Moszkvai vb-sorsolás: ki kivel?

Somogyi Botond 2017. november 28., 11:12

December elsején a világ szeme Moszkvára szegeződik: az orosz fővárosban sorsolják ki a 2018-as futball-világbajnokság csoportbeosztását. Értékelésünkben áttekintjük az eddigi fontosabb eredményeket. És egy-két halálcsoport gondolatával is eljátszunk. 

Az oroszországi vb-re december 1-jén sorsolják ki a csoportokat Fotó: MTI

Múlt héten számunkra, európaiak számára kissé egzotikus párharcokkal dőlt el a jövő évi oroszországi labdarúgó világbajnokság utolsó résztvevőinek kiléte. Ausztráliában a helyi csapat Hondurast múlta felül, és immár sorozatban negyedik alkalommal kvalifikálta magát a vb-re. Érdekesség, hogy az auszik az ázsiai selejtezősorozatban vettek részt, a legtöbb mérkőzést, szám szerint 22-t, ők játszották, és útjaik során mintegy 250 ezer kilométert tettek meg, azaz legalább ötször körbekerülték a Földet. A másik párharc még különlegesebb volt számunkra: Peru, amely utoljára 1982-ben vett részt vb-n, az óceániai térségből pótselejtező helyet kiharcolt Új-Zélandot ütötte el a továbbjutástól.

Ezzel a két országgal teljes lett a világbajnokságon részvevő csapatok száma, a 32 együttes pedig –de nem csak –kíváncsian várja a december elsejei sorsolást.

A selejtezők során szinte minden földrészen születtek meglepetések. Kivételt talán Ázsia képez, ahonnan Japán, Dél-Korea, Irán és Szaud-Arábia készülhet Oroszországba.

Afrikából hosszú évtizedek után sikerült kijutnia Egyiptomnak, hozzá csatlakozik másik két észak-afrikai ország: Tunézia, valamint Marokkó. A fekete kontinens csapatait egészíti ki Szenegál és Nigéria. Meglepetésnek számít részben, hogy a mindig tetszetős játékot bemutató Kamerun, a kiváló játékosokkal rendelkező Ghána, valamint Elefántcsontpart és Algéria sem került továbbjutást érő helyre.

Messi vitte Argentínát

A dél-amerikai csoportban is sokáig értek a meglepetések. Argentína ugyanis –amelyik az utóbbi időben többször is cserélt szövetségi kapitányt –csak az utolsó mérkőzésen váltotta meg a jövő évi moszkvai repülőjegyet, azt is Lionel Messi mesterhármasának köszönhetően. Végül csak a Copa America címvédője, az Arturo Vidalt és Alexis Sánchezt is soraiban tudó Chile maradt le a vb-ről. A sors iróniája, hogy egy bírósági győzelme miatt! Történt, hogy még szeptember 7-én 1–1-et játszott Bolíviával. Csakhogy kiderítették: az egyik bolíviai játékos korábban paraguayi színekben is szerepelt, ezért óvtak, és meg is kapták a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel. Igen ám, csakhogy ugyanez a bolíviai szeptember 1-jén Peru ellen is játszott, és hiába nyert 1–0-ra Bolívia, ennek az eredményét is 3-0-lal az inkáknak igazolták. Mármost ha Chile nem óv, Peru sem kap észbe, és most Alexis Sánchezék vb-szereplők!

A magyar válogatott a Costa Rica elleni 1–0-ás győzelemmel zárta a 2017-es esztendőt Fotó: MTI
Újabb izlandi csoda

Óriási csalódást okozott az amerikaiaknak az USA csapata.

Az észak-amerikai zónából (CONCACAF) a 35 résztvevő csapatból három kvalifikálta magát egyenes ágon (Mexikó, Costa Rica és Panama), Honduras pedig pótselejtezőn maradt alul. A számos külföldi sztárral teletűzdelt amerikai bajnokságból összeszedett jenkik azonban csak ötödikek lettek, még a panamai válogatott is megelőzte őket, így a 3,8 millió lakosú közép-amerikai csapat története során először lehet jelen egy világbajnokságon.

A legnagyobb meglepetések az európai selejtezők során születtek. A mindig tehetséges játékosokkal, de gyenge csapattal szereplő szerbek ezúttal nem bíztak semmit a véletlenre, és csoportelsőkként jutottak tovább, igaz, talán az egyik leggyengébb csoportból. Kisebb csodának számít, hogy a tavalyi Eb-n a legjobb nyolcba kerülő Izland csoportjának élén végzett olyan együtteseket megelőzve, mint a világsztárokat felvonultató horvát, az ukrán vagy a szebb napokat is megélt török válogatott előtt. A maga mintegy 330 ezres lélekszámával Izland minden idők legkisebb államaként kvalifikálta magát a jövő évi vb-re.

Gödörben az olaszok

A 2014-es brazíliai tornán még bronzérmet nyerő hollandok kiesése már nem is számít kivételesnek, hiszen a legutóbbi, franciaországi Eb-ről is lemaradtak. A négyszeres világbajnok olaszok búcsúzása viszont nem csak az itáliai szurkolóknak okozott óriási csalódást. Az azúrkék válogatottal hatvan éve esett meg (1958-ban), hogy nem jutott ki a vb-re. Igaz ugyan, hogy a svédek elleni vesztes pótselejtezőt követően kirúgták a – sokak számára érthetetlen módon korábban kinevezett, edzőként korábban szerény eredményeket felmutató Gianpiero Ventura – szövetségi kapitányt, de ez már semmit nem orvosol.

