Kolozsvári Magyar Napok: idén sem adják alább

Kádár Hanga 2017. augusztus 16., 22:25

Vasárnap kezdődik a romániai magyarság egyik legnagyobb, legkedveltebb és legszínesebb felhozatalú rendezvénysorozata. A programok sora végeláthatatlan, támogatók szerencsére minden évben könnyedén akadnak.

Farkas utcai kavalkád a Szent István-napi néptánctalálkozóval fűszerezve Fotó: KMN

A Kolozsvári Magyar Napok idén sem hagyja alább: nyolc napon át több mint ötszáz eseménnyel szórakoztatja és emlékezteti nemzeti hovatartozására közönségét, amely soha sem szűkül le csupán a Kolozs megyei magyar lakosságra, hiszen mind Székelyföldről, mind Nyugat-Erdélyből érkeznek ilyenkor érdeklődők. A programfüzet már le is tölthető, a programok pedig igyekeznek mindenki érdeklődési körének megfelelni, hiszen a fesztiválozók kiállításokat, irodalmi esteket, színházi előadásokat, hangversenyeket látogathatnak. De a koncertek mellett nem marad el a Szent István-napi néptánctalálkozó, ahogy a zamatos borbemutatók, a pörgős bulik, a gyermekprogramok, a gazdag vásár és a tematikus történelmi, művészeti séták sem a város épületörökségének árnyékában.

Fotó: KMN
A fellépők önként is jelentkeznek

Úgy tűnik, nyolc év elég volt a szervezőknek ahhoz, hogy rutinosan mozogjanak munkakörükben, a szponzorok meggyőzése ugyanis már nem okoz különösebb fejtörést számukra Szabó Lilla programigazgató (portrénkon) szerint. Bár a Kolozsvári Magyar Napok támogatói köre évről-évre változik, a programigazgató lapunknak elmondta, a szervezőknek nem kell magányos farkasokként évente megküzdeniük a szükséges anyagi alap előteremtéséért, ugyanis van egy stabil, kemény szponzori mag, amelyre minden évben számíthatnak. S bár a romániai magyar rendezvények szervezőitől sokszor hallani panaszt arra, hogy számos magyar vállalkozó érdeklődési körén kívül esnek az ilyen események, a magyar napok szervezőinek Szabó Lilla szerint nincs oka panaszra.

„A fesztiválunk sikeres rendezvénysorozat, hiszen, ahogy évről-évre vannak visszatérő, de a közönség sorait bővítő érdeklődők, úgy a támogatók sem hagynak cserben” – fogalmazott a programigazgató, és hozzátette: a legkisebb cégektől a legnagyobb helyi vállalatokig mindenki beáll mögéjük, aki teheti. És a város polgármesteri hivatala is kiveszi a részét a támogatásból. Bár az idei adatokat még nem árulták el, tavaly több mint negyven százalékban romániai cégek támogatták az eseményt, 25 százalékban magyarországi állami intézmények, mint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vagy az Emberi Erőforrások Minisztériuma, 18 százalékban a helyi és megyei önkormányzat, a maradékot pedig magyarországi cégek adták.

Az anyagi alap megszerzésével korántsem jár le a munka oroszlánrésze:

évente átlagosan 150-200 fiatal, energikus önkéntessel dolgozik a magyar napokba életet lehelő csapat ahhoz, hogy kezdéskor a helyére kerüljön minden.

Kiderült, a szorgos kezek nagy része kolozsvári, akiket nem nehéz motiválni, ugyanis örömmel segítenek szülővárosuk legnagyobb magyar rendezvényének megszervezésében. A munkabeosztás is sokrétű, az önkéntesek a hirtelen segítséget nyújtó rohamcsapaton át információs csapatig, helyszíni felügyelőkig komoly munkaköri „legénységekbe” szerveződnek. A hagyományokhoz hűen a főtéri nagyszínpadon idén fellépőknek egyaránt örülhetnek a tizen- és huszonévesek, de a régi idők motorosai is. Fellép majd Deák Bill Gyula és Hobo, Charlie, a Ghymes, az Ocho Macho, Szikora Róbert és az R-Go, a Kowalsky meg a Vega, az Anna and the Barbies, a Magashegyi Underground és a Loose Neckties Society, a Pál Utcai Fiúk, az Old Boys, az Ag Weinberger és a Balaton zenekar. Az idei főtéri záróakkordot a Budapesti Operettszínház meghívottjai éneklik a minden generáció számára egyformán örökzöld Csárdáskirálynőben.

Lassan megfordulni látszik a trend. Már nincs is igazán szükség arra, hogy közönségkedvenceken gondolkodjunk, ugyanis a fellépők inkább maguk jelentkeznek nálunk”

– mondta Szabó Lilla, majd leszögezte, a jelentkezők közül azonban válogatnak, a mérce ugyanis sohasem eshet a korábbi fellépések színvonalához képest. A kedvet kapott olvasóinkat ugyanakkor figyelmeztetjük: a fesztivál időszakára nagyon hamar betelnek a kolozsvári és környékbeli szálláshelyek. Tavaly 250 ezren vettek részt a programokon, a szervezők idén még több látogatóra számítanak. Tavaly volt a látogatói csúcs: nemcsak a koncertekre jöttek el többen, mint a korábbi években, de szinte minden más rendezvény telt házzal büszkélkedett. A tavalyelőtti adatokhoz képest 2016-ban 25 százalékkal többen vettek részt az eseményeken, igaz, a legtöbb fesztiválozót az Omega koncertje vonzotta a kincsesbe.

