Világbajnoki ezüst Michelisz Norbinak

Somogyi Botond 2017. december 09., 20:02

A Katarban rendezett utolsó versenyen Michelisz Norbert világbajnoki ezüstérmet szerzett, és ezzel ő lett a magyar autósport első vb-érmese. Magyar sportoló legutóbb tíz éve szerzett érmet: akkor Talmácsi Gábor motorversenyző világbajnok lett. 

Michelisz az online versenyzéstől a valódi vb-ezüstig jutott Fotó: MTI

Michelisz Norbert két privát bajnoki címe után világbajnoki ezüstöt nyert a 2017-es idény utolsó versenyén: Katarban a két futamon kilencedik és nyolcadik helyet szerzett. A korábbi két privát vb-aranyát 2012-ben és 2015-ben szerezte a független csapatok pilótáinak különversenyében. Tavaly a Honda gyári csapatához került, amit azonnal meg is hálált, hiszen első évben szinte centikkel maradt le az éremről, idén pedig a vb-ezüstig jutott. Ráadásul 2017-ben nagyjából négyszer annyit vezetett, mint Tiago Monteiro (egykori Forma 1-es pilóta) és Micsigami Rjó, a két csapattársa együtt.

A szezonzáróra Michelisz 6,5 pontos hátránnyal érkezett a svéd Thed Björk mögött, és minden magyar autósportrajongó lélegzetvisszafojtva várta a katari hétvégét. Sajnos a Honda – a szezonban már nem először – újabb hibát követett el. A fék meghibásodása miatt a pole-esély helyett Michelisz csak a 11. helyre került, innen kellett volna feltornásznia magát az első helyekre úgy, hogy közben megelőzze svéd riválisát. Ez azonban nem sikerült: a katari két futamon elért helyezéseivel második helyen zárt. A 286,5 pontot szerző Björk lett a világbajnok, Michelisz 255-tel a második, Tom Chilton 245,5-tel lett a harmadik, ő lett a privát bajnok is. A Volvo – Björk vb-címe mellett – a Honda előtt a csapatbajnoki címet is megnyerte második WTCC-s évében.

„Csalódott vagyok, hiszen a világbajnoki címért jöttem ide. Nyilván lesz pozitív hozadéka e hétvégének, de egyelőre nem tudom meglátni benne a szépet. El kell telnie egy kis időnek, hogy higgadtan értékelni tudjam a szezont”– értékelt Michelisz nem sokkal azt követően, hogy kiszállt a versenyautóból.

Repkedő villáskulcsok a garázsban

Az így elért ezüstérem hatalmas eredmény Michelisztől, főleg úgy, hogy két, hibáján kívüli baleset és egy kizárás miatt elvesztett hétvége után is versenyben tudott maradni a vb-elsőségért. A szezonzáró futamon történt fékhibát már nem tudta leküzdeni.

„Én akkor érzem jól magam, ha érzem az emberek szeretetét. Legszívesebben mindenkivel megállnék, beszélgetnék néhány percet, de erre sajnos nincs lehetőség. Akkor ki vezetné az autót?”– fogalmazott Michelisz Norbert a rá jellemző szerénységgel néhány éve. A Zengő Motorsporttal tíz évig versenyző Michelisz népszerűsége az úszó Cseh Laciével vagy a kézilabdázó Görbicz Anitáéval vetekszik, az év sportolója címet is bezsebelte már néhányszor Magyarországon, valószínű, hogy a jelöltek között ismét viszontlátjuk majd. „Norbi iszonyatosan precíz, együtt él az autóval. De a legjobb tulajdonsága, hogy nem lehet kibillenteni a lelki nyugalmából – pedig nem egyszer repkedtek a villáskulcsok a garázsban!”– mondta róla Zengő Zoltán, a Zengő Motorsport alapítója. A katari hétvégére is alaposan felkészült, arról viszont nem tehetett, hogy a fékhiba miatt csupán a 11. helyről kellett rajtolnia. „Nagyon csalódott vagyok a futamok után, mert nem voltam olyan helyzetben, hogy önerőből támadjak”– nyilatkozta a Facebook-oldalán közzétett videóban Michelisz. „Második lettem év végén, van ennél azért rosszabb is a világon, de most még csalódást kelt bennem az elszalasztott világbajnoki lehetőség”.

Nehezen induló idény

Marokkóban még látszólag jól indult a szezon, ötödik és második helyeivel az összetett második helyén állt. Olaszországban a monzai balesetet Mehdi Bennanival nem lehet Michelisz számlájára írni, hasonlóan a Hungaroringen történt ütközést sem a később a legnagyobb vb-riválissá váló Thed Björkkel. Mindkét esetben kiderült: a versenybíróság szenvedő félnek találta a magyar pilótát. Sajnos a szezonban legalább 70 pontot bukott rajta kívülálló okokból. Teljes szemléletváltás kellett, mert a szezon elején csak a vb-címre figyelt, ez pedig eluralkodott fölötte. A magyar és német hétvégék között rájött, nem szabad mindig a szezonvégi eredményre koncentrálnia, inkább minden futamot mini-világbajnokságként kell felfognia. A szezon során az ütközések és a Honda csapatának a hibái miatt elvesztett pontok ellenére is olyan jól versenyzett, hogy csupán 6,5 pontos hátránnyal érkezett Katarba (ugyanis a német, portugál, argentin, kínai, japán és makaói versenyeken még a Kínában törölt pontok ellenére is ő szerezte a legtöbbet a mezőnyben).

