Fontosak a tornaórák

2017. szeptember 10., 20:57

Harmincöt éves orvosi tevékenységem során több felmérést végeztem a tanuló ifjúság körében. Mindig fontosnak tartottam a hátgerincferdülések korai felfedezését és kezelését.

A tornaóra nemcsak a gyerekek fizikai, hanem egészséges lelki fejlődéséhez is hozzájárul Fotó: Veres Nándor

Harmincöt éves orvosi tevékenységem során több felmérést végeztem a tanuló ifjúság körében. Mindig fontosnak tartottam a hátgerincferdülések korai felfedezését és kezelését. Sőt, a legfontosabb a megelőzés: mindent meg kell tenni, hogy gyerekeinknél ne alakuljon ki ez a rendellenesség.

Már óvodás korban szükség van a korai elváltozás feltérképezésére, de az orvosi vizsgálatoknak folytatódniuk kell később is. Fontos szerepet tölt be egy-egy közösségben a megelőző orvosi tevékenység. Ezen a téren országszerte komoly egészségügyi program, kezdeményezés indult, amit az idén a Kolozsváron megtartott 8. Iskolaorvosi Kongresszus előadásai is bizonyítottak.

A mozgásszervi megbetegedések fő okozója a mozgáshiány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt, gyermekkorban elkezdett rendszeres fizikai mozgás időtartamának naponta legalább 60 percnek kell lennie. Ezt igazából napi egy testnevelési órával lehetne megvalósítani. Nálunk sajnos legtöbb heti két tornaóra szerepel a tanrendben. Vannak települések, ahol már kisiskolások számára rendszeresítik például az úszást vagy Csíkszeredában a korcsolyázást.

A testnevelésnek minden tanuló számára természetesnek kell lennie, hiszen ilyenkor edződik az egész szervezet. Tornaórán át kell adni a gyerekeknek azt a készséget, hogy a mozgás milyen szinten járul hozzá az egészséges lelki fejlődéshez, ugyanakkor a tanulás képességének fejlesztéséhez is. Ezeken az órákon a tanárnak lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a tanulók egyéniségét, és biztató szavaival járuljon hozzá a fejlődésükhöz. A mindennapos testnevelés mellett fontosnak tartom a tánctanítást is, amelynek során az egészséges kapcsolattartás is fejlődik.

Mindennapi orvosi tevékenységem során láttam, mit jelent, ha nem fektetünk kellő hangsúlyt a megelőző tevékenységre. Felméréseim alapján 1500 tanulóból legalább háromszáznál hátgerincferdülést állapítottunk meg, ugyanakkor halmozottan fordul elő lúdtalp és egyéb tartási rendellenesség.

 

Megelőzési javaslatok
Adjunk lehetőséget a gyerekeknek a napi mozgásra. Fontos, hogy az iskolástáskát a gyerek ne a fél vállán cipelje. A testnevelési órák számának növelése minden iskola számára legyen elsődleges. Fontos a gyógytornászok tudásának és szakmai felkészültségének a megbecsülése. Legalább két-három iskolában kellene működtetni egy-egy gyógytornarendelőt. A tanárok és szülők működjenek együtt az iskolaorvosokkal.

 Dr. Gáll Anna