Padlóról a dobogó tetejére

2017. július 16., 17:38

A 2019-es budapesti vívóvilágbajnokság és a rá egy évre következő tokiói olimpiai játékok képezik Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok legfontosabb célkitűzéseit. A 34 éves sportoló babát is szeretne. Terveiről kérdeztük a bajnokot.

Szász Emese párbajtőröző olimpiai bajnok Fotó: MTI

– Mi történt a júniusban szervezett grúziai Eb-n? Az olimpiai arany után mindenki Európa-bajnoki címet várt.

–Annyira fáradt voltam és fájt a derekam, hogy a cipőfűzés is nehézséget okozott. Tizenhárom éves korom óta néha becsípődik az ideg, de versenyen ez most történt először. Ennek tükrében úgy érzem, nem kell szégyenkeznem a bronzérem miatt, kihoztam a maximumot. Elég sokszor vert helyzetből fordítottam.

– London után is képes volt fordítani, nem is akárhogyan.

–Mondhatni úgy is, hogy a padlóról álltam fel. A londoni játékok előtt könyökműtéten estem át, ráadásul akkor hunyt el édesapám. Aki még emlékszik, tudja: a 2012-es olimpián már az első fordulóban kiestem. De az azelőtti játékokon is mindössze a 12. helyen végeztem. Nem jött össze az aranyérem az Európa-bajnokságon, sem a vb-n. Csapatversenyben sikerült néhány ezüstöt szereznem, de egyéniben be kellett érnem a bronzzal. Ezek után sokan feladták volna, én viszont igyekeztem összeszedni minden erőmet, hogy álmaimat valóra váltsam. Az én példámból láthatják: mindenhonnan van visszaút, kemény munkával és akarattal meg lehet csinálni, még hogyha az ember sokat esett is pofára.

– Miután Rio de Janieróban az első magyar arannyal villámrajtot biztosított a küldöttség számára, ki volt az, akinek a leginkább szurkolt?

–Az egész magyar küldöttségnek –sportágtól függetlenül. Örültem viszont a szatmári Pop Simona és a román párbajtőrcsapat teljesítményének is. Régi és jó barátok vagyunk Simonával; számtalan alkalommal készültünk együtt, ezért boldogan nyugtáztam, mindkettőnk álma teljesült. Ő a csapattal, én egyéniben szereztem aranyat Rióban, így mindketten olimpiai bajnokként térhettünk haza.

– Milyen érzés volt olimpiai arannyal „csak”a harmadik lenni 2016 Magyarország legjobb női sportolói között Hosszú Katinka és Kozák Danuta mögött?

–Tisztában voltam azzal, hogy egyetlen olimpiai bajnoki cím kevés az év sportolója titulushoz mindaddig, amíg másik két sportolónak három-három aranyat sikerült begyűjtenie. Én ennek csak örülni tudtam, hiszen nem kis teljesítmény egy ilyen ország részéről: két olyan sportolónője is van, aki az ötkarikás játékokon különböző sportágakban háromszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

– A Tbilisziben szerzett bronz után milyen tervei vannak?

–Férjemmel családalapítási terveket forgatunk a fejünkben, de addig, amíg megjön a baba, előrenézünk és készülünk a világversenyekre.

– Akár 2020-ig?

–Teljes mértékben. Ott szeretnék lenni a tokiói olimpián, de még előtte itthon, a saját közönségem előtt, a budapesti 2019-es világbajnokságon is bizonyítani akarok.

Szucher Ervin