást. Az áprilisi hónapban több Eb-t is rendeznek: 24–29. között a spanyolországi Huelvában a tollaslabdázók, 26–29. között Tel-Avivban (Izrael) a cselgáncsozók, 30. és május 6. között Kaszpijszkban (Dagesztán, Oroszország) pedig a birkózók mérik össze tudásukat.

Május már igencsak gazdag sporteseményekben: a Balaton-parti Alsóörsön 1–5. között vitorlázó Soling Európa-bajnokságra kerül sor, 3–7. között pedig öttusa-világkupát rendeznek Kecskeméten. Május 4-én kezdődik és 20-án ér véget Dániában a jégkorong-világbajnokság. Közben 5–6-án tartják a női EHF-kupa döntőjét, 12-én és 13-án a budapesti Papp László Sportarénában pedig a női kézi BL négyes döntőt. 16-án rendezik a franciaországi Lyonban a labdarúgó Európa-liga döntőjét. Szegeden pedig kajak-kenu-világkupára gyűlnek össze a sportág kiválóságai. Május 19-én és 20-án az EHF-kupa legjobb négy férfi kézilabdacsapata küzd meg a trófeáért. 26-án Kijevben rendezik a labdarúgó BL döntőjét. Kölnben pedig a férfi kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjét tartják –remélhetőleg a Veszprém csapatával. A vitorlázók május 26. és június elseje között Balatonfüredre látogatnak a Dragon Európa-bajnokságra.

A júniusi hónap újra elkényezteti a sportrajongókat. A spanyolországi Valladolid ad otthont 1–3. között a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságnak, Genoa (Olaszország) pedig a férfivízilabda Bajnokok Ligájának legjobb nyolc csapatát látja vendégül 7–9. között. A szerb főváros, Belgrád rendezi idén a kajak-kenu Eb-t (június 8–10.), Újvidék pedig a vívó Eb-t (június 16–21). A hónap és az év legfontosabb sporteseményére azonban Oroszországban kerül sor: 14-én kezdődik és július 15-ig tart a foci-világbajnokság.

Júliusra sem lehet panaszunk, ráadásul Magyarország ebben a hónapban sem marad nemzetközi esemény nélkül. Debrecen ad otthont 1–15. között a női kézilabda U20-as világbajnokságnak. Közben 7–8-án Tiszaújvárosban triatlon-világkupát rendeznek. Székesfehérváron pedig a kontinens legjobb öttusázói mérik össze tudásukat az Európa-bajnokságon július 17. és 23. között. Märcz Tamás együttese időközben Barcelonába utazik, a katalán fővárosban rendezik ugyanis 14. és 28. között a vízilabda Eb-t. A hónap végén is lesz miért izgulni: a vívók Kínában gyülekeznek, hogy 19. és 27. között a vb-érmekért küzdjenek meg.

Augusztus a sport szempontjából nem uborkaszezon. A német fővárosban, Berlinben 7–12. között rendezik az atlétikai Eb-t. Szombathely ifjúsági vízilabda-világbajnokságnak az otthont 11. és 19. között. A világ legjobb kajak-kenusai idén Montemor-o-Velhoban adnak egymásnak találkát: a portugáliai kisvárosban 22-én kezdődik és 26-án fejeződik be a vb. Idén már a tokiói olimpia is több sportoló szeme előtt lebeghet, ugyanis a dél-koreai Csangvonban augusztus 31-től szeptember 14-ig olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságot rendeznek.

Szeptembert akár a világbajnokságok hónapjának is nevezhetnénk. 6–9.: kajak-kenu maratoni világbajnokság, Prado Vila Verde (Portugália). 8–16.: öttusa-világbajnokság, Mexikó­város. 9–16.: evezős-világbajnokság, Plovdiv. 10–16.: ritmikusgimnasztika-világbajnokság, Szófia. 10–30.: férfiröplabda-világbajnokság, Bulgária és Olaszország. 16–23.: olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság, Baku. 29.–október 20.: női röplabda-világbajnokság, Japán.

Októberben 6. és 18. között Buenos Airesben ifjúsági olimpiát rendeznek. A hónap 20. napjától Magyarországra figyelünk: Budapest ad otthont a birkózó világbajnokságnak, amely 28-án ér véget. Hagyományosan október végén rendezik Szingapúrban a WTA-világbajnokságot, amelyen tavaly Babos Tímea párosban a magyar teniszsport első aranyérmét nyerte. Október 25-én kezdődik és november 3-án ér véget Dohában a tornász-vb.

Novemberben női ökölvívó világbajnokságot rendeznek, Londonban pedig 12–18. között az ATP-világbajnokságot tartják. A hónap végén kezdődik Franciaországban a női kézilabda Európa-bajnokság (november 29.–december 16.), amelyen Kim Rasmussen tanítványainak bizonyítaniuk kell, hogy a legutóbbi vb-n szerzett kiábrándító 15. helyük csupán véletlen volt.

December is tartogat érdekességet számunkra: másodikán az írországi Dublinban sorsolják ki a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait. December 3. és 8. között a kínai Hangcsouban tartják a rövid pályás úszó-világbajnokságot. A hollandiai Tilburgban gyülekeznek a kontinens legjobb mezeifutói, akik 9-én vesznek részt a számukra rendezett Eb-n. A hagyomány szerint pedig év végén –az Egyesült Arab Emírségekben –a labdarúgó-klubvilágbajnokságot követhetjük figyelemmel (december 12–22.)