Hamilton utolérte Vettelt

Pál Gábor 2017. december 01., 20:42

Csak az első része volt izgalmas az idei Forma–1-es világbajnokságnak. Lewis Hamilton két futammal a sorozat vége előtt bebiztosította végső győzelmét, és ezzel begyűjtötte negyedik vébé-trófeáját. Csapattársa a dobogó harmadik fokára állhatott fel. 

Öröm. Az utolsó futam győztese, Bottas és csapattársa, a világbajnok Hamilton ölelkezése Fotó: Formula1. com

Számos újdonsággal indult el a 2017-es száguldó cirkusz. Az egyik legnagyobb változást a verseny kereskedelmi jogát uraló brit üzletember, a 87 éves Bernie Ecclestone leköszönése eredményezte. Az új tulajdonos, az amerikai Liberty Media számos módosító szabályt alkalmazott. Így például az előző években alkalmazott zsetonrendszer megszűnt – ez korlátozta a motorok fejlesztését. Tehát idén lehetőséget biztosítottak a csapatoknak a szezon közbeni felzárkózásra. Igaz, ez is a gazdagabb istállóknak kedvezett, ugyanis a címvédő Mercedes olyan szintre fejlesztette gépeit, amit egyszerűen nem tudtak követni a vetélytársak.

Az első futamokon fej-fej mellett haladt a Ferrari és a Mercedes, felváltva nyertek pilótáik, főként Sebastian Vettel és Lewis Hamilton.

Ezalatt nagyjából körvonalazódott, hogy kettőjük között fog eldőlni, kié lesz a világbajnoki cím. A Magyar Nagydíj után (ez volt a sorozat 11. futama) még 34 pont volt Vettel előnye, azonban ezután hibát hibára halmozott a Ferrari, és Hamilton az Olasz Nagydíj után átvette a vezetést. Ekkor következett a szingapúri verseny, amin a két Ferrari és Max Verstappen (Reg Bull-TAG Heuer) már a rajt után összeütközött, és mindhárman kiestek. Ezt kihasználva Hamilton meglépett, szép lassan növelte előnyét, a Mexikói Nagydíjon kilencedikként ért célba, de ez elég volt ahhoz, hogy bebiztosítsa végső sikerét, és negyedszer ünnepelhesse világbajnoki címét. Utolérte Sebastian Vettelt, aki korábban, 2010–2013 között ugyancsak négyszer emelhette magasba a trófeát a Red Bull-Renault pilótájaként.

Fotó: Erdélyi Napló

Az utolsó, Abu-Dzabiban (Egyesült Arab Emírségek) rendezett futam már csak formalitás volt a csapatok többségének.

Vettel abban az esetben veszíthette volna el második helyét, ha nem végez pontszerző pozícióban, és a mögötte lévő Valtteri Bottas (Hamilton csapattársa) megnyeri a futamot. Ez persze nem történt meg. Bottas ugyan győzött, de Vettel harmadik lett, és ezzel az összetett versenyben megőrizte bronzérmes pozícióját. Kisebb meglepetésre viszont Daniel Ricciardo, a Red Bull TAG-Heuerrel kiesett Abu-Dzabiban, így a másik ferraris, Kimi Räikkönen is megelőzte a végső sorrendben.

„Este biztos lesz egy kis ünneplés, de nem engedhetjük el magunkat túlságosan, mert kedden tesztelünk, aztán én szerdán már Malajziában leszek, majd pénteken már Németországba szólít a kötelesség, utána pedig Angliában is lesz jelenésem a következő egy-másfél hétben. Utána viszont jöhet a pihenés, lesz idő a családra, a kutyáimra, kicsit síelek is majd, szóval igyekszem kipihenni magam” – vázolta terveit az idei év hátralévő részére Lewis Hamilton az utolsó futam lejártával.

Massa ismét visszavonult

Az utolsó futam díjátadóján több híresség, korábbi versenyző is megjelent. Így például a címvédő Nico Rosberg, a Mercedes pilótája, aki idén nem indult, ugyanis bejelentette visszavonulását. A versenysorozat történetében ez volt az első alkalom, hogy a címvédő nem indult a következő évi megmérettetésen.

Fotó: Erdélyi Napló

Felipe Massa, a Williams brazilja is azt nyilatkozta a múlt szezon végén, hogy befejezte Forma–1-es pályafutását, mégis részt vett a küzdelmekben. Abu-Dzabiban ismét elbúcsúzott a vetélytársaktól és szurkolóktól. Valószínűleg ezúttal nem fog visszatérni. Massa 16 szezont húzott le a Forma-1-ben, összesen 272 nagydíjon állt rajthoz, 11 futamgyőzelmet aratott, ráadásul 2008-ban kicsin múlott, hogy nem ünnepelhetett világbajnoki címet.

Újabb változások

Azt még nem tudni, hogy milyen lesz a következő versenyévad, de néhány változásról már döntöttek.

Úgy fest, 2018-ban ismét megrendezik a francia nagydíjat (Circuit Paul Ricard, Le Castellet – egészen 1990-ig rendeztek futamokat itt), és újból lesz német nagydíj is.

Megszűnik viszont a maláj verseny, tehát ha minden igaz, akkor 21 futamból áll majd a jövő évi világbajnokság.

Két csapat már bejelentette, hogy motort fog váltani: a McLaren megválik a Honda motorjától, helyette Renault-t tesznek autóikba, a Toro Rosso pedig fordítva (Renault helyett Hondára vált).

Apró, de lényeges változás, hogy megújul a Forma–1 logója, amit már be is mutattak az utolsó futam után – egy kicsivel futurisztikusabb, mint a régi, nehéz lesz megszokni.