Szénási Réka heti ajánlója

2017. november 18., 20:58

Szénási Réka újságíróként a Kossuth Rádió Krónika és 180 perc című műsorainál találta meg igazi helyét. Turán, egy roma telepen él szüleivel együtt. 

Kezdjük a hetet a Krónikával! Naponta kilenc alkalommal jelentkezik. A legnépszerűbb és a legbővebb adás a hagyományok alapján fél hatkor kezdődik. A vérbeli hírműsorból, a napi s heti aktualitásokról értesülhet a hallgató. Jómagam a kulturális és az egészségügyi témák gondozásából veszem ki részemet (Kossuth Rádió).

Egy hölgy számára a Ridikül mint táska és mint műsor is fontos és érdekes. Az utóbbiban kedden komoly témákról hallhatunk kötetlen beszélgetéseket. A négy vendég olyan kérdéseket vitat meg, amelyek minden nő számára érdekesek lehetnek (Duna Tv, 18.00).

A Kossuth Rádió reggeli magazinműsorát, a 180 percet azért ajánlom a kedves hallgatók figyelmébe, mivel az összeállítás a Krónikában hallott rövid híreket bontja ki bővebben, és háttéranyagokkal is szolgál. Rövidebb-hosszabb élő- és telefoninterjúk színesítik a három órát, amelyek készítésében én is részt veszek. Legutóbb a metrópótló autóbuszokról készítettem érdekes, s egyben tanulságos anyagot (szerda 7.00–10.00).

Édesapám, aki szintén televíziós-újságíró, sokat dolgozott a Család-barát magazinban. Minden adásnak van egy tematikája, s azért hasznos az összeállítás, mivel kérdéseket vet fel s a néző a megoldásra is ötleteket kap. Mindezt a műsor kedves, szórakoztató módon tálalja (csütörtök 11.25).

A kéthetenként, pénteken jelentkező P’amende annyiban különbözik a Roma Magazintól, hogy egyetlen témát dolgoz fel, de azt alaposan. Számos felvetése, mint például a fiatal tehetséges romák segítése, engem is foglalkoztat, szerintem korrekt kezelése az integráció és a roma társadalom fejlődésének is egyik záloga. Lakóhelyemen, Turán, magam is tanúja lehetek pozitív és negatív élethelyzeteknek, szerencsére az előbbiek vannak már túlsúlyban (Duna Tv, 7.45). De maradjunk még a pénteki napnál, este mindenképpen a Fölszállott a páva 2. elődöntőjére hívom fel a figyelmet. Tehetséges roma fiatalok is nagy számban jelentkeztek az MTVA és a Hagyományok Háza versenyére, e napon a nyírségi szupertáncos, Glonczi Rodrigó is fellép, őt a hajdúböszörményi válogatón ismerhette meg a hazai és külhoni közönség (Duna Tv, 21.25).

A Jelenlét közéleti magazin több embert érintő témával foglalkozik. Ezekről sokszor nem mernek beszélni az érintettek, s néha már a kérdésnél is elakadnak. A többségi társadalom nagyon keveset tud a roma/cigányságról, a hagyományokról, az identitásról, magyarságukról. Talán ezekről is szól a Jelenlét (szombat, Kossuth Rádió, 19.06).

Mivel vallástörténet szakon végeztem, elmondhatom, hogy mind számomra, mind pedig a roma közösségek számára nagyon fontos a hit. Összetartó erőt, tartást sugároz. Tanulmányaim alatt magam is részt vettem a református egyház missziós és szociális munkájában, ez nekem példát adott, a lakóhelyemen is folytatni szeretném e munkát (vasárnap, Református magazin 11.30).