„Megcombosodott” székely hokicsapatok

Pál Gábor 2017. december 15., 20:53

Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is jelentős változáson esett át a hokicsapat.  Sportklub az Erste Ligában az élmezőnyben tanyázik és vezeti a román jégkorongbajnokságot, a Progym az utóbbi pontvadászatban a második helyet foglalja el. 

Nemcsak a román bajnokságban, hanem a magyar Erste Ligában is remekül teljesít a Csíkszereda Fotó: Gecse Noémi

Mindkét székelyföldi együttes tapasztalt játékosokkal erősített a szezon kezdetén. A Sportklubnál meg voltak elégedve a múlt idény közepén érkezett edző, Leo Gudas szakmai tudásával, ugyanis a nyári szünetben szerződést hosszabbítottak a cseh trénerrel. Maradt ugyanakkor a masszív cseh csatár, Radim Valchar is, aki stabilan lövi a gólokat. Több idegenlégióstól is megváltak, de helyükre érkeztek újak: szerződést kötöttek két tapasztalt orosz jégkorongozóval. Mindketten a KHL-ben (Kontinentális Jégkorong Liga) tettek szert nagy rutinra: Pjotr Szcsasztlivij és Makszim Potapov. Előbbi többek közt világbajnoki bronzérmet is nyert hazája válogatottjával és megfordult az NHL-ben is (Észak-Amerikai Profi Jégkorongliga). Három meccs után Pozsonyba igazolt, és ekkor a Sportklub leigazolta helyére Makszim Potapovot, aki többek közt a Szpartak Moszkva csapatkapitánya is volt. Csakhogy Szcsasztlivij számításai nem jöttek be a szlovák gárdánál, ezért visszatért Csíkszeredába. Így már két erős idegenlégióst tudhatott keretében a kék-fehér alakulat. December első hétvégéjén Potapov lesérült a Dunaújvárosi Acélbikák elleni meccsen (kulcscsonttörést szenvedett), és rögtön szerződtettek egy másik orosz csatárt, Alekszander Golovint. A nyáron csatlakozott a kerethez a szlovák, 38 éves Peter Fabus is, aki centerként végzi remekül a feladatát, valamint az orosz Andrej Taratuhin csatárként segíti a csíkiakat. Mellettük hazatért Brassóból Fodor Csanád és Debrecenből Györfy Tihamér.

Menetelnek a csíkiak

A Csíkszeredai Sportklub legutóbb a 2012–2013-as szezonban tudta elhódítani a román bajnoki címet (akkor HSC Csíkszereda néven szerepelt). Azóta mindössze egy alkalommal nem játszott döntőt, a 2014–2015-ös idényben, akkor a Galaci Dunărea a Bukaresti Seauát győzte le. A legutóbbi két fináléjukat a csíkiak a galaciakkal, illetve a Brassói Coronával szemben veszítették el.

Idén viszont robog a csíki együttes, eddig mindössze két meccsen maradt alul a 21-ből: november közepén 3–2-re kikapott a Corona otthonában. Legutóbb a múlt héten csapott össze a Progym és a Sportklub. Bár korábban játszottak szoros meccseket egymással, egyszer sem tudott nyerni a gyergyói csapat. Szerdán este viszont hosszabbításig jutottak, majd szétlövés következett, amelyet a piros-fehérek nyertek. Toronymagasan vezeti a ranglistát a csíki gárda, lapzártánk idején 58 pontjával állt az élen, őt követte a Gyergyószentmiklósi Progym 37-tel és a Galaci Dunărea 26-tal. A címvédő brassói alakulat csak az ötödik helyen tanyázott, mivel jóval kevesebb meccset játszott, mint vetélytársai.

Tervek szerint február 4-ig tart az alapszakasz, amelyben minden csapat 30 meccset játszik. Ezután következik a rájátszás, ahova az első négy helyezett kerül be. Az elődöntőben az első a negyedikkel, a második a harmadikkal küzd meg – az egyik fél három győzelméig tart a párharc. A két győztes játssza a döntőt, ahol hétből négy találkozót kell megnyerni.

Külföldről is hozzák a pontokat

Nemcsak a román bajnokságban, hanem a magyar Erste Ligában is remekül teljesít a Csíkszereda. Ellentétben a múlt szezonnal – amikor a kék-fehérek még a rájátszást érő nyolcadik helyet sem tudták elcsípni, utolsók lettek az alapszakaszban – most az élmezőnyben tanyáznak. A címvédő DVTK Jegesmedvék vezetik a ranglistát, de szoros a küzdelem, ugyanis az üldöző öt együttes között (MAC Budapest, Sportklub, Ferencváros, Dunaújváros, Újpest) mindössze néhány pont a különbség.

Az Erste Liga alapszakaszában, ami január 15-ig tart, a kilenc csapat két teljes kört játszik oda-visszavágó rendszerben, ami 32 mérkőzést jelent. Ezután az egykörös középszakaszban felső- és alsóházra oszlik a mezőny (négy, illetve öt együttessel), s a sereghajtó számára ezt követően véget ér az idény. A négy nyert mérkőzésig tartó negyeddöntőben az elmúlt idényhez hasonlóan idén is választhat magának ellenfelet a felsőház első három helyezettje.

