Pál István „Szalonna” heti ajánlója

2017. november 28., 11:00

Pál István „Szalonna” Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a Szalonna és bandája prímása.

Hétfőn a Táncház érdekes színfolt, sok újdonsággal szolgál estéről estére, így a szívünk végül odavágyik egy táncházba (Dankó Rádió, 21.04). Érdemes belehallgatni a Kodály Zoltán zenekari műveit tolmácsoló Kodály–135 sorozatba. A nagyszerű darabok egy része népzenei töltetű (Bartók Rádió, 20.00).

Kedd délben a gyerkőcöknek a Mirr-Murr kandúr kalandjai című bábfilmmel kedveskedik az M2. Örömmel és nosztalgiával nézem újra hároméves keresztlányommal, mert egyszerűbb, könnyebben megközelíthető a világa, mint a mai meséké, ez a gyönyörű sorozat alkalmas arra, hogy lekösse a felpörgetett világban élő gyermekek figyelmét is (11.50). Délutánra jó szívvel ajánlom az Arany János emlékére sorozatot. Őt méltán érzik magukénak az ifjabbak és az idősebbek, hiszen mindenkihez szól, verseinek mondanivalója a mára is érvényes (M3, 17.50). A Nemzetiségi rádióban a Söndörgő együttes muzsikál. A délszláv muzsika ifjú titánjai ma Európa-szerte ismertek, és a legjobbak között tartják őket számon (14.30).

Szerdán a Szerelmes földrajzban szépen és részletesen mutatják be személyes történeteken keresztül egy-egy ember kötődését az adott tájhoz. Kitérnek a kulturális, történelmi kapcsolódásokra is (Duna Tv, 3.30). 14.45-től a Kárpát expresszt

ajánlom, amely anyaországi szemmel láttatja határon túli régiók pillanatképeit, és a külhoni kollégák is bekapcsolódnak információkkal, hírekkel (M1). Estére kiváló élményt nyújt a MüpArt classic, amelyben egy Beethoven-estet követhetnek figyelemmel (M5, 22.15).

Csütörtökön megnézem a V4 Híradót. Érdemes egy erős közösség tagjának lenni Közép-Európában, mindezt gazdasági és kulturális összefüggéseiben is megélni. Kitűnő kapcsolatot ápolok ezen országok zenészeivel, sok közös szervezésű programot hozunk létre (M1, 13.50). Reggel utazásaim közben érdeklődéssel várom Sebő Ferenc műsorát, a Tudta-e? népzenei szótárt, gyakran találok benne újdonságot, népzenészeknek is ajánlom, akik tovább szeretnék fejleszteni a tudásukat (Dankó Rádió, 9.52).

Pénteken érkezünk a Fölszállott a páva harmadik elődöntőjéhez. Izgalom, készülődés, ráhangolódás –azt hiszem, nemcsak a Kárpát-medencében, de az egész világon egy várva várt műsor. Az, hogy verseny, másodlagos, hiszen a művészetnek nem kell önmagával versenyeznie, lényege szerint kultúránk legszebb bemutatása (Duna Tv, 21.25). Kihagyhatatlan a Jazzlegendák Stephane Grappellivel. Aki valaha is hegedűt vett a kezébe, tudja, ki ő, és miért érdemes meghallgatni ezt a hihetetlenül színes muzsikát (Bartók Rádió, 24.00).

Adventben, ha lehet, minél több időt töltsünk a családunkkal! Estére egy családi filmet, a Télaput ajánlom, jó kedvvel, együtt nézhető (Duna Tv, 20.30). A Prima Primissima díjátadó gálán legjobbjaink legjobbjai állhatnak pódiumra és vehetik át az őket megillető jutalmat (Duna Tv, 22.15).

Vasárnap református emberként a Reformáció hétről hétre műsorral kezdem a napot. Mindenki figyelmébe ajánlom, annál is inkább, mert ebben az évben a Reformáció 500 évét ünnepeljük (Duna Tv, 6.50). Ezután a Gasztroangyalé a főszerep. Mi magyarok szeretünk jókat főzni és enni. Aki megnézi Borbás Marcsi műsorát, az a végére garantáltan meg is éhezik. (Duna Tv, 7.45).