Több mint 500 program

A százoldalas programfüzetet a magyarnapok.ro honlapon lehet virtuálisan forgatni, illetve letölteni. A több száz lehetőség közül a programigazgató nem tudott egyetlen eseményt sem kiemelni. S bár nekünk is nehezünkre esik, a teljesség igénye nélkül nyújtunk egy kis kedvteremtő ízelítőt. A magyarfenesieknek már vasárnap megteremti a Balaton zenekar a kezdő hangulatot, amely aztán este a kincsesben folytatja. Kolozsváron az Erdélyi Néprajzi Múzeumban A falu és a paraszt ábrázolása az erdélyi festészetben című kiállítás ígér hazai atmoszférát, a Szent Mihály-templomban pedig orgona és szaxofon szólal meg, közben a Heltaiban folyamatosan táncházat szerveznek számos egyéb népi kultúrát feldolgozó program mellett. Aki még nem ismeri a Szent Mihály-templom tornyából a szédületes kilátást, az hétfőtől kezdve egész héten bepótolhatja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előtti térre pedig elhozzák a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítását. A soha meg nem unható kalotaszegi népviselet díszességében a Minerva Házban lehet majd gyönyörködni, a Farkas utcai református templomba déli orgonamuzsikával csalogatnak egész héten. Közben a Forgó Kézművesház műhelyében kezdők és haladók egyaránt kerámiát festhetnek, zománcozhatnak.

A király (ál)ruhái: Mátyás-kultusz Kolozsváron címmel városnéző sétát szervez a Korzo Egyesület,

 az energiából soha ki nem fogyók pedig hétfőtől kezdve minden este a Bulgakovban bulizhatnak. Kedden a Házsongárdi temetőben nyugvó nagyjaink sírjait kereshetjük fel, a BBTE Színház és Televízió Kar 43-as termében a diákok kisfilmjeiből vetítenek, az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában interaktív verses műhelyt szerveznek, de természetesen a Szent László- és Arany János-emlékév sem marad ki a kínálatból a Sapientián.

Viking hajózás és városi milícia

A Sétatéren gyermekpark várja a kicsiket előadásokkal, kézműves és ügyességi foglalkozásokkal,

 szerdán pedig a 19. Szent István-napi Néptánctalálkozó népviseletes bemutatóját és zárógáláját élvezhetjük. A Sapientián vetítik Till Attila Tiszta szívvel című, érzékeny, tragikomikus akcióvígjátékát, de Karádyi Katalin-emlékestre, barokk kamarazene-hangversenyre is benézhetünk. Csütörtökön számos interaktív gyerekprogram közül lehet válogatni mesekuckón át mezítlábas ösvényig, de kipróbálhatjuk a viking hajózást is a sétatéri tavon. A nyelvi jogokról a Part sátorban tartanak előadást, a Helikon- délutánokat a Bulgakovban tartják. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete felnőttképzésre várja a fiatalokat a Református Kollégiumba, este a Farkas utcai színpad nótaestnek ad otthont.

Csütörtökön a sokarcú iszlámról tartanak előadást a STARS pincegalériában, a Kolozsvári Állami Magyar Színház pedig adománygyűjtés céljából bolhapiacot szervez, amelyen a színházkedvelők beszerezhetik kedvenc színészük szoknyáját, pólóját vagy rongyosra olvasott könyvét. Régi üveglemezeken tekinthetjük meg Kolozsvárt és lakóit a 19. század végén, a monarchiabeli régi pezsgő magyar időkben. A Tokos zenekar és barátai húzzák majd a talpalávalót a Fogoly utcában, királyi ékszerek történetéről mesélnek a Bocskai-házban, és egész héten több befutott és szárnybontogató szerző új kötetével ismerkedhetünk meg. Szombaton Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapokat tartanak, a Szent Mihály templomban orgonamuzsika-maratont tartanak, a városi sétán ezúttal a modern építészet lesz a téma. Vasárnap reggel kifejezetten gyermekeknek tartanak istentiszteletet a Reformáció 500 sátorban, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar szólaltatja meg a székelyföldi fúvószene még mindig élő, gazdag hagyományát. Este a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából 500 léggömböt engednek szabadon, a Farkas utcában pedig megelevenedik a Mátyás-kori kolozsvári városi milícia felvonulás formájában. Az Erdélyi Múzeum-Egyesület és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület is egész héten zsongásban lesz, a szervezők pedig a román anyanyelvűekről sem feledkeztek meg: számos városnéző túrát, tárlatvezetést tartanak románul.