Jövés-menés a Progymnál

Komoly átalakuláson esett át a Progym is. A nyári szünetben szerződést kötöttek a dán Jørgen Kryger Andersen edzővel és néhány ukrán légióssal: Ruszlan Boriszenko, Dimitrij Tolkunov és Vlagyimir Romanenko hátvédekkel, valamint Dimitrij Nimenko és Szergej Csernenko csatárokkal. Mellettük még a cseh Vaclav Novak, valamint a román állampolgársággal is rendelkező Vitalij Kiricsenko és Pavel Boriszenko alkották a külföldi játékosállományt – ők már régebb óta tagjai a gyergyói együttesnek.

A hazaiak közül visszavonult a kapus Molnár Szabolcs, akit Szakács Szabolcs váltott az első számú hálóőr posztján (mellette Szabó László védi még a „ketrecet”). Tolkunovval nem voltak megelégedve és menesztették, helyére az ugyancsak ukrán Nikita Bucsenkót igazolták le.

November elején megváltak a dán trénertől is, mivel rossz hangulat uralkodott az öltözőben, és a szakmaiságával sem voltak elégedettek. Helyét Ruszlan Boriszenko vette át, és így kiesett egy játékos a keretből. Őt az ukrán Vlagyimir Alekszjukkal pótoltak, illetve a Galaci Dunăreától megszerezték a szlovák Juraj Durkech játékjogát is.

Nem sokkal később nagy bejelentést tett a Progym: tíz év távollét után hazacsalogatta Goga Attilát a Galaci Dunăreától. A Duna-partiaknak cserébe két játékost kaptak Szergej Csernenkó és Vlagyimir Romanenkó személyében. A 35 éves Gogával majdnem egyidőben érkezett az orosz Danyil Kaskov, aki korábban a dunaújvárosi és debreceni csapatnál termelte a pontokat, de megjárta a KHL-t is. Nem csoda, hogy a helyiek döntőt akarnak játszani a román bajnokságban.

Jól haladnak ez irányba, hiszen másodikak a ranglistán.

Ezúttal is pofozógépként van jelen a pontvadászatban a Bukaresti Sportul Studențesc, amely még egy pontot sem szerzett. Városi riválisa, a Steaua sem remekel, de november végén meglepetést okozott, ugyanis legyőzte a Progym csapatát. Kezd felébredni a szezon elején rendkívül rosszul teljesítő Galaci Dunărea is.

A Progym Erste Ligás indulásáról

Nemrégiben több székelyföldi városban is terepszemlét tartottak az Magyar Jégkorong Szövetség vezetői: Such György elnök, Sipos Levente főtitkár, Kovács Zoltán szakmai alelnök, Egri Gergő sportigazgató és Gebei Péter, a játékvezetői testület elnöke. Sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, csíkszeredai és gyergyószentmiklósi látogatásuk során főképp az utánpótlás-nevelésről tárgyaltak a helyi klubok vezetőivel. Ugyanakkor Csíkszeredában Such György és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát (SZJA) működtető Mens Sana Alapítvány elnöke aláírt egy szándéknyilatkozatot a két intézmény közötti együttműködés további lehetőségeiről.

A magyar jégkorong vezetői és a Progym megbeszélésén szó esett a gyergyói csapat azon nem titkolt szándékáról is, hogy visszatérjen a nemzetközi színtérre, az Erste Ligába. Such György meglátása szerint mindenképpen beszélni kell erről, de alaposan át kell gondolni a lehetőséget. Meglátása szerint akkor érdemes ezzel foglalkozni, amikor egy több évre kidolgozott tervük van a piros-fehéreknek, az anyagi háttér biztosítására, és a megfelelő játékosállomány is rendelkezésre áll. Such nem sürgetné a Progym Erste Ligás szereplését, amíg olyan csapata nem lesz, amely méltó a gyergyói jégkorong hagyományaihoz. Hozzátette, a ligában szereplő együttesek is megbánták, hogy olyan gárdákat vettek be, mint tavaly a Belgrád vagy idén a Vienna Capitals II., amelyek nem képviselnek megfelelő színvonalat.

Kopacz Zoltán, a Progym elnöke kifejtette: nem akarják elhamarkodni a lépést, de nem tesznek le arról, hogy klubjuk a következő években Erste Ligában szerepeljen. Mint fogalmazott, vannak már terveik és lehetőségeik a megfelelő anyagi háttér biztosításához.

Felvetette, hogy mivel több olyan magyarországi klub is érdeklődik az Erste Liga iránt, amely még nem tagja a mezőnynek, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy több osztályossá alakítsák a pontvadászatot.

Szerdán kezdődnek a kupameccsek

Idén Galac városa ad otthont a jégkorong Román Kupa küzdelmeinek. Akárcsak az előző években, ezúttal is hat csapat részvételével bonyolítják le a megmérettetést. Az A csoportban a Brassói Corona, a Gyergyószentmiklósi Progym és a Bukaresti Steaua csap össze, míg a B-ben a Csíkszeredai Sportklub, a Galaci Dunărea és a Bukaresti Sportul Steudențesc.

A Román Kupa programja: december 20-án Sportul Studențesc–Sportklub (14.30), Steaua–Corona (18.30); december 21-én Dunărea–Sportul Studențesc (14.30), Progym–Steaua (18.30); december 22-én Corona–Progym (14.30) és Sportklub–Dunărea (18.30). A csoportelsők játsszák a döntőt, a másodikak küzdenek a bronzéremért. December 23-án rendezik a meccseket: 14.30-kor kezdődik a kisdöntő, 18.30-kor a finálé.