Diószegi László műsorajánlója

2017. december 09., 19:43

Diószegi László, a Martin György Néptáncszövetség elnöke életét a történész-tudományszervezésnek és a néptáncnak szentelte. A Teleki László Alapítvány igazgatójaként elkötelezett támogatója a külhoni magyarság kulturális életének. 

Nem vagyok nagy mozi járó, de 2003-ban nagy élményt jelentett a Kontroll című magyar film. Az alkotás a kriminek és a társadalmi kritikának, valamint a magyar valóságnak egy kitűnő ötvözete (hétfő, Duna Tv, 22.25).

Talán azért is szeretem a Határok nélkült, mivel adásidejében általában autóban ülök, így nyugodtan hallgathatom. Mind civil foglalkozásomban, mind pedig a néptáncban a határon túli magyarsághoz, a külhoni épített örökség gondozásához kötődtem, így nagyon közel állnak a szívemhez a Kárpát-medencében történtek (kedd, Kossuth Rádió, 19.30).

Az előbbi gondolatot folytatja a Szerelmes földrajz sorozat, amelyet, ha időm engedi, mindig megnézek. Még emlékszem az 1989 előtti sötét korszakra, amikor a külhoni magyarságról a hivatalos szócsövekben egy szót sem lehetett hallani, olvasni, így nagyon örülök, hogy napjainkban a médiában a Kárpát-medencét egységes területnek, múltunk szerves résének tekintik (szerda, Duna Tv, 3.45).

A népzene méltatlanul szorult háttérbe az elmúlt évtizedekben, a rádióban, így nagyon örülök, hogy egyre-másra indulnak új, hiányt pótló sorozatok. A Népzene újragombolva csütörtöki szereplői közül Lovász Irént ismerem a kezdetek kezdete óta. A néprajzszakos végzettségű, gyönyörű hangú énekesnő ezúttal a Női hang című albumából mutat be részleteket (Bartók Rádió, 13.05).

A négy elődöntő után az izgalmak fokozódnak a Fölszállott a páva első középdöntőjében, hiszen ekkor már a döntőbe jutás a tét. Nagyon magas színvonalú versenynek lehetünk tanúi, s megnyugvással tapasztalom a népi kultúra jelentős tartalékait (péntek, Duna Tv, 21.25).

Böjte Csaba testvér maga a csoda. Karizmatikus, ugyanakkor a földön két lábon járó egyéniség, aki ha világi pályára tévedt volna, akkor csúcsmenedzserként tartanák számon. A szerzetesnek elképesztő „antennái”vannak, hogyan lehet egy intézmény közösségét fejleszteni létszámban és tartalomban. Az utóbbi a fontosabb, az árvaházaiban felnövő gyermekek – belső tartásuk s hitük nyomán megállják a helyüket az életben (szombat, Duna World, 20.15).

A Hotel kikelet főszerepeiben igazi ikonok szerepelnek. A mozi 1937-ben készült, s olyan nevek vitték sikerre, mint Páger Antal, Kabos Gyula és Turay Ida (vasárnap, Duna Tv, 16.00).