Bár a szezon során – tőle független okok miatt – többször is gödörbe került, tehetségének és nagy munkabírásának köszönhetően év végére sikerült újból a csúcs közelébe tornásznia magát. A katari fékhibát azonban nem tudta ellensúlyozni, bármilyen jól is vezetett. Ez a fékhiba nyolcéves álmát törte össze. Ám így is messze eddigi legjobb szezonját zárta: háromszor szerzett pole-pozíciót (ezzel pole-bajnok lett az idényben), három futamot nyert, és ezüsttel fejezte be az idényt. A kínai kizárás miatt elvett eredményeket nézve hétszer állt dobogón, mindhárom mutatóban – legalább holtversenyben – a mezőny legjobbja volt.

Laikusként a profik között

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2005-ben indította újra a WTCC-t (World Touring Car Champoship), vagyis a túraautó-világbajnokságot, a mai mezőny legjobbjai akkor már mind tapasztalt autóversenyzőnek mondhatták magukat, miközben Michelisznek semmilyen versenyzői háttere nem volt.

A vb-csatát az utolsó fordulóban elbukó Thed Björk a svéd túraautó-bajnokság ezüstérmese volt abban az évben (a következőben nyert is), a marokkói Mehdi Bennani egy Forma Renault 3.5 sorozatban indult, Tom Chilton már a sokadik brit túraautó-bajnoki idényét kezdte, Esteban Guerrieri Forma-3-as Renault-t vezetve valószínűleg még a Forma-1-ről álmodozott. Tiago Monteiro éppen a Forma 1-ben, a Jordan csapatánál volt alkalmazásban, Rob Huff pedig ott volt az első újraindított WTCC-szezon mezőnyében.

A szimulátortól a versenyautóig

Amikor a FIA újraindította a WTCC futamait 12 évvel ezelőtt, Michelisz Norbert a Pécsi Tudományegyetem diákja volt, közben számítógépes szimulátorprogramon vezetett, versenyautót azonban még sohasem. Gyerekként nyilván sokat álmodott arról, hogy egyszer autóversenyző lesz, ám pályatársaival ellentétben még a gokartig sem jutott el. Az online versenyzés során ismerkedett meg az akkor a Zengő Motorsportnál versenyző Wéber Gáborral, ő ajánlotta be a csapatnál, ahol 2005-ben két tesztlehetőséget is kapott. Olyan jó benyomást tett mindenkire, hogy 2006-ban már a magyar gyorsasági bajnokságban, a Suzuki-kupában indult. És azt meg is nyerte. 2007-ben egy szinttel feljebb, a Renault Clio-kupában szerzett ismét bajnoki címet, majd jött a nemzetközi megmérettetés, a SEAT León Európa-kupa, amit egy futamgyőzelemmel a tizennegyedik helyen zárt (eközben a magyar sorozatban második lett). 2009-ben az Európa-kupában is bajnok lett, összesen ötször nyert.

Következett a nagy váltás a túraautó-világbajnoki mezőnybe a korábbi egyfutamos beugrások után. Első idényben máris egy makaói futamgyőzelemmel (ekkor még SEAT-tal ment) mutatkozott be. 2011-ben megszerezte első WTCC-dobogóját hazai pályán. Egy évvel később pedig a BMW-vel bajnok lett a privát pilóták között. Ezt az eredményét ismételte meg három évvel később.

 

Zengő Motorsport
A Zengő Motorsport a Zengő Zoltán csapatmenedzser, gyorsasági autóversenyző által alapított sportegyesület, amely jelenleg az FIA irányítása alá tartozó túraautó-világbajnokságban (WTCC) aktív. Zengő 1996-ban alapította meg csapatát, amely a 2000-es évek elejére Magyarország egyik vezető, autósporttal foglalkozó vállalkozása lett. A gárda 1997– 2008 között részt vett az MNASZ Autós Gyorsasági Országos Bajnokságban, úttörő szerepet vállalt az Opel Astra Kupa, valamint a Renault Clio Kupa megszervezésében és versenyautókkal való ellátásában. A csapat 2009-ben kiterjesztette tevékenységi körét a spanyolországi központú SEAT León Szuperkupa, valamint az FIA Európai Túraautó Kupa (ETCC), majd 2010-től az FIA Túraautó világbajnokság (WTCC) versenyeire is. A csapat három versenyzője közül kettő magyar: Nagy Dániel, Szabó Zsolt és Aurélien Panis.

 

A 2017-es szezon végeredménye
1. Thed Björk (svéd)                 283, 5
2. Michelisz Norbert (magyar)  255
3. Tom Chilton (brit)                 248,5
4. Esteban Guerrieri (argentin)  241
5. Nicky Catsburg (holland)      238,5
6. Mehdi Bennani (marokkói)   234
7. Robert Huff (brit)                   215
8. Tiago Monteiro (portugál)     200
9. Nestor Girolami (argentin)    112
10. Yann Ehrlacher (francia)       90
11. Tom Coronel (holland)          69
12. John Filippi (francia)             48
13. Kevin Gleason (amerikai)      47,5
14. Rjó Micsigami (japán)            20
15. Yvan Muller (francia)             16
16. Kris Richard (svájci)               10
17. Filipe de Souza (brazil)           8,5
18. Aurelien Panis (francia)          2
19. Nagy Dániel (magyar)            1
20. Szabó Zsolt (magyar)             1