Kiss Bitay Éva új gyerekkönyve: a természet rendjéről bájosan

Kádár Hanga 2017. július 01., 22:41

A Koinónia Kiadó legújabb gyöngyszeme Kiss Bitay Éva Az erdő lakói című tanító jellegű mesekönyve. A szép kivitelezésű kötet eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy elolvasása után az ember kikívánkozik egy alapos erdei sétára. 

Az erdő lakói, ahogyan Kiss Bitay Éva látja

A Koinónia Kiadó gyermekkönyveit legtöbbször cukor módjára vásárolják könyvvásárokon és fesztiválokon a kis és nagy olvasók egyaránt. A legkisebb olvasórétegnek címzett alkotások legújabb gyöngyszeme Kiss Bitay Éva Az erdő lakói című tanító jellegű mesekönyve, amelyet Guba-Kerekes Zsuzsa illusztrációi tesznek megkapóbbá, mozgalmasabbá. Eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy elolvasása után az ember kikívánkozik egy alapos erdei sétára.

A hónapokra osztott kis történetek egy erdő és a benne élő állatok, növények történetét, mindennapi életét, évszakonkénti boldogulását mutatják be három erdei tündér felügyelete mellett.

Igazi bájos, kedves gyermeki közeg ez, ahol a két lánytündér, Fényecske és Pillécske sziromszoknyában, a fiú, Zefír pedig kagylókalapban jár. Ők hárman felügyelik az erdei szimbiózis és az időjárás zavartalan működését a téli hófúvástól a nyári záporokig. A három aprócska nimfa körberöpködi a minden fajban gazdag rengeteget, ahogy pedig a kis olvasó végigköveti útjukat feladataik ellátása közben, önkéntelenül is megtanulja, mi hogyan él a fák között, a bokor tövében, a föld alatti üregekben vagy éppen az ágak hegyén, hogyan telelnek és nyaralnak az állatok, mit esznek, és veszély elől hová menekülnek.

Kiss Bitay Éva könyve nemcsak szeretnivaló tündérfigurákkal szórakoztat, hanem túllépve az olvasás és szóbőség gyakoroltatásán, tanít is.

A megszokott meséktől eltérően nem barátságra, bátorságra vagy odafigyelésre, hanem a természet élővilágának önmagában hibátlan, bámulatosan programozott rendjére úgy, hogy az olvasni tanulók vagy a gyakorlott kis könyvkedvelők mellett azok is megérthessék és élvezhessék, akiknek még nagytata, testvér vagy édesanya olvas fel.

A szerző besztercei származású biológus és pedagógus, amely rögtön bizonyítja, hogy műve nemcsak naiv, egyszerű természetszerető megfigyeléseken, hanem komoly szakértelmen alapszik. Kiss Bitay Éva gyakorlott mesterként mozog a természetes ökoszisztémák működésének szakmai leírásában, illetve a hétköznapibb, illetve gyermeknyelvre történő lefordításában. Tanított biológiát Szilágycsehben és Kolozsváron, román nyelvű biológia-tankönyveket fordított magyarra, a Napsugár Ég-Föld-Természet című rovatát szerkeszti, és számos lapban közölt tudományterjesztő cikkeket. Az 1970-es évektől folyamatosan jelennek meg kötetei. Néhány cím ezek közül: Tájékozódás és hírközlés az állatvilágban, Tévhit és valóság az állatvilágban, Tarkabarka élővilág, Állatok egymás között, Nagy állatlexikon, vagy a Fantasztikus Földgolyó.

Az erdő lakói című kötete segítségével a kicsik megtanulhatják, hogyan boldogulnak télen a madarak a nyáron elrejtett magvaik visszakeresésével, hogyan ugrálnak vissza a nyulak saját nyomaikon, hogy a róka ravaszságát felülmúlva, megmenekülhessenek. Az olvasók megismerhetik a télen is itthon maradó madárfajokat, a csupa zöldért felelős klorofillt, a tavasszal elsőként különös módon nem bebábozódó, hanem befagyva telelő citromlepkét, de azt is megtudhatjuk, miért csíkos a vaddisznó malaca. Ismerkedés közben az állatok viselkedéséből is ízelítőt kapunk: miért teszi a kakukk más madár fészkébe tojásait, de a könyv egerekre, nyuszikra, tyúkokra vadászó rókával igyekszik megbékíteni a gyerekeket a természet bevált, szükséges táplálékrendszerével is.

A könyv fogalmazási stílusa megnyerően kedves, fabulaszerű, cseppet sem csöpögős, itt-ott megtűzdelve enyhe humorral, a színes, lágy vonalú illusztrációk pedig, ha rövid időre is, de az olvasósarok vendégeivé teszik az erdő lakóit. A könnyed és gazdag történetek egyik legnagyobb előnye, hogy az örök, kíváncsi gyermeknek maradt felnőttek számára is tartogat újdonságot.