Nánó Csaba 2017. augusztus 16., 17:58

Uborkaszezon és másként gondolkodók

A nyári évszak a médiában úgynevezett uborkaszezon, amikor a politikusok és más emberek szabadságon vannak, a diákok és tanárok vakáción, a kulturális intézményekben szünetel az élet, és úgy általában szinte semmi sem történik. Nincs kit átkozni vagy dicsérni, nincs miért harcba menni és nincs kitől tűzszünetet kérni. Ideiglenesen meghal a város, kihal az utca, ahol a laikusok szerint a hírek szoktak heverni. Ám azért történik egy s más ország-világ szerte, információk továbbra is szembejönnek az emberrel, ha akarja, ha nem.

Újabban sokat hallunk a másként gondolkodók, másként cselekvők feltétel nélküli elfogadásának szükségességéről, a polkorrektségről. Anélkül, hogy bármire vagy bárkire is utalnék, íme néhány újdonság az uborkaszezonban.

Egy ismerősöm kisebb-nagyobb mértékben virtuális barátaival volt kedves megosztani egy bejegyzést: az Úr 2017. évének nyarán megtudtam, hogy a Föld lapos! A felvételen egy úriember halál komolyan elmondja, hogy ő és társai miért gondolják azt, hogy nem gömbölyű bolygón élünk. És erre bizonyítékai is vannak. A nem kis mértékben zavaros magyarázatból annyit én is megértettem, hogy a víz nem görbül, és arra sincs bizonyíték, hogy a láthatár lejtene, így aztán – ahogyan középiskolai matematikatanárom mondogatta – quod erat demonstrandum. Aki nem hiszi, hogy – minden ellenkező híreszteléssel szemben – a Föld lapos, az járjon utána! Ameddig le nem esik a bolygóról.

Ha egy kicsit utánanézünk a mindentudó interneten, döbbenten tapasztaljuk, hogy a lapos föld elméletnek nem csak elvétve akadnak hívei. Társaságok alakulnak, kipihent agyú tagjainak elsődleges célja, hogy bebizonyítsák, a Föld nem gömbölyű. Szerintük az űrből készült felvételek, amelyeken világosan látható a gömbölyű Terra, mindössze hitvány hamisítvány. És slussz. Igazukat nem tartják szükségesnek józan érvekkel alátámasztani – pontosan úgy, mint egyes politikusok, akiknek igazát kézpénzként kell elfogadni. Függetlenül attól, hogy milyen nyilvánvaló butaságot mondanak, vagy mondandójuk köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Nyilván az ilyen „tudósnak” (és politikusoknak) inkább az agya lapos, mint a Föld, amely eltűri őket a hátán, de a jámbor őrülteket nem szabad bántani. Ők is egy kisebbség, és politikailag az a korrekt, ha a laposföldhívőket is meghagyjuk a maguk hitében. Akkor is, ha már az ógörögök is sejtették, hogy az ellenkezője az igaz. Ugyanilyen polkorrekt módon kell elfogadnunk azt is, hogy egyre erősebb a tiltakozás az új elektronikus személyi kártyák bevezetése ellen. Még meg sem jelentek és azt sem tudjuk, hogyan fognak kinézni, és egyáltalán mikor kapjuk kézhez, de máris hatalmas ellenszenv övezi majdani megjelenését. Az új kártya ugyanis a sátán műve – mondják. Hosszú lenne felsorakoztatni a másként gondolkodók „érveit”, elégedjünk meg azzal, hogy az új kártya szerintük akár az emberiség történetének a végét jelentheti.

Megmosolyogni való történetek – hacsak nem a barikád azon oldalán állunk, ahol a Föld lapos és az új személyi kártya rontást hoz ránk. Ami viszont már nem vicc, az a másként gondolkodók hadjárata az oltások ellen. Mindenféle önjelölt tudós bizonygatja, hogy a kanyaró elleni oltás károsabb, mint amennyire hatásos, miközben a járvány egyre nagyobb méreteket ölt. A televíziók pedig jelentős szerepet kapnak a félretájékoztatásban – főleg ilyenkor, uborkaszezonban, amikor a műsoridőt mindenféle gyanús információkkal töltik ki. Kevesebb szó esik arról, hogy félezer romániai településen nincs családi orvos, és az egészségügy katasztrofális helyzetben van.

Ilyen körülmények között szinte üdítő a laposföld elméletéről meg a nyavalyát ránk hozó személyi kártyákról olvasgatni. És bízzunk benne, hogy az uborkaszezon hamarosan véget ér.