Szakemberhiány a Székelyföldön

Iszlai Katalin 2017. július 16., 16:06

Számos szakmában 670 szabad munkahelyet hirdetnek a különböző cégek Hargita megyében, a munkaadók többsége azonban nem tudja betölteni meghirdetett állásait, mert nem talál szakembert. A problémára a fiatalok képzése jelenthetne megoldást. 

Az iparban szinte mindenhol munkaerőhiánnyal küszködnek Fotó: Mihály Csaba

Az Országos Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség összesített adatai szerint országszerte 25 849 szabad munkahely közül választhatnak az álláskeresők. A legtöbb Bukarestben található, ott 4252 meghirdetett állásról tudnak, Prahova megyében 2659-ről, Szeben megyében pedig 2229-ről. Hargita megye az országos lista tizedik helyén áll 670 munkaajánlattal.

Országos szinten leggyakrabban a ruhaiparban keresnek szakképzetlen munkaerőt (1952 ajánlat), továbbá alkatrész-összeszerelőket (1611), textiltermék-összeállítókat (1201), kereskedelmi dolgozókat (1123) és biztonsági őröket (1057) alkalmazna a legtöbb cég.

Az érdeklődők a helyi területi munkaügyi felügyelőségeknél kérhetnek bővebb tájékoztatást, és jelentkezhetnek is a különböző munkahelyekre.

Nincs munkaerő

A Hargita Megyei Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség (AJOFM) weboldalán rend­­szeresen frissítik az adatokat, így az álláskeresők az oldalt böngészve naprakész információkat kaphatnak arról, hogy hány és milyen azonnal betöltendő munkahelyeket kínáltak fel a magáncégek –mutatott rá Jánó Edit, az ügynökség aligazgatója. „A jelenlegi adatok szerint 670 meghirdetett munkahely van a megyében, továbbá az ajánlatoknál az is fel van tüntetve, hogy milyen munkakörbe és hány munkást keresnek, milyen végzettsége és szakmai tapasztalata kell legyen a jelentkezőnek, illetve szerepelnek a cégadatok és az elérhetőségek is.

Leggyakrabban pincérkisegítőket, csomagolókat (a bútoriparba), konyhai kisegítőket, elárusítókat, segédmunkásokat (a könnyűiparba), varrónőket és asztalosokat keresnek a megyében.

Megfigyelhető, hogy a nyári időszakban több pincér és konyhai kisegítőt alkalmaznak, de év közben is sok ilyen ajánlat van. Általában azért keresnek segédmunkásokat és kisegítőket, mert nincs szakember. Sokan először úgy hirdették meg az állásokat, hogy szakembereket kerestek, de mivel nem találtak, ezt a megoldást választották, és elfogadják azokat a jelentkezőket is, akiknek nincs szakképesítése. Vállalják azt is, hogy betanítják őket, mert egyszerűen nem találnak szakembereket”–fejtette ki tapasztalatait Jánó Edit.

A fiatalok jelentik a kiutat

A munkaadók többsége valóban nem tudja betölteni meghirdetett szabad állásait, mert nem talál szakembert. A csíkszeredai Tectum Company építőipari vállalat építő szakmunkásokat és építkezésben jártas szakembereket alkalmazna csíkszeredai és környékbeli munkapontokra. Vigh Ádám, a cég vezetője érdeklődésünkre elmondta, eddig két személy jelentkezett a munkára, ebből egyet már alkalmaztak is. „Bár az elmúlt pár évben is jellemző volt a probléma, az idén különösen nehéz szakembereket találni. Az, hogy emelkedett a minimálbér, egy kissé javított a helyzeten, a vállalkozók helyzetén azonban rontott. A hirdetésünk még friss, ezért az, hogy eddig csak ketten jelentkeztek, még nem jelent semmit, azonban attól félek, hogy nem is lesz több jelentkező. A cégünk 1994-ben volt bejegyezve, és azóta sok tanfolyamot tartottunk, sok fiatalt betanítottunk, de ezek közül kevesen maradtak nálunk. Optimisták azok, akik azt gondolják, hogy ha betanítják a fiatalokat, meg is maradnak náluk. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy muszáj ezt megpróbálni, mert nincs más kiút, ezért fiatalokat is alkalmazunk. Az építő szakmunkások szét vannak szóródva az ország más megyéiben és külföldön, mivel ott többet keresnek, mert több a munka. Ezzel szemben Hargita megyében jelenleg alig van építkezés”–magyarázta Vigh.

Nagyon könnyen feladják

Az egyik csíkszeredai cég ács és kőműves csoportokat keres székelyföldi építkezési munkálatokra, az állásokra jelentkezők száma azonban nagyon alacsony –tudtuk meg a cég illetékesétől. Mint mondta, a két munkakörre az elmúlt héten 4–5 személy jelentkezett, azt azonban egyelőre nem tudják, ebből hányan jelennek meg majd az interjúkon is, ugyanis erre csak a hirdetés lejárta után kerül sor. „A másik probléma az, hogy a szakemberek jórészt már alkalmazva vannak. Mi munkára keresünk embereket, így betanítási lehetőség nincs, kimondottan szakemberekre van szükségünk, akik önállóan, csapatban tudnak dolgozni”–emelte ki a cég munkatársa.

A csíkszeredai Park Hotel vendéglőjébe szakácsot, segédszakácsot, pincért és takarítónőt is alkalmaznának, de január óta nem találnak megfelelő, kitartó munkaerőt –tudtuk meg a vendéglátó egység illetékesétől. „Felhívnak az érdeklődők, néhányan eljönnek interjúra, és páran meg is próbálják, de könnyen feladják. Számokban ez úgy néz ki, hogy húszan felhívnak, abból öten eljönnek interjúra, és ebből egyetlen személy áll munkába egy rövid ideig, aztán mindent kezdünk elölről. Nincs szakképzett munkaerő, és egyre csak romlik a helyzet. Főszakácsot eddig is nehéz volt találni, de most már segédszakácsot is nehéz, továbbá szakképzett pincérből is nagy hiány van. Szívesen betanítjuk a fiatalokat is, de az a baj, hogy ők nagyon könnyen feladják, nem kitartóak”–hangsúlyozta a Park Hotel illetékese.