Az itáliai labdarúgás – a Juventus tavalyi BL-menetelésétől eltekintve – gödörben van.

Nem úgy a Panzer. Mintha mi sem változott volna 2014 nyara, a brazilok látványos megalázása és a világbajnoki diadal óta: Németország válogatottja –egyedüliként az összes nevező közül –százszázalékos mérleggel teljesítette a selejtezőket. Övé a kvalifikáció legjobb gólkülönbsége, sőt a 43–4-es gólkülönbségüknek sincs párja az európai vb-selejtezők történetében. Rendeztek közben egy Eb-t is, amelyen „csupán”bronzérmet nyert a Nationalelf, csakhogy a tavalyi Konföderációs Kupán aratott győzelem – ahol a németek szinte a második csapattal álltak fel – már ezt is zárójelbe tette. Joachim Löw legénysége mi másért is utazna Oroszországba, mint címe megvédéséért.

Tízezren a magyar mérkőzésen

És hogy ne csak a nagyokról legyen szó. A magyar válogatott a Luxemburg elleni újabb történelmi vereséget követően győzelemmel zárta az évet. Az év utolsó, tétnélküli mérkőzésén – amelyen nemcsak a hazai, hanem a Costa Rica-i együttes is tartalékosan állt fel – a legnagyobb meglepetést a szurkolók okozták. Az ultrák ugyan a korábbi szégyenletes teljesítmény miatt tiltakozásképpen nem mentek ki a Groupama Arénába, de az Üllői úti stadionba a rossz idő ellenére is mintegy tízezren látogattak ki. Elképesztő volt látni, hogy a magyar csapat eddigi szinte leggyengébb évének zárómérkőzésén is ilyen nagy számban legyenek jelen a szurkolók. Ha az eddigi teljesítmény nem, talán ez egy kis bátorságot csepegtethet a jövőre a kispadon kezdő Georges Leekens lelkébe.

A román válogatott a magyarhoz képest fordítva teljesített: Kolozsváron győzelemmel kezdett a törökök ellen, Bukarestben azonban nagyarányú vereséget szenvedett a hollandoktól. Ismerve a romániai viszonyokat, nem is csodálkozhatunk, hogy egyesek már a nemrég kinevezett Cosmin Contra távozását sürgetik. Így pedig nehéz lesz új együttest építeni a következő selejtezősorozatra.

Halálcsoport vagy vicc?

El lehet játszadozni az ötlettel, hogy milyen halálcsoportok alakulhatnak ki az egy hét múlva esedékes sorsolásnál. Ugyanabból a zónából kijutó válogatottakat nem lehet összesorsolni, ez alól kivételt képez Európa. Az öreg kontinensről legfeljebb két csapat kerülhet össze egy csoportban. Érdekes és rendkívül nehéz lehet a Németország, Spanyolország, Costa Rica és Nigéria vagy a Brazília, Mexikó, Svédország, Szerbia négyes. De az Argentína, Anglia, Dánia, Marokkó sem lenne álomsorsolás. Mint ahogy az is vicces és rémgyenge csoport lenne, amelyben Oroszország, Peru, Irán és Panama szerepelne.

 

Lemaradók tornája?
Elképzelhető, hogy a jövő évi, oroszországi labdarúgó-világbajnokság előtt tornát rendez a lemaradó neves válogatottak részvételével az Egyesült Államok. Az ESPN televíziós csatorna úgy értesült, hogy a helyi futballszövetség megvizsgálja a lehetőségét egy minitornának vagy egy mérkőzéssorozatnak, amelynek a házigazdák mellett olyan csapatok lennének a főszereplői, mint Olaszország, Hollandia, Chile vagy Ghána. Bár valószínű, hogy melléjük a 2002-ben vb-bronzérmes törökök, a 2004-ben Eb-t nyert görögök is szívesen csatlakoznának.
A meccseket röviddel a június 14-től július 15-ig tartó világbajnokság előtt rendeznék meg.
 Sorsolási kalapok a vb-re
A csapatokat az októberi FIFA-világranglista alapján helyezték el a kalapokba. Az együtteseket nyolc darab négyes csoportba sorsolják, mindegyikből ketten jutnak tovább. Ezt követően egyenes kieséses szakaszban folytatódnak a küzdelmek.
1. kalap: Oroszország (házigazda), Németország (címvédő), Brazília, Portugália, Argentína, Belgium, Lengyelország, Franciaország 
2. kalap: Spanyolország, Peru, Svájc, Anglia, Kolumbia, Mexikó, Uruguay, Horvátország 
3. kalap: Dánia, Izland, Costa Rica, Svédország, Tunézia, Egyiptom, Szenegál, Irán
4. kalap: Szerbia, Nigéria, Ausztrália, Japán, Marokkó, Panama, Dél-Korea, Szaúd-Arábia 
A világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik meg.